Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καβάλας με θέμα την παρουσίαση του έργου «Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καβάλας – OCEANCAST».
Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του έργου για την παράκτια ζώνη της Καβάλας καθώς και στην επιτυχημένη συνεργασία του δήμου με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ για την ολοκλήρωση του συστήματος OCEANCAST.
Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα Μονοταμειακού CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020» καθιστά το Δήμο Καβάλας ως τον πρώτος δήμο στην Μεσόγειο που διαθέτει τους δικούς του ωκεανογραφικούς και μετεωρολογικούς σταθμούς.
Μέσω αυτών των σταθμών, που είναι εγκατεστημένοι στο Παληό, στο Περιγιάλι και στη χερσόνησο της Παναγίας, γίνεται δυνατή η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τον σχεδιασμό έργων που αποβλέπουν στη θωράκιση της παράκτιας ζώνης απέναντι σε απειλές όπως η διάβρωση των ακτών, ο ευτροφισμός, οι ακραίες θύελλες κ.α.
Ταυτόχρονα, το σύστημα OCEANCAST προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για τις μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες της περιοχής, που είναι διαθέσιμα να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς ώστε να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023, διοργανώθηκε στο λιμάνι των Σφαγείων ακόμη μία ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή των παράκτιων αλιέων του Δήμου Καβάλας, που είχε στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση του έργου στην αλιευτική κοινότητα καθώς και την επίδειξη της δωρεάν εφαρμογής OCEANCAST για φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα.
Στη εκδήλωση της Παρασκευής, 03 Νοεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την επίδειξη της desktop εφαρμογής από τον καθηγητή Γεώργιο Συλαίο καθώς και των επιπλέον δυνατοτήτων που παρέχονται στον χρήστη, μέσω της δωρεάν εγγραφής του στον σύνδεσμο www.oceancast.gr. Την εφαρμογή παρουσίασαν ο δρ Νικόλαος Κόκκος και ο κ. Αντώνης Μανώλης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το θεματικό Εργαστήριο με τίτλο «Ανθεκτικότητα Παράκτιου Μετώπου και Διαχείριση των Κινδύνων Διάβρωσης των Ακτών», μια συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ζητούμενο του Εργαστηρίου ήταν η εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το παραπάνω ζήτημα υψηλής σημασίας και η επικοινωνία όλων των επιμέρους δράσεων και ενεργειών που λαμβάνουν χώρα.
Οι ομιλητές σε αυτό το μέρος ήταν εμπειρογνώμονες – συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα: ο Dr. Mihai Dutu, Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος, ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα αναζωογόνησης αστικών παράκτιων μετώπων και ο Δρ. Μιχάλης Βουσδούκας, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα για το διαδικτυακό θεματικό εργαστήριο σχετικά με την διάβρωση ακτών στους Δήμους Καβάλας, Καλαμάτας, Ηρακλείου. Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Σαμουρκασίδου Έλενα, Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Έργο Τεχνικής Βοήθειας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη σε πόλεις και περιφέρειες.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Δήμο Καβάλας στον ακόλουθο αριθμό τηλεφώνου: 2513500203
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μ. Παπαδόπουλος: «Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί η επίσκεψη του Κλιμακίου»

Ως μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων της περιοχής χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυβερνητικού Κλιμακίου στην Καβάλα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» και δημοτικός σύμβουλος, Μάκης Παπαδόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη της Παρασκευής 16 Μαΐου 2025 μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τη διεκδίκηση και υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν μείνει για δεκαετίες στάσιμα. Την ίδια ώρα, ασκεί δριμεία κριτική στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας για την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας ή διαβούλευσης με το Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της επίσκεψης.

«Μεγάλο λάθος η απουσία σχεδίου»

Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» της δημοτικής αρχής να αποφασίζει χωρίς συνεννόηση ποια θέματα θα τεθούν και ποιες λύσεις θα προταθούν, παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Προτάσεις και αιτήματα

Με βάση αυτή την απουσία σχεδιασμού, ο επικεφαλής της παράταξης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις:

Α. Κυβερνητικές Δεσμεύσεις και Έργα Υποδομής

  • Προώθηση της αναγνώρισης των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καβάλας – Τοξότες.

  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε61 Καβάλα – Δράμα – Σέρρες.

Β. Αξιοποίηση Ανενεργών Ακινήτων του Δήμου
Προτείνεται η άμεση δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής με συμμετοχή φορέων και ειδικών, με σκοπό:

  • Να εξετάσει συνολικά τις δυνατότητες αξιοποίησης όλων των ανενεργών ακινήτων.

  • Να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης με χρονοδιαγράμματα, εκτιμήσεις κόστους και προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της όποιας επένδυσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές κυβερνητικές δεσμεύσεις και ότι ο Δήμος πρέπει να την αξιοποιήσει πλήρως, με σχέδιο, διαφάνεια και συμμετοχή της κοινωνίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καλοκαιρινά Μαθήματα Κολύμβησης στην Καλαμίτσα

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα Καλοκαιρινά Μαθήματα Κολύμβησης στην Καλαμίτσα! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλοκαίρι γεμάτο νερό, χαμόγελα και αυτοπεποίθηση.

Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 16 Ιουνίου (μετά τη λήξη των μαθημάτων στα σχολεία)
Λήξη μαθημάτων: 1 Αυγούστου
Τοποθεσία: Παραλία Καλαμίτσας

Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή σε τρία γκρουπ:

Α’ Γκρουπ: 09:45 – 10:25

Β’ Γκρουπ: 10:30 – 11:10

Γ’ Γκρουπ: 11:15 – 11:55

Διάρκεια κάθε μαθήματος: 40 λεπτά

Κόστος συμμετοχής:

65€ για ένα παιδί

60€ ανά παιδί για δύο αδέλφια

50€ ανά παιδί για τρία και άνω παιδιά

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και άνω και στοχεύει στην εξοικείωση με το νερό, τη βασική εκμάθηση κολύμβησης, τη σωματική άσκηση και την κοινωνικοποίηση, προσφέροντας παράλληλα μια εμπειρία γεμάτη χαρά και αξέχαστες στιγμές.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες – συνιστάται άμεση εγγραφή.
Εγγραφές / Πληροφορίες: 6951741417
Υπεύθυνοι: Μαυρίδου Μαρία & Σκορδάς Μάρκος

Ένα καλοκαίρι γεμάτο κίνηση, διασκέδαση και ασφάλεια περιμένει τους μικρούς κολυμβητές στην Καλαμίτσα!

Γιάννης Γ.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυτοδιάλυση της “Πρωτοβουλίας” και αιχμές για τον ΣΦΓΤ Καβάλας

Μετά από πολυετή δράση, η συλλογικότητα “Πρωτοβουλία για τη διάσωση της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας” ανακοίνωσε το τέλος της πορείας της, αφήνοντας πίσω της σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία και τον ρόλο του ΣΦΓΤ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε «σύλλογο-σφραγίδα» που δεν έχει επαφή με τις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτιστική πραγματικότητα, ενώ ο ρόλος του πλέον έχει υποκατασταθεί από φορείς της αυτοδιοίκησης ή άλλες ιδεολογικά φορτισμένες ομάδες.

Η “Πρωτοβουλία” έκανε λόγο για έναν άνισο αγώνα απέναντι σε ένα «σιωπηλό αλλά πανίσχυρο αντίπαλο» με πολιτική στήριξη, τονίζοντας πως η προσπάθειά τους δεν κατάφερε να κερδίσει την καθοριστική υποστήριξη για τη διάσωση της ιστορικής Στέγης. Επισημαίνεται η σημασία της Στέγης ως χώρου πολιτισμού, που για δεκαετίες υπήρξε σημείο δημιουργίας, μόρφωσης και έκφρασης για την πόλη.

Στο στόχαστρο της ανακοίνωσης βρέθηκε και η τοπική Εκκλησία για την «απαράδεκτη στάση» της, αλλά και η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής ζωής, με χαρακτηρισμούς όπως «ναφθαλίνη» και «ασφυκτική κοινωνία».

Η δήλωση καταλήγει με την ανακοίνωση ότι η ιστοσελίδα “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ” θα διατηρηθεί όσο αντέξει ως ελεύθερη φωνή, και ως σημείο αναφοράς για την ανάγκη διατήρησης των αρχών που πρέσβευε η Πρωτοβουλία.

Υπογράφουν: Θόδωρος Θεοδωρίδης – Βασίλης Λιόγκας
Ημερομηνία: 13.05.2025

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en