Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε Κορκονέα και Σαραλιώτη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου | Ελεύθεροι και οι δύο 15 χρόνια μετά

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός που τον πυροβόλησε, είναι ελεύθερος.

Η οικογένεια του 15χρονου Αλέξη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δίνει δικαστική «μάχη», προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση με την οποία το καλοκαίρι του 2022 η πόρτα της φυλακής άνοιξε για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δίκη «σταθμός» για τον πρώην ειδικό φρουρό και τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη, ήταν αυτή του Εφετείου τον Ιούλιο του 2019. Το δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, ανέτρεψε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Κείμενο
Μαρία Ζαχαροπούλου

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός που τον πυροβόλησε, είναι ελεύθερος. Η οικογένεια του 15χρονου Αλέξη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δίνει δικαστική «μάχη», προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση με την οποία το καλοκαίρι του 2022 η πόρτα της φυλακής άνοιξε για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δίκη «σταθμός» για τον πρώην ειδικό φρουρό και τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη, ήταν αυτή του Εφετείου τον Ιούλιο του 2019. Το δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, ανέτρεψε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια, η ποινή του Κορκονέα να μειωθεί στα 13 χρόνια κάθειρξης και ο ίδιος να αποφυλακιστεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών (περί τα 11).

Με την ίδια απόφαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αθώωσε τον Βασίλη Σαραλιώτη λόγω αμφιβολιών. Ο Σαραλιώτης, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, είχε ήδη επιστρέψει στο πατρικό του στη Δράμα από το 2012, αφού είχε γίνει δεκτή η αίτησή του για αποφυλάκιση με όρους.

Βασίλης Σαραλιώτης

Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου με το σκεπτικό ότι δεν είχε επαρκή αιτιολογία, ενώ έκανε λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία σε ότι αφορά στο σκέλος του ελαφρυντικού.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου με οριακή πλειοψηφία έκρινε πως σωστά ασκήθηκε η αναίρεση, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, κρίνοντας πως κακώς αναγνωρίστηκε στον πρώην ειδικό φρουρό, από το Εφετείο, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σηματοδότησε την επιστροφή του Επαμεινώνδα Κορκονέα στη φυλακή αλλά και στο εδώλιο, προκειμένου η υπόθεσή του να κριθεί και πάλι από νέα σύνθεση.

Επαμεινώνδας Κορκονέας

Στις 26 Ιουνίου του 2022 το Εφετείο με την ψήφο των ενόρκων, που πλειοψήφησαν, επικύρωσαν την αρχική απόφαση, λέγοντας και πάλι «ναι» στην αναγνώριση ελαφρυντικού για τον Κορκονέα, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του.

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν

Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, όπου στις 9 Ιανουαρίου 2024 θα συζητηθεί νέα αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάλυψης σε πληρώματα του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Οφρυνίου, υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να διασφαλιστεί η επαρκής και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα:Αύξηση του αριθμού των ασθενοφόρων: Πρέπει να διατεθούν περισσότερα ασθενοφόρα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω του τουρισμού.Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού: Η πρόσληψη περισσότερων διασωστών και νοσηλευτών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α.Μ.Θ  κ. Γιώργος Δαλακούρας θα πρέπει να προωθήσουν αυτές τις λύσεις και να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επαρκής και άμεση υγειονομική κάλυψη της περιοχής του Οφρυνίου.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση στην Βουλή από τον Βουλευτη Σερρών για την διαδικασία ένταξης των χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιών σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε

Ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, απηύθυνε έγγραφη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Σερρών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βισαλτίας οδήγησαν σε κακή γονιμοποίηση των ανθών αμυγδαλιάς, με αποτέλεσμα την μηδαμινή παραγωγή καρπών, παρά τις πλήρεις καλλιεργητικές φροντίδες. Επιπλέον, επισήμανε ότι η παρατεταμένη ανομβρία στις περιοχές του Δήμου Αμφίπολης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή χειμερινών σιτηρών. Βάσει αυτών των αρνητικών δεδομένων, ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των Σερραίων αγροτών και ρώτησε τον Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση ένταξη των καλλιεργειών χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιάς σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα και να υποστηριχθεί η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποτονική κίνηση των καταναλωτών στις θερινές εκπτώσεις λόγο των αυξημένων θερμοκρασιών των ημερών.

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Η ζέστη αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να βγουν για ψώνια, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Κελγιώργης, μίλησε στην κάμερα του Ena Channel και αναφερόμενος στην εκπτωτική περίοδο όπως τόνισε ο ίδιος, εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική. Ωστόσο, εκφράστηκε αισιόδοξα ότι το επόμενο διάστημα η κίνηση θα αυξηθεί.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en