Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι απολαβές των ευρωβουλευτών | Ποια επιδόματα δικαιούνται

Εκτός από τον μισθό τους, οι ευρωβουλευτές -όπως και τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων- δικαιούνται επιδόματα που καλύπτουν τα έξοδα που πραγματοποιούν κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων, συχνά εκτός σπιτιού.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν επίδομα που ανέρχεται σε 12.800 ευρώ μηνιαίως, μεταξύ του σταθερού μηνιαίου μισθού και της αποζημίωσης για τα γενικά έξοδα, ποσό που, στην πράξη, είναι υψηλότερο, διότι στο ποσό αυτό θα προστεθεί ημερήσια αποζημίωση που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όταν είναι παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πάγια μηνιαία αποζημίωση ενός ευρωβουλευτή είναι 10.075,18 ευρώ μεικτά και 7.853,18 καθαρά, μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το τελικό καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του, καθώς τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις.

Όπως ορίζει το Ενιαίο Καταστατικό των Ευρωβουλευτών, οι μισθοί ορίζονται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Έτσι, λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, είδη γραφείου, κινητά τηλέφωνα και συμβόλαια τηλεφώνου και διαδικτύου.

Ωστόσο, εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (Σεπτέμβριος έως Αύγουστος) χωρίς αιτιολόγηση, λαμβάνουν το ήμισυ αυτού του ποσού.

Αυτό σημαίνει ότι, μηνιαία, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εθνικοί φόροι που θα μπορούσαν να πληρώσουν στη χώρα καταγωγής τους, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν 12.800 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ -που καλύπτει διαμονή, γεύματα και συναφή έξοδα- κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίσημες εργασίες.
Για να το λάβουν πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας. Τις ημέρες ψηφοφορίας στην ολομέλεια, εάν ένας βουλευτής χάσει περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση, το επίδομα αυτό μειώνεται κατά το ήμισυ. Στην περίπτωση συνεδριάσεων εκτός ΕΕ, το επίδομα διαβίωσης μειώνεται επίσης κατά το ήμισυ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού, ώστε οι ευρωβουλευτές να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες συνεδριάσεις, όπως συνεδριάσεις ολομέλειας, κοινοβουλευτικές επιτροπές και εκείνες των πολιτικών ομάδων.

Έτσι, τους επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο, έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.

Όταν οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν εκτός του χώρου εργασίας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα σε αποστολές διερεύνησης επιτροπών, τα έξοδα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της επιτροπής ή της αντιπροσωπείας που τη διοργανώνει.

Όταν πρόκειται για ταξίδια που οργανώνονται σε ατομική βάση για την εκτέλεση επίσημων λειτουργιών, όπως η συμμετοχή σε συνέδριο ή επίσκεψη εργασίας, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που επιστρέφει τα έξοδα, αν και με ετήσια ανώτατα όρια.

Εάν το ταξίδι πραγματοποιείται εντός του κράτους μέλους όπου έχει επιλεγεί, το ποσό έχει μέγιστο ετήσιο ποσό που εξαρτάται από τη χώρα, αλλά εάν είναι στο εξωτερικό, το μέγιστο είναι σταθερό: 4.886 ευρώ ετησίως.

Όταν οι ευρωβουλευτές ολοκληρώνουν τη θητεία τους δικαιούνται μεταβατική αποζημίωση, που ισοδυναμεί με μισθό ενός μήνα για κάθε έτος κατά το οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, το πολύ για δύο χρόνια.

Έτσι, όταν ένας πρώην βουλευτής αναλαμβάνει τη θέση του αλλού, ο νέος μισθός αντισταθμίζεται από τη μεταβατική αποζημίωση. Ωστόσο, εάν δικαιούται ταυτόχρονα σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, δεν μπορείτε να λάβετε και τα δύο, επομένως πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο.

Οι πρώην αναπληρωτές δικαιούνται σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους, η οποία ανέρχεται στο 3,5% του επιδόματός τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους συν το ένα δωδέκατο για κάθε επιπλέον πλήρη μήνα, αλλά το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% συνολικά.

Το κόστος των συντάξεων βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παπαφιλίππου (Νέα Αριστερά) και Παππάς (ΠΑΣΟΚ) λένε ναι στην συζήτηση από την βάση για συνεργασίες

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά να διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε σενάριο για συνεργασία στην Βουλή ωστόσο στελέχη των δύο κομμάτων δεν αποκλείουν την έναρξη συζήτησης από την βάση για συνεργασίες.

Όπως υπογραμμίζουν Λεωνίδας Παππάς (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Παπαφιλίππου (Νέα Αριστερά) θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση από την βάση έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και να προχωρήσουν περαιτέρω συνεργασίες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θέτει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σε νευρική κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ώρες αφού, η πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος και αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, να θέσει θέμα ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βρήκε από την μία, άμεση ανταπόκριση από τους βουλευτές Παύλο Γερουλάνο και Απόστολο Πάνα, απορρίφθηκε όμως από κύκλους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του ζήτησε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση μέχρι το τέλος του έτους. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σημειωτέον, χθες με ανάρτησή του αμφισβήτησε την εκτίμηση Ανδρουλάκη πως τα κομματικά στελέχη στην Αττική δεν απέδωσαν όσο αυτά της επαρχίας, συντάχθηκε με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, έκανε λόγο για «καλοδεχούμενη πρωτοβουλία».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ντόμινο εξελίξεων στην κυβέρνηση: Το «φαινόμενο της πεταλούδας» με τον ανασχηματισμό

Διάπλατα άνοιξε την πόρτα του ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις χθεσινές του τοποθετήσεις, αποκρυσταλλώνοντας παράλληλα και την εικόνα σχετικά με το χρονικό σημείο των κυβερνητικών αλλαγών, το οποίο έλαβε μια ελαφριά παράταση.

Ωστόσο το ντόμινο των εξελίξεων στην κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει, με τις ομοιότητες με το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας» να είναι διακριτές.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Ποιους θα επηρεάσουν οι κυβερνητικές αλλαγές;

Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός

Απαντώντας στο φλέγον ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει χαμογελώντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να γίνει έως και την Παρασκευή, κάτι το οποίο είχε διαμηνύσει ήδη από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους υπουργούς περί αλαζονείας. «Αν είδαν κάποιοι τον κόσμο από ψηλά, δεν είναι κακό να το δουν κι από χαμηλά».

Όταν δε ερωτήθηκε αν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνουν σημαντικές αλλαγές προσώπων ήταν λακωνικός: «Δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση τιμωρία». Επίσης τόνισε πως πρέπει να ζυγίσει το κόστος και το όφελος της αλλαγής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης».

Οι αλλαγές στα υπουργικά πόστα

Μετά από τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ονόματα. Όπως αναφέρουν «τα Νέα» σε εξέλιξη βρίσκονται διαρκή ραντεβού και επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με…μπροστάρηδες τους κ.κ. Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και με τη συνδρομή των Μάκη Βορίδη, Άκη Σκέρτσου, Παύλου Μαρινάκη και Θοδωρή Λιβάνιου.

Επί του πρακτέου. όπως αναφέρουν «τα Νέα» η ονοματολογία εισέρχεται σε υπουργεία πρώτης γραμμής, όπως το Οικονομικών, με ενδεχόμεον νέο ισχυρό πόστο για τον Κωστή Χατζηδάκη, το Ενέργειας με νέο πόστο για τον Θ. Σκυλακάκη, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών και άλλα.

Ως αμετακίνητοι θεωρούνται οι:

-Νίκος Δένδιας

-Άδωνις Γεωργιάδης

-Βασίλης Κικίλιας

και κάποιοι ακόμη υπουργοί.

Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου

Σε μια άλλη παράμετρο τα σενάρια του ανασχηματισμού αγγίζουν και το Μέγαρο Μαξίμου με τα ονόματα που ακούγονται από την αγορά να είναι του Θωμά Βαρβιτσιώτη, και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να είναι αυτό του Γιώργου Μυλωνάκη.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το…χαρτάκι προτεραιοτήτων

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο πρωθυπυοργός όρισε τους τομείς πολιτικής προτεραιότητας με…χαρτάκι ως εξής: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ, ασφάλεια, καθημερινότητα και μείωση ανεργίας, μέσα μεταφοράς, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και συνέχιση της μείωσης φόρων.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en