Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αγορές φοβούνται για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν

Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Ταϊβάν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια απειλεί την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με chips.

Στο νησί γίνεται περίπου το 90% της παραγωγής της μεγάλης εταιρείας κατασκευής μικροτσίπς, TSMC. Αν και τα εργοστάσιά της βρίσκονται κυρίως στην απέναντι ακτή από το επίκεντρο, είναι γεμάτα από εύθραυστο εξοπλισμό που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή chips που χρησιμοποιούν εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Λειτουργούν τα συστήματα της TSMC

Η TSMC δήλωσε ότι είχε εκκενώσει ορισμένα εργοστάσια κατασκευής και ότι τα συστήματα ασφαλείας της λειτουργούν κανονικά, ενώ επιβεβαίωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις του σεισμού, ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, γκρέμισε κτίρια στην ανατολική επαρχία Χουαλιέν και έγινε αισθητός στη Σαγκάη, ενώ μετασεισμοί ταρακούνησαν την Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Σοβαρές ζημιές στα εργοστάσια παραγωγής μικροτσίπ θα είχαν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο και θα αναδείκνυαν τον επείγοντα χαρακτήρα της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ενθάρρυνση της παραγωγής τους στις ΗΠΑ,  ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την παραγωγή της Ταϊβάν.

Πτώση 1,4% της μετοχής

Η μετοχή της TSMC, η οποία έχει πάνω από το 60% των παγκόσμιων συμβολαίων παραγωγής chips και μονοπώλιο στους προηγμένους μικροεπεξεργαστές, σημείωνε πτώση 1,4% μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Η μετοχή της Foxconn, προμηθεύτριας της Apple, υποχώρησε περισσότερο από 2% και η μετοχή της Au Optronics, κατασκευάστριας επίπεδων πάνελ, υποχώρησε κατά 1,7%.

Πτώση των αγορών 

Οι αγορές μετοχών ευρύτερα υποχώρησαν επίσης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας.

Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, προκάλεσαν πωλήσεις στην αγορά ομολόγων που ώθησαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς να ξεπεράσουν σημαντικές αντιστάσεις, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερες πωλήσεις.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν στο 4,35% στις συναλλαγές της Τετάρτης στην Ασία.

Πηγή: imerisia.gr Με πληροφορίες από Reuters

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 25 έως 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις του “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία” στην Καβάλα

Άδοντες και Ψάλλοντες εν την καρδία, μια μεγάλη οργάνωση με την συμμετοχή πολλών φορέων έρχεται για ακόμη μια φορά στην πόλη της Καβάλας, τιμώντας τον Απόστολο Παύλο. Μουσικά σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, έρχονται να πλαισιώσουν μουσικά τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσουν εως και τις 29 του μηνός.

Περισσότερες πληροφορίες δόθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καβάλας.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν τα έργα καθαριότητας στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας

Ενεργή είναι η δράση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καβάλας από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, με συνεργεία καθαρισμού να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό την αποψίλωση των ξερών χόρτων και τον καλλοπισμό των σημείων.

Μια από αυτές τις δράσεις είναι και ο καλλοπισμος του χώρου του ανοιχτού κολυμβητηρίου που από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου τα συνεργεία βρίσκονται στο σημείο διενεργώντας διάφορα έργα καθαρισμού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en