Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα δημιουργούν τοξικό κοκτέιλ στην οικονομία – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, αλλά και η συνέχιση των υπερπτήσεων στις τιμές των τροφίμων προκαλούν όπως είναι φυσικό έντονη ανησυχία τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην κυβέρνηση που βλέπουν μία αρνητική κατάσταση να ανακυκλώνεται και να διατηρείται παρά τις εκτιμήσεις ότι θα αρχίσει να φθίνει νωρίτερα από το φθινόπωρο

Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κλίμα ακρίβειας στην αγορά δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί άμεσα, δημιουργώντας ένα τοξικό κοκτέιλ που ροκανίζει τα εισοδήματα των καταναλωτών και πληγώνει την οικονομία. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τιμές των καυσίμων, που μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας, βρίσκονται πλέον ξανά σε ανοδική τροχιά και η βενζίνη όλα δείχνουν ότι θα εδραιωθεί στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο.

Ήδη πολλοί καταναλωτές θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο με την τιμή της βενζίνης, που καταγράφεται πάνω από τις προβλέψεις, να είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές. Αντίθετα, είναι μάλλον δυσοίωνες και δείχνουν ότι σύντομα θα δούμε και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Όσοι έφυγαν από τα αστικά κέντρα, είτε για διακοπές είτε για ολιγοήμερες αποδράσεις, θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να ξεφεύγουν λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα. Αν μάλιστα στο υψηλό κόστος μετακινήσεων συνυπολογίσει κανείς και τις τιμές των διοδίων που είναι σε υψηλά επίπεδα, ένα μικρό ταξίδι για πολλούς πολίτες γίνεται απλησίαστο. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκουν λύσεις προκειμένου να μην κάνουν εκπτώσεις ή να μην κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στις παραδοσιακές τους καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις 10 Αυγούστου, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,956 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,725 ευρώ.

Ειδικά το τελευταίο έχει σημειώσει συγκριτικά μεγαλύτερη άνοδο καθιστώντας τις μεταφορές και το γέμισμα για ΙΧ που κινούνται με diesel ακόμη ακριβότερα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες αναμένεται να περάσουν σε κάποιο βαθμό και στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τα 2 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα ξεπεράσουν τα 2,2 σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

H Ελλάδα παραμένει στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη, κάτι που οφείλεται στην υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με άλλα κράτη. Το GlobalPetrolPrices κατατάσσει τη χώρα μας στην έβδομη θέση ακολουθώντας το Χόνγκ Κόνγκ, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Μονακό και τη Δανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες οδηγοί καλούνται να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς προκειμένου να συγκρατήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Πάντως είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές – οδηγοί θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού γεμίσουν και να δείχνουν προτίμηση σε πρατήρια που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Οι πολύ χαμηλές τιμές δεν αποτελούν απαραίτητα το βασικό κριτήριο επιλογής καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για νοθευμένα καύσιμα.

Επίσης να σημειωθεί, ότι ανοδικές τάσεις υπάρχουν και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, το φυσικό αέριο κατέγραψε την Τετάρτη «άλμα» έως και 40% την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στην περιοχή των 36 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τελευταίες απεργίες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα.

Όλα προκλήθηκαν από πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, που θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.

newsit.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπεύδουν για νέες ταυτότητες: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα ραντεβού για Οκτώβριο-Νοέμβριο, διπλασιάζονται από Δεκέμβριο

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.
Νέες ταυτότητες: 46.000 ραντεβού μέσω id.gov.gr από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας
Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη για την οριστική καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας

“Καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αυτού που εφαρμόζεται, τουλάχιστον, στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών στον επίτιμο συνδημότη μας Οσμάν Καβάλα.
Καταγγέλλω την απόφαση αυτή, η οποία, στην πραγματικότητα, επικύρωσε, την έωλη πολιτική απόφαση της -μόνον κατ’ όνομα δημοκρατικής- τουρκικής Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τιμωρεί όποιον θεωρεί αντίπαλό της χρησιμοποιώντας το δικαστικό σύστημα.
Υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε προ πολλού ότι ο Καβάλα και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν, επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, κι ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε ποτέ αυτήν την απόφαση.
Πλέον, η τύχη του Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στα χέρια της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και όποιο άλλο όργανο μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάπτυστη απόφαση.
Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειες του Δήμου Καβάλας, ο οποίος θα συμπαρασταθεί μέχρι τελικής δικαίωσης στον επίτιμο συνδημότη μας, τον ακτιβιστή που αποτελεί σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία”.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι η 15η Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου είτε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, πέρσι είχε οριστεί ημερομηνία που ήταν Σάββατο και η διάθεση ξεκίνησε τελικά Παρασκευή, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Οι αλλαγές – Τα ποσά επιδότησης

Δεδομένου ότι, φέτος δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρουν μια ανάσα. Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, φέτος, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τα εισοδηματικά όρια

  • Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο, είναι 16.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους είναι 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο είναι 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το όριο φτάνει τις 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα κριτήρια

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: