Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα δημιουργούν τοξικό κοκτέιλ στην οικονομία – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, αλλά και η συνέχιση των υπερπτήσεων στις τιμές των τροφίμων προκαλούν όπως είναι φυσικό έντονη ανησυχία τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην κυβέρνηση που βλέπουν μία αρνητική κατάσταση να ανακυκλώνεται και να διατηρείται παρά τις εκτιμήσεις ότι θα αρχίσει να φθίνει νωρίτερα από το φθινόπωρο

Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κλίμα ακρίβειας στην αγορά δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί άμεσα, δημιουργώντας ένα τοξικό κοκτέιλ που ροκανίζει τα εισοδήματα των καταναλωτών και πληγώνει την οικονομία. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τιμές των καυσίμων, που μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας, βρίσκονται πλέον ξανά σε ανοδική τροχιά και η βενζίνη όλα δείχνουν ότι θα εδραιωθεί στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο.

Ήδη πολλοί καταναλωτές θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο με την τιμή της βενζίνης, που καταγράφεται πάνω από τις προβλέψεις, να είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές. Αντίθετα, είναι μάλλον δυσοίωνες και δείχνουν ότι σύντομα θα δούμε και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Όσοι έφυγαν από τα αστικά κέντρα, είτε για διακοπές είτε για ολιγοήμερες αποδράσεις, θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να ξεφεύγουν λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα. Αν μάλιστα στο υψηλό κόστος μετακινήσεων συνυπολογίσει κανείς και τις τιμές των διοδίων που είναι σε υψηλά επίπεδα, ένα μικρό ταξίδι για πολλούς πολίτες γίνεται απλησίαστο. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκουν λύσεις προκειμένου να μην κάνουν εκπτώσεις ή να μην κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στις παραδοσιακές τους καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις 10 Αυγούστου, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,956 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,725 ευρώ.

Ειδικά το τελευταίο έχει σημειώσει συγκριτικά μεγαλύτερη άνοδο καθιστώντας τις μεταφορές και το γέμισμα για ΙΧ που κινούνται με diesel ακόμη ακριβότερα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες αναμένεται να περάσουν σε κάποιο βαθμό και στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τα 2 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα ξεπεράσουν τα 2,2 σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

H Ελλάδα παραμένει στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη, κάτι που οφείλεται στην υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με άλλα κράτη. Το GlobalPetrolPrices κατατάσσει τη χώρα μας στην έβδομη θέση ακολουθώντας το Χόνγκ Κόνγκ, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Μονακό και τη Δανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες οδηγοί καλούνται να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς προκειμένου να συγκρατήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Πάντως είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές – οδηγοί θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού γεμίσουν και να δείχνουν προτίμηση σε πρατήρια που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Οι πολύ χαμηλές τιμές δεν αποτελούν απαραίτητα το βασικό κριτήριο επιλογής καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για νοθευμένα καύσιμα.

Επίσης να σημειωθεί, ότι ανοδικές τάσεις υπάρχουν και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, το φυσικό αέριο κατέγραψε την Τετάρτη «άλμα» έως και 40% την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στην περιοχή των 36 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τελευταίες απεργίες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα.

Όλα προκλήθηκαν από πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, που θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.

newsit.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νικήσιανη Καβάλας | Υπο πλήρη έλεγχο η φωτία που ξέσπασε το πρωι της Τετάρτης

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης, 24 Ιουλίου 2024, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου.

Με την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων που έσπευσαν στην περιοχή, η έκταση της φωτιάς περιορίστηκε άμεσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο στη Βόρεια Ελλάδα – Ο Οικονοµικός Αντίκτυπος του Hamptons Greece

Η Τουριστική – οικιστική επένδυση της “Hamptons Greece”, µε επικεφαλής τον Καναδό επιχειρηµατία Alex Haditaghi, δεν είναι απλώς µια πολυτελής ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων, αλλά µια δύναµη µετασχηµατισµού της οικονοµικής ανάπτυξης για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα για την περιοχή της Καβάλας.

Αυτό το φιλόδοξο έργο έχει φέρει σηµαντικά οικονοµικά οφέλη, διαµορφώνοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο σε µια περιοχή που συχνά παραµελείται από τις εθνικές πολιτικές.

 ∆ηµιουργία Θέσεων Εργασίας και Τοπική Απασχόληση

Ένα από τα πιο άµεσα και ορατά οφέλη του έργου “Haptons Greece” στην τοπική κοινωνία, είναι το κοινωνικό αποτύπωµα που θα αφήσει διαχρονικά µε την δηµιουργία πρόσκαιρων αλλά και µόνιµων άµεσων και έµεσων θέσεων εργασίας. Στη φάση της κατασκευής θα απασχολήσει εκατοντάδες εργαζόµενους από την ευρύτερη τοπική κοινωνία, από οικοδόµους και µηχανικούς µέχρι σχεδιαστές και κηπουρούς. Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα συνεχίσει να δηµιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης µέσω του 5άστερου ξενοδοχείου, αλλά και διαφόρων παροχών για τις ανάγκες συντήρησης της επένδυσης. Οι τοπικές επιχειρήσεις επίσης θα επωφεληθούν από την αυξηµένη ζήτηση για υπηρεσίες, συµβάλλοντας σε µια πιο ζωντανή τοπική οικονοµία αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας.

 Αύξηση των Αξιών Ακινήτων

Το έργο της Τουριστικής Ανάπτυξης της “Hamptons Greece” έχει ήδη σοβαρό αντίκτυπο στις τοπικές αξίες ακινήτων. Πριν από την έναρξη του έργου, οι τιµές των ακινήτων στην Ηρακλίτσα, όπου βρίσκεται το “Hamptons Greece”, ήταν µέτριες σε σχέση µε τις δυνατότητες της περιοχής.

Κατοικίες µπορούσαν να αγοραστούν γύρω στα 2.500€ ανά τετραγωνικό µέτρο. Ωστόσο, µε την εισαγωγή αυτής της υψηλού επιπέδου τουριστικής ανάπτυξης, οι τιµές έχουν εκτοξευθεί πάνω από 4.000€ ή ακόµα και €5.000 ανά τετραγωνικό µέτρο. Αυτή η άνοδος των αξιών ακινήτων έχει προσφέρει σηµαντικές αποδόσεις στους τοπικούς ιδιοκτήτες και έχει προσελκύσει νέους επενδυτές στην περιοχή.

 Προσέλκυση Υψηλής Ποιότητας Επενδυτών και Κατοίκων

Η επιλεκτική στρατηγική πωλήσεων του “Hamptons Greece” έχει εξασφαλίσει ότι το έργο προσελκύει υψηλής ποιότητας επενδυτές και φυσικά κατοίκους. Πάνω από το 60% των αγοραστών προέρχονται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωµένο Βασίλειο, ενώ δεν λείπει το ενδιαφέρον από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερµανία και τη Σουηδία. Αυτή η εισροή ευκατάστατων κατοίκων απ’ όλη την υφήλιο, δεν έχει µόνο ανεβάσει το προφίλ της Καβάλας, αλλά έχει φέρει και µια ποικιλόµορφη και κοσµοπολίτικη ατµόσφαιρα στην περιοχή.

Αυξηµένος Τουρισµός και ∆ιεθνές Ενδιαφέρον

Η πολυτελής έλξη του Hamptons Greece έχει τοποθετήσει την Καβάλα ως κορυφαίο προορισµό για διεθνείς τουρίστες. Οι παγκόσµιας κλάσης παροχές της ανάπτυξης, συµπεριλαµβανοµένου ενός 5άστερου ξενοδοχείου, σπα και ιδιωτικών βιλών, προσελκύουν επισκέπτες υψηλής δαπάνης. Αυτή η αύξηση του τουρισµού µεταφράζεται σε περισσότερη επιχειρηµατική δραστηριότητα για τα τοπικά εστιατόρια, καταστήµατα και υπηρεσίες, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονοµία. Επιπλέον, η κάλυψη από τα µέσα ενηµέρωσης και η διεθνής αναγνώριση του έργου έχουν βάλει τη Βόρεια Ελλάδα στον παγκόσµιο χάρτη, προσελκύοντας ακόµα περισσότερο ενδιαφέρον και επενδύσεις.

 Βελτιώσεις στις Υποδοµές

Το έργο “Hamptons Greece” έχει προωθήσει και βελτιώσεις στις τοπικές υποδοµές. Η ανάγκη υποστήριξης µιας τέτοιας υψηλού επιπέδου οικονοµικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε καλύτερους δρόµους, βελτιωµένες δηµόσιες υπηρεσίες και αυξηµένες επενδύσεις στις τοπικές παροχές. Αυτές οι βελτιώσεις ωφελούν όχι µόνο τους κατοίκους του “Hamptons Greece” αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινότητα, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής στην περιοχή.

 Μακροπρόθεσµη Οικονοµική Ανάπτυξη

Τα οικονοµικά οφέλη της τουριστικής, οικιστικής επένδυσης “Hamptons Greece” εκτείνονται πέρα από τα άµεσα κέρδη. Με την προσέλκυση ευκατάστατων κατοίκων και τουριστών, το έργο συµβάλλει στη δηµιουργία µιας πιο σταθερής και ευηµερούσας τοπικής οικονοµίας. Η παρουσία υψηλών προδιαγραφών παροχών και η διεθνής αναγνώριση, δηµιουργούν έναν θετικό κύκλο, ενθαρρύνοντας περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτή η µακροπρόθεσµη αναπτυξιακή δυναµική υπόσχεται να µεταµορφώσει τη Βόρεια Ελλάδα σε έναν ακµάζοντα οικονοµικό κόµβο.

Συµπέρασµα

Το έργο “Hamptons Greece”, υπό την οραµατική ηγεσία του Alex Haditaghi, αποτελεί παράδειγµα του πώς µια στοχευµένη ανάπτυξη ακινήτων µπορεί να οδηγήσει σε σηµαντική οικονοµική ανάπτυξη και αναζωογόνηση µιας ολόκληρης περιοχής, δηµιουργώντας θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις αξίες ακινήτων, προσελκύοντας υψηλής ποιότητας επενδυτές, αυξάνοντας τον τουρισµό, βελτιώνοντας τις υποδοµές και ενισχύοντας τη µακροπρόθεσµη οικονοµική ανάπτυξη. Το “Hamptons Greece” µεταµορφώνει την Καβάλα και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη όχι µόνο ενισχύει την τοπική οικονοµία, αλλά και τοποθετεί τη Βόρεια Ελλάδα ως έναν σηµαντικό παίκτη στη διεθνή οικονοµική και τουριστική σκηνή.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνος Κουλουτμπάνης υποψήφιος για τη διοίκηση του ΕΕΘ στις εκλογές του Νοεμβρίου

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυροί Επαγγελματίες», ανακοίνωσε ο κ. Θάνος Κουλουτμπάνης, νυν Γ’ Αντιπρόεδρος του φορέα, παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις του συνδυασμού και ανακοινώνοντας, παράλληλα, τα πρώτα 116 ονόματα του ψηφοδελτίου του.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η επιλογή του ονόματος του συνδυασμού –«Ισχυροί Επαγγελματίες»- αντικατοπτρίζει την αντίληψη και τη στόχευση του συνδυασμού και του επικεφαλής του: τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον Θεσμό στον Επαγγελματία, δίνοντας την έμφαση στην ισχυροποίηση των ίδιων των επαγγελματιών.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κουλουτμπάνης χωρίς να παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα στον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Ζορπίδη για την αξιοσημείωτη ενδυνάμωση του θεσμού κατά την περίοδο της ηγεσίας του, εστιάζει στον νέο στόχο του ΕΕΘ, τον οποίο θέτει ως άξονα της υποψηφιότητάς του, και ο οποίος δεν είναι άλλος από την πρόκληση της εξέλιξης και ενδυνάμωσης του κάθε μέλους-επαγγελματία.

Τη στόχευσή του αυτή αντανακλούν, εξάλλου, οι βασικές θέσεις του συνδυασμού, έτσι όπως αυτές διατυπώνονται στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του:

Ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επαγγελματιών (ΤΕΑΕ), προαιρετικού χαρακτήρα, με σκοπό την παροχή συμπληρωματικής επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας και ενίσχυση της σύνταξης.

Ίδρυση Ταμείου Μικροπιστώσεων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των μελών μας.

Επανασύσταση της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του ΕΕΘ, ως απαραίτητου και κρίσιμου εργαλείου για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών κονδυλίων, ευρωπαϊκών και ελληνικών, για τη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό τους μέσω προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας, κατάρτισης και εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού.

Δημιουργία Δομής Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ), με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης & υποστήριξης για θέματα :

Ασφαλιστικά

Φορολογικά

Νομικά

Επιδοτήσεων

Επενδύσεων

Εκπαιδευτικά

Καινοτομίας

Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας, εξοπλισμένη για τη φιλοξενία νεοσύστατων επιχειρήσεων και κατάλληλα στελεχωμένη για την παροχή υπηρεσιών mentoring – συμβουλευτικής.

Ο κ. Κουλουτμπάνης, εκλεγμένος για πρώτη φορά μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 2011 και Γ’ Αντιπρόεδρός του από το 2017, έχει μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς της Θεσσαλονίκης και των αναγκών της, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της, με συνεχή παρουσία στο επιχειρηματικό πεδίο από το 2006 αλλά και συμμετοχή σε διοικήσεις επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεκίνησε με την ίδρυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Συμβούλων και Πληροφορικής «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ» – Com&Com, η οποία είναι μέλος του ΕΕΘ και του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος. Από το 2014, συμμετέχει στην εταιρεία ΛΥΣΕΙΣ ΕΥΦΥΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Α.Ε. (Smart Cities Solutions S.A.), ενώ από το 2017, στην εταιρεία NovelTech. Από τον Νοέμβριο του 2022, είναι Πρόεδρος και CEO της εταιρείας INFOTRUST, επίσης μέλος του ΕΕΘ.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και διευθυντικό στέλεχος των Κατασκηνώσεων ΧΑΝΘ επί μία δεκαετία (1993-2003). Από το 2020 έως το 2022, διατέλεσε Προέδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Ελλάδος (ΣΥΣΕΠ). Επιπλέον, την περίοδο 2011-2014, διατέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ιμβριακής Ένωσης, στο πλαίσιο της έντονης δραστηριότητάς του στο ζήτημα των δικαιωμάτων της των Ιμβρίων, λόγω της ιμβριακής καταγωγής του την οποία τιμά ιδιαίτερα.

Είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Τολλίλη με την οποία έχουν αποκτήσει δίδυμα αγόρια.

Τα ονόματα των πρώτων 116 επαγγελματιών που, μέχρι στιγμής, στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο των «Ισχυρών Επαγγελματιών» είναι:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en