Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

OCEANCAST: Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καβάλας.

Ο Δήμος Καβάλας παρουσιάζει την καινοτόμα εφαρμογή OCEANCAST . Πρόκειται για ένα προηγμένο τεχνολογικό εργαλείο που παρέχει άμεσα και εύκολα πληροφορίες για τις μετεωρολογικές και υδρογραφικές συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή στην παράκτια ζώνη του Δήμου, μέσω της δωρεάν εφαρμογής OCEANCAST  για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και φορητές συσκευές.

Η εφαρμογή αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο τόσο για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς όσο και για την παράκτια κοινότητα της περιοχής καθώς προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, τις ωκεανογραφικές παραμέτρους και την πρόβλεψη του καιρού διευκολύνοντας τους αλιείς να προγραμματίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το σύστημα OCEANCAST  αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας του Δήμου Καβάλας με το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναδεικνύοντας τον Δήμο Καβάλας ως τον πρώτο Δήμο στην Μεσόγειο που παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, τις συνθήκες που επικρατούν στην παράκτια ζώνη του.

Το σύστημα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας, όπως:

  • η παράκτια διάβρωση, ειδικά των ακτών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος
  • η εμφάνιση φαινομένων ευτροφισμού και υπέρμετρης ανάπτυξης φυτοπλαγκτονικών οργανισμών στην θάλασσα ως συνέπεια της συνεχούς και αυξημένης προσφοράς θρεπτικών αλάτων
  • οι ακραίες θύελλες που μεταφέρουν υψηλή κυματική ενέργεια προς την ακτογραμμή προκαλώντας βλάβες στις παράκτιες κατασκευές

Παράλληλα, το OCEANCAST  θα συμβάλει αποτελεσματικά:

  • στην ασφάλεια των αλιέων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών), των θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών αλλά και των τουριστών που μισθώνουν σκάφη θαλάσσιας αναψυχής
  • στη γνώση των ρευμάτων για την κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς ρύπων, π.χ. μικροπλαστικά, πετρελαιοκηλίδες, κλπ.
  • στον καλύτερο σχεδιασμό των παράκτιων τεχνικών έργων που θα κατασκευαστούν αναγκαστικά τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Το OCEANCAST  βασίζεται σε τεχνολογικά προηγμένους αισθητήρες, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και στην Ανάλυση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων (Internet of Things and Big Data Analytics) για να παρουσιάσει με τρόπο εύληπτο και απλό, πλήθος περιβαλλοντικών παραμέτρων για την ατμόσφαιρα και την θάλασσα. Το σύστημα αναμένεται να επιδείξει τη σημασία και την αναγκαιότητα της επιχειρησιακής διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων και της άμεσης ενημέρωσης των πολιτών.

Ειδικότερα, το OCEANCAST  (desktop εφαρμογή) συλλέγει δεδομένα και προγνώσεις σε πραγματικό χρόνο για τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα:

α) από διεθνείς βάσεις δεδομένων (π.χ. συστήματα Copernicus, EMODnet και ΝΟΑΑ)

β) από σταθμούς παρακολούθησης των συνθηκών της θάλασσας (σταθμοί Παληού και Περιγιαλίου) γ) από τον μετεωρολογικό σταθμό στο 7ο Δημοτικό Σχολείο (χερσόνησος της Παναγίας)

Η εφαρμογή OCEANCAST  για κινητά τηλέφωνα διατίθεται δωρεάν από τις πλατφόρμες Android και IOS.

Η desktop εφαρμογή απαιτεί εγγραφή χρηστών μέσω του συνδέσμου www.oceancast.gr

Η είσοδος του χρήστη χωρίς εγγραφή γίνεται μέσω του συνδέσμου https://envrio.org/oceancast/

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα Μονοταμειακού CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Εργασίες Αντικατάστασης των προβολέων στο “Ανθή Καραγιάννη”

Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Καβάλας και στεγάζει εκτός από τα ποδοσφαιρικά τμήματα, σχεδόν όλα τα τμήματα του στίβου, εσωτερικούς χώρους γυμναστηρίων και αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και των φιλοξενούμενων της δομής.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την αποξήλωση των υφιστάμενων προβολέων, την προμήθεια και τοποθέτηση των νέων, την σταθεροποίηση στη σωστή θέση και μέτρηση με ειδικά όργανα όλων των παραμέτρων που αφορούν τη ένταση και την ποιότητα του φωτισμού σε όλα τα σημεία του σταδίου για κατηγορία UEFA LEVEL B, την αντικατάσταση των καλωδίων τροφοδοσίας και όλων των αυτοματισμών που απαιτούνται για την σωστή και ασφαλή λειτουργία τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πλατεία Ποταμουδίων | Προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης

Με κανονικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα της πλατείας Ποταμουδίων. Ο βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ολοκληρωμένη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των μικρών παιδιών και των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Η μελέτη περιλαμβάνει Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ, εξεδρών, στεγάστρων και ξύλινων δαπέδων, τοποθέτηση φωτιστικών φυτεύσεις δέντρων και λουλουδιών, δημιουργία τοιχίων, κατασκευή περίφραξης, τοποθέτηση μπαρών στάθμευσης ποδηλάτων και έξυπνων ηλιακών παγκακιών, κατασκευή ελαστικού δαπέδου ασφαλείας, πλακών όδευσης τυφλών και κυκλικών καθισμάτων και κατασκευή ράμπας ΑμΕΑ.

Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Γούλας μιλώντας στην κάμερα του Ena Channel.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πυρκαγιά στο 37ο χλμ Θεσσαλονίκης-Σερρών – Επί ποδός δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά ξέσπασε στο 37ο χλμ Θεσσαλονίκης-Σερρών. Επιχειρούν ήδη αρκετά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία καθώς και από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και εναέρια μέσα.

Φωτογραφία από την διαδικτυακή ομάδα του Παληού Καβάλας

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en