Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μετέωρο βήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας

Από τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον Μάη – Ιούνη αλλά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, ένα ερώτημα έρχεται και επανέρχεται στον κόσμο της βάσης του κόμματος και δεν είναι άλλο απ’ το μέλλον της διεύρυνσης αλλά και το πού θα πάει η Προοδευτική Συμμαχία.

Η τελευταία πολύ περισσότερο από το δεύτερο συνθετικό του τίτλου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κι ένα βασικό στοίχημα του όλου κόμματος επί ημερών Τσίπρα, ενισχύθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στο Συνέδριο – το τελευταίο τακτικό – είχε και τη δική της μαζική εκπροσώπηση στον χώρο. Βασικό μέρος των «συμμάχων» ήταν από πασοκογενή ρεύματα, ενώ μια βασική αντίθεση που ξεδιπλωνόταν αν και δεν είχε οξυνθεί μέχρι τις εκλογές ήταν με τους παλιούς κομματικούς ή όσους είχαν μια δομική καχυποψία στα ανοίγματα.

Η αντίθεση του 3%-33% που συχνά με απλοϊκό τρόπο διαπερνούσε τον δημόσιο λόγο φαίνεται πως με τα τώρα δεδομένα επανέρχεται, ακόμη και με ρηξιακούς όρους. Και συνδέεται – ακόμη βελούδινα, αξίζει να πούμε – με την ίδια την κούρσα της διαδοχής στο κόμμα και τους τέσσερις υποψηφίους. Για παράδειγμα, μέρος των πασοκογενών έχει την αγωνία για την έκβαση της διαδοχολογίας και υπάρχουν και συζητήσεις ακόμη και για το πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συνεχίσει να τους καλύπτει και να τους εκπροσωπεί χωρίς Τσίπρα.

Από τους τέσσερις υποψηφίους βλέπουν με μεγαλύτερη καχυποψία την Εφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τους εγγράφουν σε έναν πιο κλειστό στα ανοίγματα άξονα. Πιο θετικοί είναι με τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα. Για καιρό δε, είχαν την προσδοκία πως θα έκανε το βήμα και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Βέβαια εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτό που αόριστα λέμε Προοδευτική Συμμαχία έχει επίσης διαμοιραστεί ενόψει της εκλογής νέου/νέας προέδρου και ένα μέρος της έχει πάει στην Αχτσιόγλου.

Μήνυμα από Παππά

Ενα μέρος πάντως των πασοκογενών στηρίζει και τον Νίκο Παππά, ενώ ταυτόσημη με αυτό το ρεύμα είναι η υπενθύμιση της κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα και η προστασία – όπως λένε – από κάθε αποδόμησή του στη νέα εποχή του κόμματος. «Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και την πορεία που μας έκανε κόμμα διακυβέρνησης, αλλά και την πολιτική της έκφρασης της αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Θα αγωνιστούμε για την παράταξη της νίκης», ήταν το χθεσινό σχόλιο του Νίκου Παππά σε τυχόν επιχείρηση αποδόμησης του Τσίπρα εντός και εκτός.

Ενα σαφές μήνυμα και προς τα μέσα αφού και η περίπτωση της ακύρωσης του χρίσματος στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, από κάποιους ερμηνεύθηκε ως ακύρωση μιας επιλογής του τέως προέδρου του κόμματος. Πάντως οι πασοκογενείς, μέρος των οποίων εγγράφεται στην Κίνηση Μελών τασικά, αν και η τάση έχει τριχοτομηθεί, συζητούν, ζυμώνονται και ενίοτε αντιπαρατίθενται ανοιχτά με επιλογές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κίνηση στελεχών αυτού του κλίματος στην Παλλήνη που με κείμενο ζητούσαν τη στήριξη του υποψήφιου δημάρχου και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη – σε αντίθεση όλα αυτά προφανώς με την Ομπρέλα και τον παλιό κομματικό πυρήνα.

Ο ρόλος Σπίρτζη

Πρόσωπο-κλειδί για την ΠΣ είναι ο παραιτημένος απ΄ τα κομματικά όργανα Χρήστος Σπίρτζης – άτυπα έχει ηγετικό ρόλο -,αλλά καίρια είναι και η έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για άλλους, πολύ περισσότερο κρίσιμο είναι το πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και αν θα επιλέξει συμπεριληπτικές στρατηγικές ανοιγμάτων. Οπως και να ‘χει, ακίνητο το τοπίο δεν θα μείνει προσεχώς.

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε το stegastiko.minedu.gov για την υποβολή αίτησης

Άνοιξε εκ νέου από σήμερα, Τετάρτη (27.09.23) το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Το σύστημα θα επιτρέπει την υποβολή αιτημάτων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως και την Τρίτη (03.10.23) για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους, που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30.06.23-03.08.23).

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές
υπηρεσίες του TAXISnet.

newsit.gr

 

 

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Meteo: 15 περιοχές στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias σήμερα -Βροχές επιπέδου 4

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης (27/9) κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας, όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά νερού.

Meteo: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Elias»

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς

Ηλείας,
Αχαΐας,
Κορινθίας,
Αργολίδας,
Αρκαδίας,
Ευρυτανίας,
Φωκίδας,
Φθιώτιδας,
Βοιωτίας,
Αττικής,
Εύβοιας και
Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς

Μεσσηνίας,
Λακωνίας και
Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική), μια κλίμακα κάτω από το ανώτατο επίπεδο 5.

Την Πέμπτη (28/9), τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

iefimerida.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Για τις καταστρεπτικές και φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους οικείους όλων όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν ιδιαίτερα την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Πρόκειται για θύματα όχι απλά μιας νεροποντής αλλά κυρίως μιας πολιτικής και ενός κράτους που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και συνέπεια στο να θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Εναρμονισμένες πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αφήνουν ανοχύρωτη τη χώρα από φυσικές καταστροφές αφού συμφέρει περισσότερο να δίνεται αποζημίωση σε κάποιους πληγέντες παρά να γίνονται προληπτικά έργα και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα δίνει σε όλους το αίσθημα της ασφάλειας, ώστε πραγματικά να ισχύει ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας…» και ότι «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους…» (άρθρο 5 ελληνικού Συντάγματος).

Βέβαια μέσα και από τη συγκεκριμένη καταστροφή φάνηκαν αδυναμίες και παθογένειες δεκαετιών του Πυροσβεστικού Σώματος λόγο συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν καθώς και από την σημερινή! Το προφανές είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, που όπως έχουμε επισημάνει σε πλήθος ανακοινώσεων ξεπερνά τα 4.000 κενά ή 30%, η κατάσταση Γενικής Επιφυλακής και αναστολής χορήγησης αδειών συνεχίστηκε έως και τις 12/9/2023. Άλλωστε η ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας παραμένει σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπερεργασία και την καταπόνηση του προσωπικού.

Το δεύτερο και ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι η αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της Π.Υ. Παλαμά από 11/9/2023 αφού και η ίδια πλημμύρησε!

Μετά τις αναστολές των Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου (βλ. www.eakp.gr από 9/2/2023 και 17/2/2023) τα προβλήματα περνούν όπως φαίνεται σε ανώτερο επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης εφόσον από τα πρώτα μαθήματα στη σχολή πυροσβεστών είναι ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επέμβαση σε συμβάντα θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένη η ασφάλεια των διασωστών – πυροσβεστών και προφανώς του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους.

Βέβαια το ότι άλλες Π.Υ. και Π.Κ. της περιοχής δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους δε σημαίνει καθόλου ότι οι εγκαταστάσεις τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράδειγμα αποτελεί και το κτήριο που εδρεύει η ίδια η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας το οποίο θεωρούμε πολύ κατώτερο για τις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής ευθύνης με δεδομένη την τεχνολογία που υπάρχει το 2023!

Είναι πρώτιστη ευθύνη της Ε.Υ.Π.Σ. Δυτικής Θεσσαλίας με αφορμή την καταστροφή να αναδείξει τα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής. Ως Ε.Α.Κ.Π. δεσμευόμαστε να συνδράμουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ώστε τα συγκεκριμένα προβλήματα να αναδειχθούν ανάλογα με την σοβαρότητα τους, όπως πράξαμε και για τα δύο προαναφερθέντα Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναδειχθεί για άλλη μια φορά και το τρίτο διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε πυροσβέστης και αφορά την υγιεινή και ασφάλεια. Όπως επισημαίνεται από μια σειρά ειδικών, ο πλημμυρισμένος θεσσαλικός κάμπος με τα χιλιάδες νεκρά ζώα αποτελεί σοβαρή εστία λοιμώξεων. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό από κάθε συνάδελφο ότι η έκδοση από την Υπηρεσία κατευθύνσεων με τίτλους όπως: «Οδηγίες προστασίας του προσωπικού από τις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων» παραμένουν άνευ ουσίας όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζεται από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και στο Π.Σ. δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη ως Ε.Α.Κ.Π. δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που ενώ εδώ και χρόνια συνδράμει στην υγειονομική περίθαλψη και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, στέλνεται στη διαλυμένη από τους «συμμάχους» Λιβύη για να βρει τραγικό θάνατο σε αποστολές που ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός αλλά θα ωφεληθούν πετρελαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα θερμά συλλυπητήρια της Ε.Α.Κ.Π. στις οικογένειες και αυτών των συναδέλφων είναι δεδομένα.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω καλούμε κάθε συνάδελφο να υιοθετήσει τα αιτήματα και να παλέψει μαζί με την Ε.Α.Κ.Π. για:

  • Άμεση αποκατάσταση ή δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της Π.Υ. Παλαμά.
  • Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (εποχικοί, Π.Π.Υ., Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) στην βάση της πρότασης της Ε.Α.Κ.Π. και προσλήψεις μέσω πανελληνίων ώστε να καλυφθούν τα 4.000 κενά του Π.Σ.
  • Αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως Βαρύ-Επικίνδυνο-Ανθυγιεινό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα προστασίας εν ώρα εργασίας, την μισθολογική κατάσταση, την ηλικία συνταξιοδότησης, το ωράριο εργασίας κ.λπ.

Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνδράμουν  με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών με είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ανακοινωθεί από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, εργατικούς και κοινωνικούς

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: