Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το βράδυ της Δευτέρας, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι πιθανές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, εξέπεμψε μήνυμα σιγουριάς για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Δεν έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τυχόν επιπτώσεις από τη σύρραξη που έχει ξεσπάσει.

Η εκτίμηση ότι ο πόλεμος «δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην οικονομία» αφορά τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί αν η σύγκρουση κλιμακωθεί και επεκταθεί, τι θα συμβεί στην περίπτωση που επικρατήσει ένα γενικότερο χάος στη Μέση Ανατολή. Μια δεύτερη πολεμική σύρραξη, όταν παραμένει ανοιχτό και το μέτωπο στην Ουκρανία, ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια απότομη αύξηση στα ορυκτά καύσιμα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές «δεν φαίνεται να επηρεάζονται».

Ανησυχία για το μεταναστευτικό

Το μέτωπο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι το μεταναστευτικό. Αυτή τη στιγμή, καθώς είναι νωρίς ακόμα, δεν παρατηρείται κάποια αυξημένη κινητικότητα στα σύνορα.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι υπαρκτός. Είναι κάτι που επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Εσθονή ομόλογο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στην περίπτωση ύπαρξης μεταναστευτικού ρεύματος δεν θα υπάρξουν πιέσεις στα σύνορα με την Τουρκία. Εκτιμούν ότι οι ροές θα υπάρξουν από την πλευρά της Αιγύπτου με την οποία επικοινωνεί η Λωρίδα της Γάζας.

tovima.gr