Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιστολική ψήφος | Τελευταία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους πολίτες

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, και η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καλεί τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εγγραφή, με ανάρτησή της στο Χ

«Έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 178.000 Έλληνες πολίτες για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο! Τελευταία ημέρα εγγραφών σήμερα, Μ. Δευτέρα, μέχρι τις 23:59. Αν θέλετε να ψηφίσετε από το σπίτι σας με επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, είτε ζείτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εγγραφείτε στο http://epistoliki.ypes.gov.gr. Η εγγραφή παίρνει λίγα μόλις λεπτά και δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού», σημειώνει η Υπουργός.

 

Από την Ευρώπη οι περισσότεροι

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Ενδιαφέρον από όλες τις ηλικιακές ομάδες

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους. Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr, Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης μπαίνουν κυβέρνηση και Εκκλησία

Η κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Δήλεσι και τον Ωρωπό, δείχνει ότι οι δύο πλευρές μάλλον επαναπροσεγγίζουν, μετά τη σαφή απόσταση που έλαβε η Εκκλησία όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν περίοδος ψυχρότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Πληροφορίες από τη Μονή Πετράκη ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο να είναι βαθιά προβληματισμένος με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν Μητροπολίτες αλλά και απλοί ιερείς που κήρυτταν το ασύμβατο των όσων διδάσκει η Εκκλησία για την ιερότητα του γάμου, με το συγκεκριμένο νόμο.

Η αποσυσπείρωση

Οι επιτελείς του  Μεγάρου Μαξίμου Μαξίμου δεν είχαν αμφιβολία εξαρχής ότι αυτή η εχθρική στάση της Εκκλησίας θα συνέβαλε στην περαιτέρω αποσυσπείρωση της πολιτικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που πράγματι καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις του περασμένου διαστήματος. Έτσι, άρχισαν οι διερευνητικές επαφές με σκοπό το κλείσιμο του ρήγματος, στις οποίες κεντρικό ρόλο έπαιξε ο τότε υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα τις προηγούμενες ημέρες ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Εκκλησίας– κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος ποτέ δεν έκοψε τις γέφυρες με την πολιτική εξουσία. «Συγκρουσιακές κινήσεις δεν είχαμε, όπως πχ όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος υπέγραφε στο αίτημα για να μην καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ή όταν οργάνωνε λαοσυνάξεις με έντονο αντικυβερνητικό πνεύμα». Συνεπώς η στάση του σημερινού Αρχιεπισκόπου τη δύσκολη ώρα της έντασης ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να ευοδωθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Στο στόχαστρο Ελλ. Λύση και Νίκη

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιούν αυτή την προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεων με την Εκκλησία, προβαίνοντας σε επιθέσεις προς τα άλλα δεξιά κόμματα, κυρίως την Ελληνική Λύση και τη Νίκη (μετά και την προχθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία οι Σπαρτιάτες αποκλείονται από τις προσεχείς ευρωεκλογές).

«Δεν γίνεται πιστοί Χριστιανοί να ενισχύουν κόμματα, η ηγεσία των οποίων διατυμπανίζει ότι εμπορεύεται επιστολές του Ιησού» λένε στην «Η» κυβερνητικά στελέχη, φωτογραφίζοντας την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, «ή οι βουλευτές των οποίων λύνουν τις διαφορές τους με μπουνιές μέσα στη Βουλή» (αναφορά στο επεισόδιο με τον πρώην Σπαρτιάτη βουλευτή, που όμως δείχνει μια γενικότερη έκπτωση αξιών στον χώρο της λαϊκής ή ακραίας Δεξιάς).

Με αυτό τον διπλό τρόπο -κοινές εμφανίσεις πρωθυπουργού με Αρχιεπίσκοπο κι επίθεση στα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα- η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί αρχικά να ανακόψει το ρεύμα των διαρροών προς τα δεξιά και στη συνέχεια να επαναπατρίσει τους δεξιούς εκλογείς που τη στήριξαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν πετούν στα σύννεφα. Γνωρίζουν ότι η επιχείρηση συμφιλίωσης με τη Μονή Πετράκη δεν σημαίνει ότι αυτόματα όλα τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος θα στοιχηθούν σε αυτή την εξέλιξη. Οι επιδιώξεις τους είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές κι εξαντλούνται στη μείωση των ιερωμένων που συνεχίζουν να υπονομεύουν την κυβέρνηση λόγω του γνωστού νόμου, κι αντίστοιχα στην αύξηση εκείνων που αφήνουν πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των προηγούμενων μηνών κι επικεντρώνονται είτε στο έργο τους χωρίς αναμίξεις στην πολιτική, είτε σε πιο ουδέτερες ή και φιλικές στάσεις προς την κυβέρνηση. «Η έλλειψη σοβαρότητας της ελληνικής ακροδεξιάς» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές «αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό μας όπλο σε αυτή την προσπάθεια».

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φλώρος στο OPEN | Εκτός από βουλευτές είμαστε και άνθρωποι

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος στον οποίο επιβλήθηκε 15ημερη αποπομπή από τη Βουλή μετά τη χειροδικία σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου, υποστήριξε ότι οι δύο τους είχαν προηγούμενα κι ότι του επιτέθηκε φραστικά στην Ολομέλεια. «Είχα δώσει ήδη τόπο στην οργή. Μάζευα τα πράγματα μου, γιατί είχαμε μία ομιλία. Βλέπω τον κύριο Γραμμένο μέσα από τις κολώνες να μου κάνει χειρονομίες, να μου ξαναβρίζει τη μάνα, να μου λέει ότι θα με πάει με χειροπέδες στη φυλακή. Εκεί είναι το σημείο που φεύγω εκνευρισμένος και πηγαίνω να βρω τον κύριο Γραμμένο στην έξοδο της Βουλής», συμπλήρωσε.

«Ρώτησα τον κύριο Γραμμένο τι πρόβλημα έχει μαζί μου; Να το λύσουμε εκείνη τη στιγμή. Μου είπε σήκω φύγε. Το λέει και ο αστυνομικός στην κατάθεση του. Του είπα εκείνη τη στιγμή ότι βρίζει μανάδες και αντί να μου πει ότι εγώ δεν έκανα τίποτα, μου είπε ό,τι γουστάρω θα κάνω. Συνεχίζει να με προκαλεί έστω ας έλεγε ένα συγγνώμη, έκανα λάθος», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι άρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο. «Προσπάθησε να με ξανασπρώξει. Αντέδρασα κι εγώ όπως αντέδρασα».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του δεν άρμοζε στο βουλευτικό του αξίωμα, προσπάθησε ωστόσο να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι είχε δεχθεί προηγουμένως ψυχολογική βία. «Ότι είμαστε βουλευτές δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε άνθρωποι. Εγώ έχω δεχθεί νωρίτερα ψυχολογική βία. Αυτό να μην το παραμελούμε, δεν βλέπω να το καταδικάζει κανείς. Πάρα τις προκλήσεις και ύβρεις που δέχθηκα βγήκα από την Ολομέλεια για να λύσω το θέμα. Συγγνώμη θα έπρεπε να ζητήσω και στη μητέρα μου αν δεν την υπερασπιζόμουν. Δεν είπα ότι το έκανα με σωστό τρόπο, γιατί φέρω και θεσμική ιδιότητα. Όμως έγινε. Δεν λέω ότι ο καθένας που του προσβάλουν τη μητέρα πρέπει να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Λόγω του συναισθήματος εκείνη τη στιγμή έπραξα ως γιος. Έπρεπε να έχω αντιδράσει πολύ πιο ψύχραιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπερασπίστηκε την επιλογή του να στηρίξει τον καταδικασμένο χρυσαγίτη Ηλία Κασιδιάρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Ότι στήριξα τον κύριο Κασιδιάρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν το μετανιώνω. Είναι μία πολιτική κίνηση και θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en