Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κ.Τσιμερίκας μιλάει για την εκατάλειψη των Κοινοτήτων του Δήμου Σερρών

Κατά την πρόσφατη απογραφή του μόνιμου πληθυσμού έτους 2021, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εικόνα της εγκατάλειψης στις Κοινότητες του Δήμου Σερρών αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η κατάσταση είναι
αποκαρδιωτική.

Στις Δημοτικές Ενότητες εκτός Σερρών  διαβιεί το 19% του μόνιμου πληθυσμού του  Δήμου Σερρών.  Συνήθως στις μικρές κοινότητες ζουν ηλικιωμένοι, οι οποίοι περιορίζονται σε έναν παθητικό ρόλο που διαρκώς  υποβαθμίζεται. Το νεανικό δυναμικό που είναι χρήσιμο και  ικανό για δουλειά στο όνομα του κοινού καλού, προοδευτικά φεύγει προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών ζωής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται το πολύτιμο εκείνο ανθρώπινο κεφάλαιο που με τις γνώσεις και την φρεσκάδα του θα συμβάλλει στην πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Κατά την επίσκεψη του Υποψήφιου Δημάρχου κ. Γ. Τσιμερίκα    με συνεργάτες  του, σε δυναμικές κοινότητες του Δήμου Σερρών, οι συμμετέχοντες έθεσαν ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας την αδυναμία τους να πληρώσουν μικροδαπάνες άμεσης αποκατάστασης ζημιών επείγοντος χαρακτήρα, που πηγάζει από την μη σύσταση της Παγίας Προκαταβολής, δηλαδή την εκχώρηση του δικαιώματος στους Προέδρους των Κοινοτήτων να διενεργούν πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του Δημάρχου.

Το θέμα αυτό είχε τεθεί όπως αναφέρθηκε και στον σημερινό Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, μετά την εκλογή του, σε συνάντηση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Σερρών, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τσιμερίκας δήλωσε:

Γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και αποδίδοντας την δέουσα σημασία στους κατοίκους της Περιφέρειας, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το  ν. 3852/2010 βάσει το οποίου προβλέπεται στις κοινότητες η σύσταση πάγιας προκαταβολής σε βάρος του προϋπολογισμού του  Δήμου Σερρών.  Το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε
δημοτική κοινότητα θα ανέρχεται στο ποσό των: α) 1.000€ για τις  κοινότητες πληθυσμού  έως  800 κατοίκων β)  1.500€ για τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά κοινότητες έως   1.500 κατοίκων και γ) 2.000€ για τις κοινότητες πάνω από 1.501 κατοίκους.  Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης  ετησίως υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξεως των 30.000€.

Με την πρόταση αυτή επιδιώκουμε τα  εκλεγμένα Συμβούλια των Κοινοτήτων να έχουν ενεργό συμμετοχή  στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων αλλά κυρίως τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε θέματα της αρμοδιότητάς τους Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε ενεργή εμπλοκή στις από κοινού προσπάθειες για να κάνουμε ξανά τον τόπο μας ελκυστικό, ας ξεκινήσουμε με τα μικρά, δίνοντας αυτά τα ελάχιστα που αναλογούν στον καθένα.

Βούλησή μας ως Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ‘’Ώρα Ευθύνης‘’ είναι  να ενισχύσουμε  τη δημόσια διαβούλευση, τη συνεργασία και τον σεβασμό στις ιδέες και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των κατοίκων των απομονωμένων χωριών μας τα οποία τελούν υπό εξαφάνιση!! Αυτό το κλίμα φυγής των νέων πρέπει να αλλάξει.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | «Οι καθυστερήσεις στα τεχνικά έργα της ΔΕΥΑΚ προκαλούν προβλήματα σε γειτονιές και χωριά»

Παρά τις αυξήσεις και “τα χαράτσια” στους λογαριασμούς σε βάρος των δημοτών, η ΔΕΥΑΚ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη έργα που εκσυγχρονίζουν τα δίκτυα ύδρευσης της Καβάλας και των χωριών.

Βλάβες, πολύωρες διακοπές, ελλείψεις σε επάρκεια νερού είναι “το κόστος” της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να λύσει προβλήματα εδώ και χρόνια!

Ειδικά η καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές του Κεφαλαρίου είναι η πραγματική αιτία για τα προβλήματα στην ύδρευση που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Αυτό δυστυχώς δεν το κατάλαβαν ούτε οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, που “σφυρίζουν” αδιάφορα εδώ και χρόνια, ακόμη και όταν τους καλούσαμε να αγωνιστούμε μαζί για να ξεκινήσει το έργο αυτό.

Δεν θέλουν οι δημότες “περισπούδαστες αναλύσεις” και “απειλές” από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ.

Επιτέλους, θέλουν αποτελέσματα!

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση στην Βουλή από τον Βουλευτη Σερρών για την διαδικασία ένταξης των χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιών σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε

Ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, απηύθυνε έγγραφη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Σερρών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βισαλτίας οδήγησαν σε κακή γονιμοποίηση των ανθών αμυγδαλιάς, με αποτέλεσμα την μηδαμινή παραγωγή καρπών, παρά τις πλήρεις καλλιεργητικές φροντίδες. Επιπλέον, επισήμανε ότι η παρατεταμένη ανομβρία στις περιοχές του Δήμου Αμφίπολης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή χειμερινών σιτηρών. Βάσει αυτών των αρνητικών δεδομένων, ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των Σερραίων αγροτών και ρώτησε τον Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση ένταξη των καλλιεργειών χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιάς σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα και να υποστηριχθεί η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Φουντώνει το μπρα ντε φερ κυβέρνησης λογιστών με φόντο το αίτημα για παράταση

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ των λογιστών και φοροτεχνικών με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις που καταγράφηκαν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024 και δη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το φετινό έργο έως τις 26 Ιουλίου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en