Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν αντιγράφει τον Πούτιν στον αυταρχισμό

Σε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία είναι τώρα δικτατορία», το αμερικανικό περιοδικό σημειώνει ότι το σχέδιο του Τούρκου προέδρου για να βγάλει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης από το παιχνίδι ήταν «υπολογισμένο και εμπεριστατωμένο», αφού της σύλληψής του με κατηγορίες περί διαφθοράς και τρομοκρατίας είχε προηγηθεί η ανάκληση του πτυχίου του από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης -απόφαση που αν επικυρωθεί θα θέσει εκτός προεδρικής κούρσας τον Ιμάμογλου, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ιμάμογλου μπορούν να του στοιχίσουν και τον δημαρχιακό θώκο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, Γκιονούλ Τολ, ανώτερη συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης «Μiddle East Institute», που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν εδώ και χρόνια παραμέριζε δυνητικά επικίνδυνους αντιπάλους και χειραγωγούσε τους κρατικούς θεσμούς για να εξασφαλίσει εκλογικά πλεονεκτήματα για το κόμμα του, αλλά μέχρι τώρα η αντιπολίτευση μπορούσε να κατεβάζει υποψήφιους που θα τον αμφισβητούσαν. Αλλά με την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Ιμάμογλου, στο πρόσωπο του οποίου το CHP έβλεπε τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσα τον Ερντογάν, «η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τη γραμμή που χωρίζει το αυταρχικό σύστημα της Τουρκίας από μια πλήρη αυτοκρατορία ρωσικού τύπου, όπου ο πρόεδρος επιλέγει τους αντιπάλους του και οι εκλογές είναι καθαρά για το θεαθήναι».

Η πορεία του Ερντογάν προς τη μονοκρατορία
Κρατώντας από το 2003 στα χέρια του τις τύχες της Τουρκίας -πρώτα ως πρωθυπουργός και εν συνεχεία ως πρόεδρος-, ο Ερντογάν έχει διαλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, εδραιώνοντας τον έλεγχό του σε ένα σύστημα μονοκρατορίας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, που ο Ερντογάν συνέδεσε με τους Γκιουλενιστές, έθεσε υπό την εξουσία του το δικαστικό σώμα αντικαθιστώντας χιλιάδες δικαστές με δικούς του ανθρώπους, που επικυρώνουν τις κινήσεις του για καταστολή των αντιφρονούντων, φιμώνοντας τα ΜΜΕ -πλέον άνω του 90% ανήκουν σε φιλοκυβερνητικές επιχειρήσεις- και φυλακίζοντας ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Επίφαση δημοκρατίας
Αν και διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία, το σύστημα λειτουργεί με μια επίφαση δημοκρατίας, που ευνοεί το AKP. Αντιπολιτευόμενα κόμματα είναι μεν ενεργά, ενίοτε δε υποψήφιοί τους επικρατούν σε αναμετρήσεις, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν ελέγχει το δικαστικό σώμα, φιμώνει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και χρησιμοποιεί τους κρατικούς θεσμούς ως όπλο για να αποδυναμώσει τους αντιπάλους.

Μολαταύτα η κυριαρχία του Ερντογάν παραμένει ευάλωτη στον βαθμό που υποψήφιοι της αντιπολίτευσης μπορούν να την αμφισβητήσουν στις κάλπες. Συνήθως κερδίζει με μικρή διαφορά, όπως στις προεδρικές εκλογές του 2023 όπου επικράτησε του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποσπώντας ποσοστό 52%. Ενίοτε έχει καταφύγει και σε πιο ακραία μέτρα για να διασφαλίσει το προβάδισμα του ίδιου και του κόμματός του, όπως στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, όπου αμφισβήτησε τη νίκη του Ιμάμογλου και οι Αρχές ακύρωσαν το αποτέλεσμα και διέταξαν επανάληψη των εκλογών -για να επικρατήσει εκ νέου ο υποψήφιος του CHP.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το άρθρο του Foreign Affairs, η πιο επικίνδυνη τακτική του Ερντογάν είναι να στέλνει στη φυλακή τους ισχυρότερους αντιπάλους του, όπως ο χαρισματικός πρώην συμπρόεδρος του απαγορευμένου από τις τουρκικές Αρχές φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος από το 2016 παραμένει φυλακισμένος. Και ο Ιμάμογλου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση το 2022 κατηγορούμενος για προσβολή εκλογικών αξιωματούχων, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο.

Άμεση απειλή για τον Ερντογάν ο Ιμάμογλου
Τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν απομάκρυνε αρκετούς εκλεγμένους δημάρχους που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης και τους αντικατέστησε με διορισμένους από την κυβέρνησή του, ενώ στο σταυρόνημα των εισαγγελέων έχουν μπει δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας.

«Αλλά η σύλληψη του Ιμάμογλου συνιστά σημαντική κλιμάκωση», αναφέρει το άρθρο, αφού οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και συνδρομή τρομοκρατικής ομάδας (PKK) είναι πολύ πιο σοβαρές και επομένως έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από τις κατηγορίες στην εκκρεμή υπόθεσή του το 2022. Και σε αντίθεση με τον Ντεμιρτάς, ο οποίος ήταν μεν δημοφιλής αλλά παρέμενε υποψήφιος ενός τρίτου κόμματος, ο Ιμάμογλου αποτελεί άμεση απειλή για την προεδρία του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αντιγράφει τον Πούτιν
Για τη συντάκτρια του άρθρου, προκειμένου ο Ερντογάν να φθάσει στον στόχο του, δηλαδή την παραμονή του στην προεδρία, ακολουθεί τα βήματα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στα πρώτα χρόνια της εξουσίας του η Ρωσία δεν ήταν το αυστηρά ελεγχόμενο απολυταρχικό καθεστώς που είναι σήμερα, η οικονομία της ευημερούσε και ο Πούτιν ήταν όντως δημοφιλής και ανεχόταν κάποιες αντιπολιτευόμενες φωνές. Αλλά όταν σταμάτησε η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο Πούτιν απάντησε με μέτρα καταστολής. Το 2020 εδραίωσε τον έλεγχό του με τροποποιήσεις του Συντάγματος, που του επιτρέπουν να παραμείνει στο τιμόνι της Ρωσίας μέχρι το 2036, ενώ το καθεστώς του ενέτεινε τις συλλήψεις και τη φίμωση αντιφρονούντων, όπως του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι εκλογές στη Ρωσία είναι εικονικές, αφού αποκλείονται όλοι όσοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Πούτιν και επιτρέπεται η συμμετοχή σε ελάχιστους προσεκτικά επιλεγμένους για να συντηρείται η ψευδαίσθηση του ανταγωνισμού.

Και όπως στην περίπτωση του Ρώσου προέδρου, ο Ερντογάν ενέτεινε την καταστολή καθώς υποχωρούσε η δημοτικότητά του, ειδικά στις τάξεις των νέων, πολλοί εκ των οποίων, απογοητευμένοι από τις αυταρχικές πολιτικές του, σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Πονοκέφαλος η πορεία της οικονομίας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι η ασθμαίνουσα οικονομία της Τουρκίας, καθώς η χώρα παλεύει με τον πληθωρισμό εδώ και μια επταετία.

Μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών που υποστήριζε ο Ερντογάν και οι οποίες επιδείνωσαν την κρίση κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, ένας νέος υπουργός Οικονομικών εγκατέλειψε την παλιά προσέγγιση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επανεκκινήσει την οικονομία.

Ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, η Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων, επέκρινε ανοιχτά το νέο οικονομικό πρόγραμμα, για να δεχθεί τα πυρά το Ερντογάν ότι υπονομεύει την κυβέρνηση. Στο μεταξύ η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου έχει δεχθεί πλήγματα, κάτι που φάνηκε και στις δημοτικές εκλογές του περασμένου χρόνου, όπου το κυβερνών κόμμα υπέστη τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του.

Ο Ερντογάν θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης
Η καταστολή που εξαπέλυσε ο Ερντογάν τον τελευταίο χρόνο αποσκοπεί στο να φρενάρει αυτή την ανοδική πορεία της αντιπολίτευσης και του Ιμάμογλου, ο οποίος σόκαρε το 2019 το κυβερνών κόμμα αλώνοντας τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, που ήλεγχε το AKP επί ένα τέταρτο του αιώνα -έναν δήμο που είχε χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την ανάρρησή του στην εξουσία ο Ερντογάν.

Με την επανεκλογή του πέρυσι ο Ιμάμογλου απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί στα ίσα με τον Ερντογάν, λόγος για τον οποίο το CHP ετοιμαζόταν να τον χρίσει σε δύο μέρες προεδρικό του υποψήφιο. Αλλά αν επικυρωθεί η ακύρωση του πτυχίου του, θα αποκλειστεί αυτομάτως από την κούρσα, ενώ με τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας κινδυνεύει να χάσει τον δημαρχιακό θώκο. «Ο Ερντογάν δεν θέλει απλώς να προστατέψει την προεδρία, θέλει και να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη», σχολιάζει το άρθρο του Foreign Affairs, σημειώνοντας την τεράστια σημασία που είχαν για το σύστημα Ερντογάν οι οικονομικοί πόροι του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Τουρκίας, τους οποίους χρησιμοποιούσε επί δεκαετίες για το πελατειακό του δίκτυο. Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να διατηρήσει -σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας- σε λειτουργία τον πολιτικό του μηχανισμό.

Κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου
Οι κινήσεις κατά του Ιμάμογλου εμπεριέχουν υψηλό πολιτικό ρίσκο για τον Ερντογάν. Αν τεθεί εκτός μάχης ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει στις επόμενες εκλογές αντίπαλο της επιλογής του, διασφαλίζοντας στην πράξη την ισόβια εξουσία του. Ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να ενεργεί ατιμωρητί και ίσως έχει δίκιο, αφού η αντιπολίτευση και οι πολιτικοί θεσμοί στερούνται των μέσων για να τον περιορίσουν. Και παρά την οργή πολλών στην Τουρκία, η κοινή γνώμη αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού την τελευταία φορά που ο Ερντογάν αντιμετώπισε μαζικές διαδηλώσεις, το 2013, απάντησε με βίαιη καταστολή.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται και τη διεθνή συγκυρία, καθώς με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν φοβάται αμερικανικά αντίποινα. Τα ανοίγματα του προέδρου των ΗΠΑ προς τον Πούτιν τρόμαξαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, που δείχνουν σε κάποιο βαθμό ανεκτικοί έναντι του Ερντογάν προκειμένου να εξασφαλίσουν ως σύμμαχο την Τουρκία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Αλλά είναι όντως ακλόνητη η θέση του Ερντογάν στην Τουρκία; Η απόπειρά του το 2019 να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Ιμάμογλου του γύρισε μπούμερανγκ, αφού στις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης ο υποψήφιος του CHP επικράτησε με μεγαλύτερη διαφορά, καθώς πολλοί ψηφοφόροι εξοργίστηκαν με την παρέμβαση της κυβέρνησης, αναφέρει το άρθρο.

Και καταλήγει: «Μπορεί ο Ερντογάν να φιλοδοξεί να είναι σαν τον Πούτιν, αλλά η Τουρκία δεν είναι Ρωσία. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, που διαθέτει πλούτο φυσικών πόρων, η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις. Οι επενδυτές ήδη φεύγουν καθώς η χώρα γίνεται πιο αυταρχική και μια διολίσθηση στην πλήρη απολυταρχία δύσκολα θα τους επαναφέρει. Η τουρκική οικονομία θα παρέμενε βυθισμένη στην κρίση. Και ακόμη και ένας τύραννος πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα για να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας».

 

Πηγή:iefimerida.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τραβά τη γραμμή: «Μία εβδομάδα για συμφωνία»

Σε κομβικό σημείο φαίνεται να εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να αλλάζει ρητορική και να αυξάνει την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από μήνες απογοήτευσης για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε για πρώτη φορά άμεσο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλαντίμιρ, σταμάτα».

Η δραματική έκκληση ήρθε μία ημέρα μετά από αιματηρή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απουσία προόδου, ενώ για πρώτη φορά έδωσε χρονικό τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την επίτευξη συμφωνίας.

«Θα περιμένω επτά ημέρες. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα συμβούν πράγματα», είπε με νόημα, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ήδη στο τραπέζι.

Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους – Αποκλιμάκωση ή σύγκρουση;

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για έναν νέο γύρο συνομιλιών, εκπροσωπώντας προσωπικά τον Τραμπ σε μια ύστατη προσπάθεια συμφωνίας. Ο Γουίτκοφ, που έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πούτιν, μεταφέρει ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης, το οποίο περιλαμβάνει πιθανή χαλάρωση κυρώσεων, ειδικά γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει ανοιχτά ότι δεν υποστηρίζει παραχωρήσεις χωρίς σαφείς εγγυήσεις από τη Μόσχα.

Το βασικό «αγκάθι»: Η Κριμαία

Η Κριμαία αποτελεί το κεντρικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι το Κίεβο θα αναγνωρίσει νομικά (de jure) τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, σε αντάλλαγμα για παύση των εχθροπραξιών και διατήρηση της υπόλοιπης Ουκρανίας ως ανεξάρτητης χώρας.

Γιατί αντιδρά ο Ζελένσκι:

  1. Υποχώρηση από κόκκινη γραμμή: Η Ουκρανία δεσμεύεται πως δεν θα παραχωρήσει εδάφη, και η αναγνώριση της Κριμαίας ακυρώνει αυτήν τη θέση.

  2. Επικίνδυνο προηγούμενο: Η αναγνώριση κατάκτησης εδαφών με στρατιωτική βία ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές ρωσικές διεκδικήσεις.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και θα μπορεί να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει de facto την κατοχή του 20% των εδαφών της από τη Ρωσία (Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Μόσχα: Παράθυρο για συμφωνία αλλά με «όρους»

Το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εικόνα της διαλλακτικότητας, πρότεινε 30ωρη πασχαλινή κατάπαυση πυρός, η οποία όμως δεν τηρήθηκε πλήρως, και δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει συμφωνία, αλλά επιμένει πως υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα σημεία.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα χαλαρώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις κινήσεις Τραμπ

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να διαφαίνεται, καθώς το Πεκίνο εξετάζει την προσωρινή εξαίρεση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή του βαρέως δασμού ύψους 125%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση αυτή αφορά εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με ιατρικό εξοπλισμό, αιθάνιο και μισθώσεις αεροσκαφών. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη, σημειώνεται πως οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, βασίζονται σε μισθώσεις για μέρος του στόλου τους και θα επηρεάζονταν σοβαρά από αυξημένα κόστη.

Αμοιβαίες παραχωρήσεις σε μια εύθραυστη ισορροπία

Η απόφαση της Κίνας φαίνεται να έρχεται σε απάντηση της πρόσφατης κίνησης των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αντανακλούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία, η αεροναυπηγική και οι μεταφορές.

Ποιους τομείς αφορά η κινεζική κίνηση

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και η κινεζική εφημερίδα Caijing, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται:

  • Βασικά χημικά προϊόντα

  • Εξαρτήματα για την παραγωγή τσιπ και ημιαγωγών

  • Προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας

  • Συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών

Το Πεκίνο φέρεται να ετοιμάζεται να άρει τους πρόσθετους δασμούς τουλάχιστον σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη.

Τραμπ: «Θα μειωθούν σημαντικά οι δασμοί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί αναμένεται να «μειωθούν σημαντικά» και εξέφρασε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο ευγενική στάση στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε συνολική συμφωνία.

Αβεβαιότητα και επιφυλάξεις

Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών. Η ουσία και η διάρκεια των εξαιρέσεων παραμένει ασαφής, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές, αν και θετικές, δεν αλλάζουν άμεσα τη δυναμική ενός πολέμου δασμών που έχει ήδη αφήσει βαριά σκιά στις παγκόσμιες αγορές.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές από την Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κλίμα έντασης προκαλούν οι νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ο οποίος, στο πασχαλινό του μήνυμα, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη τουρκική στρατηγική κατάληψης και τουρκοποίησης ολόκληρου του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος υπογράμμισε πως «η Τουρκία κερδίζει χρόνο επιδιώκοντας την υλοποίηση νέων στόχων με τελικό σκοπό την κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία μέσω ανακοινώσεων του υπουργείου Άμυνας εξαπέλυσε κατηγορίες και απειλές.

Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ίδρυση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης» από Ελληνοκυπρίους και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ως «έκφραση διακρίσεων, φανατισμού και προκλητικότητας», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την έλλειψη λύσης στο κυπριακό ζήτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Άγκυρα υποστήριξε ότι τέτοιες δηλώσεις αγνοούν το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «βάζει στο στόχαστρο τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Προειδοποιήσεις για χρήση δικαιωμάτων «εγγυήτριας δύναμης»

Σε μία ακόμη επίδειξη έντασης, το τουρκικό ΥΠΑΜ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της ως εγγυήτρια δύναμη» σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης στο νησί.

Επιπλέον, το τουρκικό Υπουργείο κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – την οποία υποτιμητικά αναφέρει ως “ΕΔΝΚ” – να εγκαταλείψει τη «γλώσσα της εχθρότητας» και να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην «κυριαρχική ισότητα» των δύο κοινοτήτων.

Φιντάν: «Η ομοσπονδία έχει φύγει από το τραπέζι»

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε ότι για την Τουρκία το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι πλέον «τελειωμένο» και δεν συζητείται. «Ό,τι και να λένε οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ, το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει αποσυρθεί από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε πόρτα στις διαπραγματεύσεις υπό την προϋπόθεση επανένωσης σε ομοσπονδιακή βάση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en