Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Έλληνας της NASA που έσωσε τους αστροναύτες της αποστολής «Apollo 13»

image_print

Όταν ο πρώην ναζί, Βέρνερ φον Μπράουν, άρχισε να καταστρώνει το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, έχοντας μετακομίσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά την ήττα των SS και του Αδόλφου Χίτλερ, συγκέντρωσε γύρω του μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών, οι οποίοι τελικά σχεδίασαν και υλοποίησαν το ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων», που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.

Μέλος εκείνης της ομάδας υπήρξε και ένας Έλληνας, ο Αντώνης Κονταράτος, το όνομα του οποίου δεν έγινε τόσο γνωστό στη χώρα μας. Όπως θυμίζει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τον Ιούλιο 50 ετών από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου, ο γεννημένος το 1933 στην Αθήνα επιστήμονας, με καταγωγή από τον Πύργο της Σαντορίνης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), όταν εκείνη ξεκίνησε την «μάχη του Διαστήματος» με τη Σοβιετική Ένωση.

Είχε σπουδάσει αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), τις δύο κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές των ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Κονταράτος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας 16 διδακτόρων διαφόρων ειδικοτήτων -βιοφυσικών, ψυχολόγων, μαθηματικών, χημικών κ.α.- που είχε αναλάβει τον ρόλο συμβούλου της NASA σχετικά με τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των αστροναυτών του προγράμματος Apollo και των σχεδιαζόμενων διαπλανητικών επανδρωμένων πτήσεων.

 

 

Από το 1965 μέχρι το 1976, ο Κονταράτος διετέλεσε προϊστάμενος Διαστημικών Εφαρμογών και Διαστημικής Φυσιολογίας της εταιρείας Μπέλκομ (Bellcomm Inc), της αποκλειστικής τεχνικής συμβούλου της Διεύθυνσης Επανδρωμένων Πτήσεων της NASA. H συμμετοχή του ήταν κομβική σε μία από τις πιο δραματικές στιγμές του προγράμματος Apollo, συγκεκριμένα στην αποστολή «Απόλλων 13», καθώς όταν το πλήρωμα πήγαινε στη Σελήνη, μία έκρηξη κατέστρεψε το σκάφος και οι τρεις αστροναύτες για να σωθούν, μπήκαν στην μικρή άκατο του σκάφους, η οποία ήταν όμως σχεδιασμένη για να βρίσκονται μόνο δύο άτομα.

Οι αστροναύτες θα πέθαιναν, επειδή παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο σύστημα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και το κέντρο ελέγχου της NASA έπρεπε να βρει επιτόπου μία λύση, την οποία έδωσε τελικά ο Κονταράτος με μία ανορθόδοξη, αλλά πετυχημένη ιδέα που είχε. Στη διάσημη κινηματογραφική ταινία «Apollo 13» με τον Τομ Χανκς (υποδύεται τον διοικητή της αποστολής Τζιμ Λάβελ), ο τεχνικός που καλείται να σώσει τους αστροναύτες, δεν είναι άλλος από τον Κονταράτο, ο οποίος βρήκε τρόπο να ταιριάξει έναν κύβο μέσα σε έναν κύλινδρο, σώζοντας έτσι τη ζωή των αστροναυτών.

 

 

 

Οι Αμερικανοί του είχαν απονείμει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο επιτεύγματος για το πρόγραμμα «Άνθρωπος στο Φεγγάρι», που οδήγησε στο πρώτο βήμα του ανθρώπου στην Σελήνη. Το βραβείο αυτό του το απένειμε η NASA για τη «σημαίνουσα συνεισφορά του προς το αμερικανικό έθνος». Επίσης, το 1971 βραβεύτηκε με ειδική μνεία για την προσφορά του στις επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα.

Όταν τo 1976, ο Κονταράτος, αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του στις ΗΠΑ και να γυρίσει στην Ελλάδα, η NASA, ως αποχαιρετιστήριο δώρο, πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε μία κρημνώδη κορυφογραμμή (Dorsum) της Σελήνης. Ο Κονταράτος όμως αρνήθηκε και, αντί γι’ αυτό, ζήτησε να ονομαστεί το εν λόγω σημείο «Dorsum Thera» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς η μορφολογία του θύμιζε εκείνη της Σαντορίνης, κάτι που έγινε δεκτό από τηn Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Εκτός από το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, ο Κονταράτος είχε επίσης σημαντική συμμετοχή και σε άλλα εθνικά προγράμματα των Η.Π.Α: μαγνητορευστοδυναμικών εφαρμογών, υποβρύχιας εξερεύνησης, οδικής ασφάλειας, αντικαρκινικό πρόγραμμα, ενεργειακό πρόγραμμα και καταπολέμησης του ΑIDS.

Το 1976 εξελέγη καθηγητής διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και δίδαξε μέχρι το 1984. Παράλληλα, μεταξύ 1979-1982 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεταξύ 1985-1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος Επιχειρησιακής Στρατηγικής της αμερικανικής εταιρείας Biotech Research Laboratories και καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Το 1991 διορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ευαγγελισμού» και το 1992 εξελέγη πρώτος γενικός διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1997. Στη συνέχεια, ανέλαβε γενικός διευθυντής της εταιρείας Golden Filter S.A, μεταξύ 1999-2000 γενικός διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και το 2008 υπήρξε διοικητής του «Ευαγγελισμού». Ο Αντώνης Κονταράτος είχε γράψει πληθώρα βιβλίων για διάφορα θέματα (διαστημικά, μάνατζμεντ, υγείας κ.α.). Απεβίωσε το 2009.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Τι ισχύει για τις ακρίδες – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Ακρίδα σε υπαίθριο χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
image_print

Αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία αυξημένων πληθυσμών ακρίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους παρέχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας και ειδικότερα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως διευκρινίζει η αρμόδια υπηρεσία, η αντιμετώπιση των αυξημένων πληθυσμών ακρίδων πραγματοποιείται μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογικής καταπολέμησης. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει προηγουμένως μία αγροτική περιοχή να έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτη.

Στόχος της διαδικασίας είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών ακρίδων και να περιοριστούν οι ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Κρίσιμος ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών, των λεγόμενων «κηλίδων», στις οποίες εμφανίζονται συγκεντρωμένες οι νεαρές ακρίδες.

Η παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νεαρά στάδια ανάπτυξής τους και συγκεκριμένα στο στάδιο της νύμφης, πριν από την ενηλικίωσή τους.

Όταν οι ακρίδες ενηλικιωθούν, αρχίζουν να πετούν και να διασπείρονται σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την παρέμβαση λιγότερο αποτελεσματική, καθώς τα έντομα δεν παραμένουν πλέον συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία.

Σε αστικές περιοχές οι αυξημένοι πληθυσμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατά την τρέχουσα περίοδο οι αυξημένοι πληθυσμοί ακρίδων εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ακρίδες έχουν παρατηρηθεί σε πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα σημεία γειτνιάζουν με ακαλλιέργητες και ασκεπείς εκτάσεις.

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η παρουσία των εντόμων στις περιοχές αυτές δεν σχετίζεται με ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Στα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί εντοπίστηκαν είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Τεττιγονιδών (Tettigoniidae), δηλαδή στις μακρόκερες ακρίδες. Πρόκειται για είδη που συναντώνται συνήθως σε χέρσες ή δασικές περιοχές.

Πότε εφαρμόζεται πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης

Για να υλοποιηθεί πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με την επίβλεψη και την ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη μιας αγροτικής περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Μετά την κήρυξη λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των πληθυσμών στην επόμενη γενιά των εντόμων. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νυμφικά στάδια.

Στη συγκεκριμένη φάση τα έντομα εμφανίζονται σε εντοπισμένα σημεία και δεν έχουν ακόμη διασπαρεί σε μεγάλη έκταση, καθώς δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα πτήσης.

Η διαδικασία συλλογικής καταπολέμησης αφορά γεωργικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις και έχει ως βασικό στόχο την προστασία της φυτικής παραγωγής.

Δεν ενδείκνυται η καταπολέμηση των ενήλικων ακρίδων

Η χημική καταπολέμηση των ακρίδων κατά το στάδιο του ενήλικου εντόμου, το οποίο παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο, δεν ενδείκνυται.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία, οι ενήλικες ακρίδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν και να μετακινούνται. Παράλληλα, εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία στα διαθέσιμα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Για τους λόγους αυτούς, οι ψεκασμοί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πού απαγορεύονται οι ψεκασμοί

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση ψεκασμών μέσα σε ειδικούς χώρους προστασίας.

Στις περιοχές όπου απαγορεύονται οι ψεκασμοί περιλαμβάνονται:

  • οι κατοικημένες περιοχές,
  • οι οικισμοί,
  • τα νοσοκομεία,
  • τα δημόσια πάρκα,
  • οι παιδικές χαρές,
  • καθώς και άλλοι χώροι στους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία του πληθυσμού.

Η απαγόρευση προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 9269/246316/05-09-2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4032.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση ακρίδων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις είναι δυνατόν να χορηγούνται, κατά παρέκκλιση, άδειες διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε:

  • ακαλλιέργητες εκτάσεις,
  • βοσκοτόπους,
  • καθώς και συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Οι άδειες αυτές μπορούν να χορηγηθούν κατόπιν αιτιολογημένων αιτημάτων που υποβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση όχλησης

Σε περίπτωση που παρατηρείται επίμονη όχληση από ακρίδες μέσα ή γύρω από κατοικίες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε τοπική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας.

Θα πρέπει να επιλέγονται αποκλειστικά προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένους χώρους, όπως:

  • οικίες,
  • αυλές,
  • καταστήματα,
  • αποθήκες,
  • και άλλοι αντίστοιχοι χώροι.

Η χρήση των προϊόντων πρέπει να γίνεται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Τα συγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα διατίθενται στα γεωπονικά καταστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την αντιμετώπιση των ακρίδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Την ενημέρωση υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σωτηρία Αλεξανδρίδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Παρέμβαση του Νίκου Πλακιά και ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας

Ο Νίκος Πλακιάς στη διάρκεια της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών
image_print

Ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα (20/7) κατά τη διάρκεια της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του στην τραγωδία, αντέδρασε σε τοποθέτηση συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου στελέχους του ΟΣΕ.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αντίδραση του Νίκου Πλακιά

Η ένταση εκδηλώθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι τα στελέχη του ΟΣΕ που εκπροσωπεί δεν σχετίζονται με τα αδικήματα που διερευνώνται στην υπόθεση.

Τότε, ο Νίκος Πλακιάς αντέδρασε έντονα από την αίθουσα, λέγοντας:

«Ο δικός σου ήταν άσχετος; Αυτούς εδώ ήρθατε να υπερασπιστείτε;»

Μετά το επεισόδιο, το δικαστήριο διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση, πριν συνεχιστεί η διαδικασία.

Τα αιτήματα της υπεράσπισης

Νωρίτερα, ο ίδιος συνήγορος είχε ζητήσει να κηρυχθεί άκυρο το κλητήριο θέσπισμα, επικαλούμενος αοριστία και αντιφάσεις στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας και κατηγορούμενη υπάλληλο του ΟΣΕ, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή μετάταξης του σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση καθήκοντος χωρίς ηθικό αυτουργό.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαδικασία πρόσληψης και μετάταξης του σταθμάρχη είναι, κατά την άποψή του, ανεξάρτητη από τις πλημμέλειες που του αποδίδονται.

Συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται με την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων και των αιτημάτων των συνηγόρων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους

Καπνοί από τη φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό
image_print

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί, κοντά στην Αττική Οδό, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων αρχών.

Οι πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί από μεγάλη απόσταση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, γεγονός που οδήγησε στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα ανέφερε:

«Πυρκαγιά στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου της Περιφέρειας Αττικής. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ισχυρές δυνάμεις στην επιχείρηση κατάσβεσης

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά:

  • 78 πυροσβέστες
  • 30 πυροσβεστικά οχήματα
  • 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων
  • 3 ελικόπτερα
  • 2 αεροσκάφη

Η επιχείρηση ενισχύθηκε και με συνεχή εναέρια επιτήρηση μέσω drone, το οποίο παρείχε εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ με θερμική και οπτική κάμερα, διευκολύνοντας τον συντονισμό των δυνάμεων.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η περιοχή βρισκόταν σε κατηγορία κινδύνου 3 για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μετά τον περιορισμό του μετώπου, στο σημείο μετέβη το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, το οποίο διερευνά τα αίτια κάτω από τα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en