ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο εκπαιδευμένος σκύλος που σώζει τραυματισμένα κοάλα στις φωτιές της Αυστραλίας

Μεταξύ των πιο σκληρά εργαζόμενων διασωστών, που δίνουν μάχη για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία, είναι και η 4χρονη και τετράποδη Taylor.

Με την εντολή «Κοάλα, βρες το!» η Taylor, αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ, ορμά στις καμένες εκτάσεις και εντοπίζει τραυματισμένα κοάλα, ανιχνεύοντας την οσμή της γούνας ή των περιττωμάτων τους. Κάθε φορά που εντοπίζει ένα μαρσιποφόρο, επιβραβεύεται με ένα μπαλάκι του τένις ή κάποια λιχουδιά.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν κοστίζει τη ζωή 29 ανθρώπων κι έχουν κάψει έκταση ίση με τη Βουλγαρία, όπως τονίζει το Reuters. Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά και στην πανίδα της χώρας, καθώς εκτιμάται πως έχουν καεί ή κινδυνεύουν με θάνατο λόγω ασιτίας και τραυματισμών ένα δισεκατομμύριο ζώα.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα και στον πληθυσμό των κοάλα. Μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία εκτιμάται πως το 30% των βιοτόπων τους έχει χαθεί. Για την επιβίωση του είδους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενεργοποίησε πρόγραμμα αποκατάστασης της άγριας ζωής ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα η Taylor δεν σταματά να αναζητά και να βρίσκει τραυματισμένα κοάλα, όπως έκανε από όταν ήταν κουτάβι μερικών μηνών.

«Σε ιδανικές συνθήκες, χωρίς πολύ αέρα, η οσμή του ζώου σαν να “πέφτει” από τα δέντρα και η Taylor το μυρίζεται αμέσως, κάθεται κάτω από το δέντρο και δείχνει πάνω με τη μουσούδα της, ακριβώς εκεί που είναι το κοάλα» εξηγεί ο εκπαιδευτής της Ryan Tate.

«Σε συνθήκες με πολύ αέρα ή γενικά δύσκολες συνθήκες, είναι εκπαιδευμένη να βρίσκει περιττώματα και τότε ειδοποιούμε τους ειδικούς, εκείνοι “σκανάρουν” τα δέντρα και συνήθως βρίσκουν το ζώο» συνεχίζει.

Το βαρύ τρίχωμα των κοάλα και η τάση τους να σκαρφαλώνουν ψηλότερα όταν απειλούνται είναι δύο σημαντικά μειονεκτήματα όταν υπάρχει φωτιά.

Πολλά από τα κοάλα που έχει εντοπίσει η Taylor έχουν μεταφερθεί για αποκατάσταση στο Port Macquarie’s Koala Hospital, εξειδικευμένη κλινική που εργάζεται στο μέγιστο αυτό το διάστημα, καθώς πληθαίνουν τα θύματα των πυρκαγιών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version