Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στο 2ο East Macedonia Thrace Forum

Την έναρξη των εργασιών του 2ου East Macedonia Thrace Forum που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης, περιέγραψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας έμφαση στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «το διήμερο του Φόρουμ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε όχι απλά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά πλέον τον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο τους συμμετέχοντες, όσο όμως και τους διοργανωτές του Forum και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «[…] Εστιάζουμε στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων που θα φέρουν την Περιφέρεια μας στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και θα παρέχουν δεδομένα προς αξιοποίηση όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά από την κοινωνία συνολικά.

Όραμα μας είναι να γίνουμε μια σύγχρονη Περιφέρεια που λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφασεις βάση αξιόπιστων δεδομένων. Αυτή είναι η καρδιά του σχεδιασμού μας.

Δίνουμε στον τόπο μας εκείνα τα χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη»

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Περιφερειάρχη:

«Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ.

Αντιλαμβάνομαι αυτό το διήμερο ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε όχι απλά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά πλέον τον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες με διακριτά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η καθεμία, ωστόσο όλες μαζί συναποτελούν το προφίλ του τόπου μας, το οποίο είναι μεν γνωστό, αλλά τώρα είναι η εποχή να γίνει πιο ισχυρό.

Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί τον πρώτο αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφέρειας μας. Τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αλιεία, η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα και ένα πεδίο με μεγάλη προοπτική. Στόχος της διοίκησης μας είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που απασχολούνται στον Πρωτογενή Τομέα, να μεταβούν στη νέα ψηφιακή εποχή, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στο πεδίο εφαρμογής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και εν τέλει να καταστήσουν τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά.

Οι μέθοδοι της λεγόμενης «έξυπνης γεωργίας», η βλετιστοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι σύγχρονες μέθοδοι αλιείας, μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια μας και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια μας δεν ορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά αποτελεί μέρος των συνόρων της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη και αυτό είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το φιλοεπενδυτικό προφίλ της περιοχής μας.

Ήδη, η εξαιρετικής σημασίας επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου – του LNG– είναι στην τελική της φάση και αποτελεί απτό παράδειγμα της πεποίθησης μας ότι ο τόπος μας μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς. Εκτιμώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι σύντομα, μετά και από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, θα έρχονται στην περιοχή μας ολοένα και περισσότεροι επενδυτές.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντώνται ένα σύμπλεγμα αγωγών μεταφοράς αερίου και όχι μόνο, που ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων μας – και την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης – και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στη μετατροπή της περιοχής μας σε ενεργειακό κόμβο, ο οποίος δεν εξυπηρετεί μόνο την χώρα μας. Ο κόμβος αυτός εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό τον ανάγει σε εξαιρετικά σημαντικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζουν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι του τόπου μας, ωστόσο οφείλουμε να τους παρέχουμε ακόμη περισσότερα κίνητρα για να παραμείνουν εδώ, να συνεχίσουν να παράγουν και να δημιουργούν.

Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει σημαντική άνθιση ο τουριστικός κλάδος. Οι μετρήσεις των διελεύσεων από τους μεθοριακούς σταθμούς καταδεικνύουν ότι η επισκεψιμότητα της Περιφέρειας μας αυξάνεται συνεχώς και σε αυτό το σημείο ακριβώς πρέπει να παρέμβουμε ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα, αλλά και περισσότερες επιλογές στον τουρίστα- επισκέπτη.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βελτιώσουμε τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειας μας, αρχίζοντας από το Τελωνείο των Κήπων, που δέχεται πολύ μεγάλο όγκο τουριστικής, αλλά και εμπορικής κίνησης. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και ο σχεδιασμός προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό.

Έπειτα, βελτιώνουμε τις τουριστικές μας υποδομές. Με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, δρομολογούνται οι απαραίτητες επενδύσεις. Πρόσφατα είχαμε μία συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και σχεδιάσαμε την εκπόνηση σειράς έργων που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας. Το ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Περιφέρειας μας είναι μεγάλο, σημαντικό, γνωστό ανά τον κόσμο, και πλέον – με τα έργα που δρομολογούνται – φέρνουμε το κοινό εγγύτερα σε αυτό. Βελτιώνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, την προσβασιμότητα σε αυτούς, ολοκληρώνουμε έργα ανάδειξης ιστορικών μνημείων και τοποσήμων, τα διασυνδέουμε μεταξύ τους και τα καθιστούμε κτήμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών.

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά στην Περιφέρεια μας και ευχαριστώ όλους και όλες για τη συμμετοχή σας στο σημερινό Φόρουμ.

Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια μας που με συντονισμένες προσπάθειες και τη συνέργεια όλων, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κέντρο εφαρμογής καλών πρακτικών, τεχνολογικών δεδομένων και καινοτομίας. Εστιάζουμε στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων που θα φέρουν την Περιφέρεια μας στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και θα παρέχουν δεδομένα προς αξιοποίηση όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά από την κοινωνία συνολικά.

Όραμα μας είναι να γίνουμε μια σύγχρονη Περιφέρεια που λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφασεις βάση αξιόπιστων δεδομένων. Αυτή είναι η καρδιά του σχεδιασμού μας.

Δίνουμε στον τόπο μας εκείνα τα χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Κύριε Τσομώκο,

Ευχαριστώ εσάς και όλους τους συνεργάτες σας για την διοργάνωση του 2ου Φόρουμ. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματά του και σας εύχομαι καλή δύναμη για την προετοιμασία της επόμενης διοργάνωσης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κακοκαιρία | Έκτακτο δελτίο καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας,

ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις

Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
 Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σοφία Σακοράφα | Στην δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της κινείται η Περιφέρεια ΑΜΘ

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το γραφείο του στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η από κοινού προετοιμασία του καθιερωμένου διακρατικού πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού με συμμετοχές αθλητών/τριών κατηγορίας Κ-18 από Ελλάδα και Κύπρο, με την Περιφέρεια να στηρίζει οικονομικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου (Ελευθερούπολη) της ΠΕ Καβάλας.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την προαγωγή του αθλητισμού, με τις οδηγίες και των ειδικών, όπως είναι ο ΣΕΓΑΣ» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τοψίδης, με την κα Σακοράφα να ευχαριστεί για τη συνάντηση και να υπογραμμίζει ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ήταν ο πρώτο θεσμικός εκπρόσωπος που ζήτησε τη γνώμη των Ομοσπονδιακών για τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Στη μεγάλη εικόνα της συνάντησης, συζητήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κα Σακοράφα να δηλώνει ένθερμη υποστηρίκτρια της προοπτικής αυτής. Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να διερευνήσει με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών την προοπτική αυτή, με γνώμονα πάντα την προαγωγή του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ για θέματα Απασχόλησης και Αθλητισμού κ. Στέλιος Ιγνατιάδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης κ. Βάσω Παυλακάκη.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
 • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
 • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

 • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

 • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

 • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

 • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
 • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
 • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

 • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

 • voria.gr

  https://youtu.be/QQOpxnozhR4

  Continue Reading
  Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

  Κατοικία

  a house with a green roof and road signs left and right
  blue circle with steel construction
  arrows as a circle symbol of recycling
  paint cans
  letters AG as logo
  gear and tool as logo pavlidis

  newsletter  Καιρος

  Πρωτοσέλιδα

  Χρήσιμα

  Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

  Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

  espa logo

  espa_logo_en