ΕΠΙΚΑΙΡΑ

O Γιάννης Πασχαλίδης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να προβεί στη παρακάτω δήλωση ανήμερα της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των
Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1997, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας
των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στη συλλογική αυτή μνήμη συγκαταλέγονται οι εκατόμβες θυμάτων, Ελλήνων και Αρμενίων, που άφησαν στο πέρασμά τους οι κεμαλικές ορδές μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης. Συγκαταλέγεται η οδύνη του θανάτου, η αδικαιολόγητη βία, ο ξεριζωμός, η αποκτήνωση.

Η γη που στέγαζε επί σχεδόν δύο χιλιετίες τη ζωή, τα επιτεύγματα και τη συνύπαρξη πανάρχαιων πολιτισμών έμεινε ορφανή. Οι οικογένειες των προσφύγων έφτασαν στην μητέρα Ελλάδα και μέσα από δυσκολίες κατάφεραν να στήσουν τις ζωές τους. Πάντα έβρισκαν χώρο όμως να μιλήσουν στα εγγόνια για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Σαν Έλληνες ήμασταν πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης. Ειρήνη όμως που οικοδομείται με όρους ισότητας και όχι πειρατείας.

Δεν ξεχνούμε για να μην ξανασυμβεί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version