ΑΠΟΨΕΙΣ

Oι Κούρδοι της Συρίας «Εφιάλτης» και μια οδυνηρή έκπληξη για τον Ερντογάν

Οι Κουρδοι της Συρίας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος, με τη στήριξη ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ και άλλων χωρών! H δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής κρατικής οντότητας στη βόρεια Συρία, με πρόσβαση στη Μεσόγειο, καθίσταται καθημερινά πιο ορατή, οδηγώντας σε «έκρηξη» αλλά και  σε  σπασμωδικές κινήσεις τον Ερντογάν, που εκτοξεύει   απειλές κυρίως εναντίον Ιράν και Ρωσίας,  στέλνοντας και πάλι στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, με τουρκικά λεωφορεία και αεροπλάνα,(όπως υποσχέθηκε), ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και την οποία απολαμβάνει!

Γράφει: H Έφη Βαλίλα

Όμως οι κινήσεις δημιουργίας «Κουρδικού κράτους» για τον Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέπονται σε εφιαλτικό όραμα, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία μοιάζουν να οδηγούν, με γοργά βήματα προς τη συγκρότηση αυτού του  κρατικού «μορφώματος», με κύριο χαρακτηριστικό, μια ευρεία αυτονομία, κατά το πρότυπο των κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ. Η ύπαρξη των Κούρδων του Ιράκ δεν τον απασχολεί, αφού η Άγκυρα εδώ και χρόνια, έχει αγαθές σχέσεις με  τον ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί…

Η οδυνηρή έκπληξη, είναι εδώ στη βόρεια Συρία, όπου κυριαρχούν οι «οργανώσεις» που σχετίζονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), και λόγω μεγάλης ανησυχίας έχουν χαρακτηριστεί (όχι τυχαία) ως τρομοκρατικές από την Τουρκία. Αξίζει να αναφερθεί, πληθυσμιακά, ότι  οι άνθρωποι αυτοί, πλησιάζουν αθροιστικά τα 16 εκατομμύρια!!!

Έτσι καταλαβαίνει κανείς, τις απειλές τους Σουλτάνου,  που σε καθημερινή βάση, ο αδίστακτος και απάνθρωπος, ισοπεδώνει Κουρδικά χωριά πόλεις και κωμοπόλεις, στην Ν. Ανατολική Τουρκία!

Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και το Ιράν που θέτουν με τον τρόπο τους, τους Κούρδους της Συρίας, υπό την πολιτική και στρατιωτική τους προστασία.

Δηλαδή τους προσφέρουν υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις τους, καθώς και  την πιο ισχυρή αεροπορική κάλυψη από Ρωσία,  που θα μπορούσε να έχει ένας σύγχρονος στρατός!.

Χωρίς υπερβολή οι πρωτοαναφερθείσες δυνάμεις  επιχειρούν από κοινού στον εναέριο χώρο προς όφελος των Κούρδων, οι οποίοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος, όπως άλλωστε και ο στρατός του Μπασάρ αλ-Άσαντ με τους συμμάχους του, σε βάρος τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και των δυνά-μεωντ της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης.

Για του λόγου του αληθές, τελευταία οι Κούρδοι, κατάφεραν να καταλάβουν μία αεροπορική βάση στο  βόρειο τμήμα της Συρίας, κάνοντας ένα ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατοχύρωση ενός εδαφικού κομματιού της Συρίας προς όφελός τους.

Έτσι εξηγεί κανείς τα κυκλοθυμικά ξεσπάσματα του Σουλτάνου της Τουρκίας, που είπε ότι η υπομονή της χώρας του εξαντλείται… Μάλιστα, την ώρα που δήθεν συναίνεσε στην παροχή βοήθειας από το NATO, απειλεί  να φέρει στο Αιγαίο, λεωφορεία και αεροπλάνα με χιλιάδες  πρόσφυγες –για να ανοίξει τις πύλες η Ευρώπη ευχόμενος ειρωνικά και το «καλό ταξίδι»!

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί ένταση στην περιοχή των συνόρων με τη Συρία καθώς τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην συνοριακή γραμμή αναμένοντας (όπως αναφέρουν), πιθανή επιθετική ενέργεια από την άλλη πλευρά των συνόρων, από Κούρδους με ρωσικές αποχρώσεις! Μένει μια σπίθα λοιπόν και η πυρκαγιά θα είναι τεράστια και θα πλήξει πολλούς ανθρώπους και χώρες. Το ερώτημα είναι, το ποιους τελικά θα κατακάψει αυτή η φωτιά?. Ο Θεός να βάλει το χέρι ΤΟΥ!

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version