Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε χαρακτηριστικά στο Newsbeast πως «η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός»

«Η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός». Με αυτή την φράση ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε στο Newsbeast τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος βέβαια συμπλήρωνε ότι όταν έχεις να κάνεις με έναν πολιτικό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, πρέπει πάντα να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου και να «διαβάζεις» όχι μόνο το τώρα αλλά και το αύριο. Και γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δυο φορές στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός δεν θα λυθούν ως δια μαγείας και αφετέρου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πάντως, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης αυτό που εισέπραττε ακόμα και ένας απλός παρατηρητής ήταν ότι οι δύο ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να πιάσουν το νήμα από την αρχή, να κάνουν δηλαδή μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν περάσει από πολλές φάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν της 12ης Ιουλίου δεν είχαν καμία σχέση με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν του Μαρτίου του 2022.

Οι δυο ηγέτες επί σχεδόν μια ώρα συζήτησαν τα πάντα. Από τα «βαριά» θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες έως τη θετική ατζέντα που θέλουν να «οικοδομήσουν».

Και σε κάθε θέμα που έπεφτε στο τραπέζι η συμφωνία ήταν να υπάρχει συνέχεια. Γι’ αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, για συγκρατημένη νέα αρχή αλλά και για συνέπεια και συνέχεια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ ήταν η τρίτη και δεν θα είναι όπως φαίνεται η τελευταία.

Το επόμενο τετ α τετ το πιθανότερο είναι να γίνει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη συνάντηση θα ακολουθήσει αυτό που συμφώνησαν απο κοινού, δηλαδή να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στο τέλος του έτους όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσκληση από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ( Γ. Γεραπετρίτη- Χ. Φιντάν) η διαδικασία των διερευνητικών επαφών με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- να ανατίθεται σε πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν σε ανώτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ανάχωμα στην ένταση αλλά και η θετική ατζέντα για διμερείς συμφωνίες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αυτό που επιθυμούν όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί τους είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος και μάλιστα ο ίδιος επισήμαινε ότι σημειολογικά αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις για όσα συζητήθηκαν χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή αμφίσημες διαρροές.

Επίσης, έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η κλιμακωτή «σύσφιξη» σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή πρώτα από τα πιο «ανώδυνα» ζητήματα και στη συνέχεια στα πιο «καυτά», βοηθά στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στο ότι δίνεται χρόνος για να οικοδομηθούν πιο γερά θεμέλια τη στιγμή που και οι σύμμαχοι θέλουν σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονιάς.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν με έμφαση ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Αθήνα να βάλει στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις της, γιατί η αφέλεια δεν χωράει στην ευέλικτη και αποτελεσματική διπλωματία.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en