Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Νέο Δίκτυο Ύδρευσης στην Καβάλα

image_print

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης νέου δικτύου ύδρευσης στην Καβάλα, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας νερού για τους κατοίκους της περιοχής.

Για τις ανάγκες του έργου, τμήμα του ρεύματος εισόδου από Παληό προς το κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα από το ύψος του δρόμου της ΜΟΜΑ μέχρι λίγο πριν τη στροφή της παραλίας Tosca, έχει αμφιδρομηθεί προσωρινά, ώστε να διευκολυνθούν οι τεχνικές εργασίες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των συνεργείων όσο και των διερχόμενων οδηγών.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από το συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τη σχετική σήμανση. Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με την ευρύτερη περιοχή να επηρεάζεται κυκλοφοριακά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΘΕΑΤΡΟ

Φίλιπποι: Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Άλκηστις του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο το Σάββατο 1 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Πρόκειται για μία σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με έντονο πολιτικό πρόσημο, που κινείται ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την τραγωδία και την απροσδόκητη κωμικότητα.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Άδμητος, ο οποίος μπορεί να σωθεί από τον θάνατο μόνο αν κάποιος άλλος δεχθεί να πεθάνει στη θέση του. Η Άλκηστις, η σύζυγός του, προσφέρει τον εαυτό της ως αντάλλαγμα, με τη θυσία της να εκτυλίσσεται δημόσια, μπροστά στα μάτια της κοινωνίας.

Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά αντιμετωπίζει την «Άλκηστη» ως ένα σκηνικό πείραμα, όπου η μουσική, ο ήχος, η κίνηση και το θεατρικό ύφος συνθέτουν έναν ρευστό και οριακό κόσμο.

Το έργο θέτει ερωτήματα γύρω από την εξουσία, το φύλο, τη θυσία και την ευθύνη της κοινωνίας, ενώ επαναφέρει με σύγχρονο τρόπο το διαχρονικό δίλημμα γύρω από το πραγματικό τίμημα της σωτηρίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, η Ηρώ Μπέζου στον ρόλο της Άλκηστης, ο Γιάννης Νιάρρος ως Άδμητος, ο Γιώργος Ζυγούρης ως Ηρακλής, ο Κώστας Νικούλι ως Απόλλων και η Θεοδώρα Τζήμου ως Θάνατος.

Η απόδοση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραντζά, ενώ τη μουσική και τις ηχητικές κατασκευές υπογράφει ο Παναγιώτης Μανουηλίδης.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω του Ticket Services:
https://www.ticketservices.gr/event/n-t-alkistis-2026/?lang=el

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καβάλα: Διακρίσεις για το Τμήμα Τριάθλου του ΝΟΘΑΚ στη Λίμνη Δόξα

Καβάλα-αθλητές του Τμήματος Τριάθλου του ΝΟΘΑΚ στους αγώνες πρόκρισης στη Λίμνη Δόξα
image_print

Σημαντικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι αθλητές και η αθλήτρια του Τμήματος Τριάθλου του Ναυτικού Ομίλου Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας στους αγώνες πρόκρισης της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που διεξήχθησαν στη Λίμνη Δόξα.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν με στόχο τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας για τους Μεσογειακούς Αγώνες Sprint Triathlon Ανδρών-Γυναικών και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Sprint Triathlon Youth.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες Sprint Triathlon, ο Κωνσταντίνος Αντέσχος κατέλαβε την 4η θέση, με επίδοση 1:03:22.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Sprint Triathlon Youth, ο Αργύρης Ντουάνογλου κατέκτησε τη 2η θέση με επίδοση 1:06:12, ο Δημήτρης Μακρυγιάννης την 3η θέση με 1:08:36 και η Ιωάννα Παπανικολάου την 3η θέση με 1:14:27.

Σύμφωνα με τον ΝΟΘΑΚ, για τους Μεσογειακούς Αγώνες την πρόκριση εξασφαλίζει μόνο ο νικητής του αγώνα, ενώ για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα προκρίνονται οι δύο πρώτοι αθλητές και οι δύο πρώτες αθλήτριες.

Η αποστολή του συλλόγου ταξίδεψε περίπου 700 χιλιόμετρα από την Καβάλα για να συμμετάσχει στη διοργάνωση, ενώ η διεξαγωγή των αγώνων παρέμενε αμφίβολη μέχρι την τελευταία στιγμή, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το απαιτητικό μικροκλίμα της περιοχής δημιούργησε επιπλέον ψυχολογική πίεση και σωματική καταπόνηση για τους αθλητές και τον προπονητή. Παρά τις δυσκολίες, η ομάδα παρουσίασε ψυχική δύναμη, αυτοσυγκέντρωση και αγωνιστική ωριμότητα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας συγχαίρει όλους τους αθλητές για την προσπάθεια και τις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις τους, επισημαίνοντας ότι η πρόοδός τους αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και σωστής προπονητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, εύχεται καλή επιτυχία στους αθλητές που εξασφάλισαν την πρόκριση και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλους στη συνέχεια της αγωνιστικής τους πορείας.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Άμεση στήριξη ζητά για τους αμπελουργούς σε Παγγαίο και Αμφίπολη λόγω περονόσπορου

Αμπελώνες σε Παγγαίο και Αμφίπολη που επλήγησαν από περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026
image_print

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και αξιολόγηση των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες των Δήμων Παγγαίου και Αμφίπολης ζητά το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Σε γεωτεχνική του τοποθέτηση, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2026 οι αμπελώνες των δύο περιοχών υπέστησαν σοβαρές προσβολές, με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Παλαιοκώμης και Ροδολίβους του Δήμου Αμφίπολης.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση

Σύμφωνα με την επιστημονική εκτίμηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου επικράτησαν συνεχόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και περιορισμένα διαστήματα ηλιοφάνειας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της αμπέλου.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα δυσχέραναν σημαντικά τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στους αμπελώνες.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι η φετινή εικόνα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά μια εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αίτημα για καταγραφή και οικονομική στήριξη

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά:

  • άμεση επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών,
  • συσχέτιση των καταστροφών με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιόδου,
  • αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών μέτρων,
  • εξέταση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών μέσω του κατάλληλου εθνικού ή ευρωπαϊκού πλαισίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εκτεταμένες προσβολές δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη, καθώς οι ήδη προσβεβλημένοι αμπελώνες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες νέων μολύνσεων.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας τόσο για τον Δήμο Παγγαίου όσο και για τον Δήμο Αμφίπολης, ενώ οι φετινές απώλειες επηρεάζουν όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τη μεταποίηση, την εμπορία, την απασχόληση και συνολικά τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τεκμηρίωση της ζημιάς και τη στήριξη των πληγέντων αμπελουργών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en