Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ν.Δ. | Προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Με Δελτίο Τύπου η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζει προκλητική και θρασύτατη την χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
 
«Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Νέας Δημοκρατίας. Ότι μετά  την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί. 
 
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα. Οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας».

Όπως σημειώνει η ίδια ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία αναφέρεται είναι η εξής: macedonia-timeless.com

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιώργος Τσακίρης | Η Ελλάς σε έναν “κύκλο φωτιάς”

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέρος Α’ : Βουλγαρία

Μία ενδελεχής και σε πλήρη έκταση ανάλυση του σε πόσο κρίσιμο για την ιστορία και το μέλλον της χώρας μας σημείο βρισκόμαστε σήμερα, είναι σίγουρο πως όχι μόνο είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα εκ των ων ουκ άνευ για τις εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ο σκοπός αυτού του κειμένου, δεν είναι η πλήρης ανάλυση όλων των δεδομένων, αλλά η απλή παράθεση και μερική επεξήγησή τους, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να σχηματίσει μία εικόνα των κρίσιμων αυτών στιγμών.

Η χώρα μας, από το καλοκαίρι του 2018 και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εισήλθε σε μία δίνη γεγονότων τα οποία περιέπλεξαν την, ούτως ή άλλως, επισφαλή της θέση, όσον αφορά την δυναμική της ως παράγοντας σταθερότητας και  ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Νότιας & Ανατολικής Μεσογείου.

Όσο κι αν οι υποστηρικτές εκείνης της Συμφωνίας, εξακολουθούν να πιστεύουν πως αυτή υπογράφηκε με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, δεν μπορούν παρά να αποδεχτούν το γεγονός πως ήταν αυτή ακριβώς που αποτέλεσε το ορόσημο, την απαρχή μιας εσωτερικής πολιτικής αναταραχής, η οποία οδήγησε τελικά την χώρα στις πρόωρες εθνικές εκλογές του 2019. Σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα της Ιστορίας μας στο οποίο η ενότητα θα έπρεπε (και πάλι) να είναι το πρωταρχικό ζήτημα, ήρθε να προστεθεί ως ένα ακόμη θέμα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μιας οξείας πολιτικής διαμάχης.

Η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται μέσα σε έναν «κύκλο φωτιάς».

Ξεκινώντας από τα Βόρεια σύνορα, η Βουλγαρία φαίνεται να μπαίνει σε μία παρατεταμένη και έντονα πολωτική προεκλογική περίοδο, μιας και το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 θα οδηγηθεί σε εθνικές βουλευτικές εκλογές, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου θα ακολουθήσουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της χώρας.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας (και πολιτικό του αντίπαλο) Ρούμεν Ράντεφ, ότι τον κατασκόπευσε με drone. Φωτογραφίες που διέρρευσαν, με ανάρτησή τους από ανώνυμο χρήστη σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, φέρεται να εμφανίζουν τον Μπορίσοφ να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά του με ένα πιστόλι πάνω στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του και δέσμες χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ και ράβδους χρυσού μέσα στο ανοιχτό συρτάρι του κομοδίνου.

Αν και ο Μπορίσοφ αμφισβήτησε την εγκυρότητα ορισμένων, όμως όχι όλων των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν, το σίγουρο είναι πως η διαρροή κλιμάκωσε μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου Ράντεφ, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η δύσκολη θέση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, εντείνεται από το γεγονός πως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών (βουλευτικές 2017, ευρωεκλογές και δημοτικές 2019) τα ποσοστά του κόμματός του (του δεξιού και μέλους του ΕΛΚ, GERB) βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις Μπορίσοφ-Ερντογάν φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από απλά φιλικές, μιας και στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών τον περασμένο Μάρτιο στην Άγκυρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επικρίνει την στάση της Ελλάδας στα πρόσφατα επεισόδια με την απόπειρα παραβίασης των Ελληνοτουρκικών συνόρων από πλειάδα μεταναστών (σε αντίθεση με τα ήρεμα και ασφαλή τουρκοβουλγαρικά σύνορα), οι οποίοι με την βοήθεια της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, αναφέροντας πως «Είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα αντιμέτωπους με στρατό»!

Οι δυο τους άλλωστε γνωρίζονται από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο Μπορίσοφ δήμαρχος της Σόφιας. Σύμφωνα δε με κάποια δημοσιεύματα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν, είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς.

Το γεγονός της ύπαρξης μιας, όχι και τόσο συμπαγούς και όχι απαραίτητα φανατικής, τουλάχιστον ακόμη, τουρκογενούς μειονότητας της τάξης του 9-10% του πληθυσμού της χώρας, η οποία μάλιστα εκπροσωπείται και στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, ίσως να παίζει τον ρόλο του.

Το σίγουρο είναι πως ακόμη και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα το 2017, υπήρξε μία πρωτοφανής ένταση στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας, που προκάλεσε η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτές, μέσω της στήριξής της στο νεοϊδρυθέν κόμμα «Δημοκράτες για ευθύνη, ελευθερία και ανεκτικότητα» (DOST), το οποίο, αν και τελικά δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή, τον Μάρτιο του 2019 προσπάθησε να οργανώσει εκστρατεία υπογραφών για την αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων στην Βουλγαρία.

Η αντιπαράθεση μάλιστα στις βουλευτικές του 2017, έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Ρούμεν Ράντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες είχαν εμποδίσει την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το σχετικά μετριοπαθές «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων» (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους μουσουλμάνους (τουρκικής καταγωγής και ρομά) ψηφοφόρους, και κατάφερε να εκλέξει 26 από τους υποψηφίους του στην, αποτελούμενη από 240 μέλη, βουλγαρική Βουλή, έναντι των 38 που είχε στην προηγούμενη, έχασε την τρίτη θέση που είχε, ακριβώς λόγω της ύπαρξης του DOST και της διάσπασης των ψήφων των μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον που συμβαίνει στην γειτονική χώρα, είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Μπορίσοφ, στηρίζεται στα τρία κόμματα που συναποτελούν την πολιτική συμμαχία «Ενωμένοι Πατριώτες» (VP), τα οποία και δεν έκρυψαν ποτέ τον εθνικιστικό και φιλορωσικό προσανατολισμό τους. Σε γενικές δε γραμμές, και τα τρία  διάκεινται εχθρικά προς την Τουρκία και εξαπολύουν φραστικές επιθέσεις κατά της μουσουλμανικής (και ιδίως της τουρκογενούς) μειονότητας της Βουλγαρίας. Να παίζουν άραγε κάποιον ρόλο σε αυτή την περίεργη διελκυστίνδα πολιτικών και διακρατικών ισορροπιών, η θέση της Βουλγαρίας, όσον αφορά στην διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου, και οι πρόσφατα πολύ καλές σχέσεις Τουρκίας –Ρωσίας, όσον αφορά στα κοινά τους συμφέροντα στην περιοχή;

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι σχέσεις του πρωθυπουργού Μπορίσοφ με τον πρόεδρο Ερντογάν είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σε αντίθεση με αυτές με τον πρόεδρο Ράντεφ, η κυβέρνηση Μπορίσοφ στηρίζεται σε μία συμμαχία πατριωτικών κομμάτων τα οποία διάκεινται εχθρικά προς την Τουρκία!

Σε κάθε περίπτωση, η μία εκ των τριών Βορείων γειτόνων μας, έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της, τόσο για να ηρεμήσει η πολιτική της κατάσταση, όσο και για να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά ζητήματα ισορροπιών που πρέπει να διατηρεί, μεταξύ Τουρκίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Μια λάθος κίνηση, και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν, οδηγώντας την χώρα σε περιπέτειες.

Τέλος Α’ Μέρους

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Τούρκος ναύαρχος τρέμει την επιστροφή του Ελληνισμού στη Μ.Ασία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο γνωστός Τούρκος ΝαύαρχοςΤσέμ Γκιουρνενίζ σύμβουλος και μέλος τουρκικών ινστιτούτων σκέψης του καθεστώτος (ότι και να λένε) σε προκλητικό άρθρο κατά της χώρας μας ουσιαστικά τρέμει για την ύπαρξη ακόμη της “Μεγάλης Ιδέας”.

Εκεί αφού παραδέχεται την ενότητα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας δύο ισχυρών πυλώνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους, κάνει λόγο ουσιαστικά για μια ελληνική “Μεγάλη Ιδέα” που αφορά τα εδάφη της Μικράς Ασίας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τον Πόντο.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “ωστόσο, η Ελλάδα έχει μια ιδεολογική ενότητα τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο, σε αντίθεση με την περιορισμένη εθνική της δύναμη.

Πρώτα απ ‘όλα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά της Αθήνας, της Σπάρτης και της Μακεδονίας του 300 π.Χ. σε φυλετική και πολιτιστική βάση, ή με άλλα λόγια, ότι έχουν το προνόμιο να είναι το λίκνο της δημοκρατίας, ο κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας και ο εκπρόσωπος της ελληνιστικής εποχής, που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων δυτικών αξιών.

Πιστεύουν επίσης ότι κληρονόμησαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσω του Βυζαντίου, η οποία στην πραγματικότητα ως έννοια διαμορφώθηκε πολύ αργότερα τον 19ο αιώνα από τους Ευρωπαίους.

Εν ολίγοις, έχουν μια εμμονή να διεκδικούν κάθε έδαφος στο οποίο μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά, παρά το γεγονός ότι αυτή η γλώσσα ήταν στην πραγματικότητα μια lingua franca του εμπορίου στην αρχαιότητα.

Διατηρούν αυτήν την εμμονή σε σχέση με την Κύπρο και τη Μακεδονία. Το εφαρμόζουν επίσης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, την αποκαλούμενη περιοχή «Πόντος».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό που αξίζει να εξεταστεί, και αφορά μια μεγάλη πολιτιστική-ιδεολογική ακεραιότητα και ενότητα σε ολόκληρη την κοινωνία για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων τους, αν και αυτό εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την πραγματική τους δύναμη.

Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ πιο προχωρημένοι στην επίτευξη αυτής της ενότητας από τους Τούρκους.

Αυτή η ερώτηση έχει μόνο μία απλή απάντηση, “η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει τα ιστορικά της όνειρα τα οποία δεν μπορεί να τα υλοποιήσει σε Αιγαίο,  Μεσόγειο ή  Μαύρη Θάλασσα;

Αυτοί είναι οι τομείς κυριαρχίας και ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει όμως τα όριά της.

Οι Έλληνες είναι καιρός να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα στο Αιγαίο με την Τουρκία. Τα δύο έθνη που έχουν ζήσει μαζί για 400 χρόνια πρέπει να ενωθούν και να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα ειρηνικά προτού φτάσουμε σε άλλο σημείο”, καταλήγει ο ίδιος με το γνώριμο προπαγανδιστικό ύφος.

Προφανώς στα σχέδια τους για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Τούρκοι πιθανόν να θεωρούν την Ελλάδα και πάλι ως “επαρχία” τους (Ρούμελι) όπως την έλεγαν τότε, εντασσόμενη στο γενικότερο πλαίσιο επαναφοράς τους στα Βαλκάνια από τα οποία πιστεύουν ότι εκδιώχθηκαν από τη δύση.

Δεν γνωρίζουμε τις ακριβώς αέρας “φυσάει” στην Άγκυρα για να προωθούνται δημόσια τέτοιες απόψεις από πρώην ανωτάτους Τούρκους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πιθανόν ο “αέρας αυτός να είναι μολυσμένος” αλλιώς δεν εξηγείται διαφορετικά.

Πάντως η Ελλάδα και ο λαός της στέκονται εδώ πολλές χιλιάδες χρόνια πριν ακόμα πατήσουν το πόδι τους οι Σελτζούκοι Τούρκοι και σκοπεύουν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κορωνοϊός | Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ μέσω ΠΟΥ και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με Κίνα για αργότερα

Δημοσιεύτηκε

στις

Εγκώμια Πάιατ στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του φονικού ιού και την ψηφιακή ατζέντα, αλλά και μηνύματα προς ΕΕ και Τουρκία

Το διεθνή ηγετικό τους ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, θέλουν να αναδείξουν οι ΗΠΑ, αφήνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κίνα στο οικονομικό πεδίο για μετά την κρίση.

Ταυτόχρονα είναι σαφής η αμερικανική άποψη όσον αφορά στο ντιμπέιτ εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ενώ οι γεωστρατηγικοί στόχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παραμένουν σταθεροί.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπερβολικές χαρακτήρισε εξάλλου τις αναλύσεις πως οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια ηγεσία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα σε τηλεσυζήτηση με δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα άλλωστε είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακκελαροπούλου πως «είμαστε μαζί σε αυτό» και ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με όλους τους συμμάχους τους, ιδίως τους συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Πάιατ εξάλλου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ και σε οργανισμούς όπως η UNICEF, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και πως θα συνεχίσουν την ανθρωπιστική προσφορά, παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες στο εσωτερικό τους λόγω της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ, είχαν προσφέρει στον ΠΟΥ 400 εκ δολάρια το 2019, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή, ενώ η Κίνα είχε προσφέρει 44 εκ δολάρια. Η αμερικανική πλευρά τονίζει αυτή τη συμβολή της, δεδομένου ότι ο ΠΟΥ συντονίζει την παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και έχει αποστολές σε 149 χώρες.

Το 2019 οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 700 εκ δολάρια στη UNICEF (ενώ η Κίνα 16 εκ δολάρια), η οποία ήταν ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς που προσέφεραν βοήθεια στον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδίδοντας αναπνευστικές μάσκες και προστατευτικές στολές για το ιατρικό προσωπικό στη Γουχάν.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 1,7 δισεκ. δολάρια στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ η Κίνα 1,9 εκ δολάρια, καθώς και 8 δισεκ. στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), δηλαδή το 42% του προϋπολογισμού του και τέσσερις φορές περισσότερα από κάθε άλλο δωρητή, ενώ η Κίνα 30 εκ δολάρια.

Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Το Πεκίνο βέβαια από την πλευρά του έχει προβάλλει ιδιαίτερα επικοινωνιακά το γεγονός ότι έχει αποστείλει ιατρικό υλικό σε πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες.

Και οι ΗΠΑ έχουν προμηθευτεί υγειονομικό προστατευτικό υλικό από την Κίνα και με αφορμή αυτό ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι στο μέλλον θα πρέπει να επανεξετασθούν ορισμένα ζητήματα, όπως η διαφοροποίηση της διεθνούς παραγωγής και τροφοδοσίας.

Καθώς, όπως είπε, πολλοί πλέον ανησυχούν για την εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή, αφού ακόμη και αμερικανικές εταιρείες παράγουν στην Κίνα.

Εκτίμησε δε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση της διεθνούς αλυσίδας τροφοδοσίας και παραγωγής. Σημείωσε επίσης ότι τώρα προτεραιότητα είναι να νικηθεί ο κορονοϊός, αλλά όταν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο, θα πρέπει να συζητηθεί ποια λάθη έγιναν όσον αφορά στη διαφάνεια της πληροφορίας με αποτέλεσμα ο ιός από τη Ουχάν να φτάσει σε όλο τον κόσμο και να μετατραπεί σε διεθνή κρίση.

Εγκώμια στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την ανακάλυψη του εμβολίου και την οικονομική ανάκαμψη στη συνέχεια, ενώ εν τω μεταξύ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν προσηλωμένες στην ίδια ατζέντα εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ελλάδα. Εγκωμίασε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε, καθώς όπως είπε η Ελλάδα κινήθηκε πολύ γρήγορα.

Δήλωσε δε υπερήφανος για τις αμερικανικές εταιρείες, όπως ηGoogle και η Microsoft, που σε φέρνουν τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσουν την ελληνική πολιτεία.

Εγκωμίασε δε το πόσο γρήγορα κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην ψηφιακή ατζέντα, υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό, αλλά και ότι τα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιακή διακυβέρνηση αυτές τις ημέρες θα προσφέρουν οφέλη στην Ελλάδα για χρόνια.

ΝΑΤΟ

Ο κ. Πάιατ δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καθαρό μήνυμα και μία συλλογική απάντηση της Συμμαχίας στην κρίση του κορονοϊού με την άμεση διάθεση αεροπορικών μέσων για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστατευτικού υλικού.

Ως προς τη συγκρότηση επιτροπής του ΝΑΤΟ με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτικής διάστασης της Συμμαχίας και το θέμα που προέκυψε με τη σύνθεση καθώς περιλαμβάνει εκπρόσωπο της Τουρκίας, αλλά όχι της Ελλάδας, ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην επιτροπή συμμετέχει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και ο οποίος έχει συγκεκριμένες απόψεις για το σκέλος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη στρατηγική σημασία της θέσης της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενώ υπενθύμισε ότι ως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο κ. Μιτσελ περιέγραψε την Τουρκία ως «μειονότητα του ενός» όσον αφορά στις θέσεις της για την Κύπρο. Σημείωσε δε ότι ο κ.Μίτσελ δεν έχει αλλάξει απόψεις και παραμένει υπερήφανος για όσα πέτυχε όσον αφορά στη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών θέσεων.

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο πρέσβης εκτίμησε ότιτο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξωτερικοί παίκτες όπως η Τουρκία, που έχουν κάνει πιο δύσκολη την πολιτική κατάσταση παραβιάζοντας το εμπάργκο. Υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει μιλήσει ξεκάθαρα για αυτό στη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς και ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία για το θέμα.

Προσφυγικό και Τουρκία

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πόσο σημαντικό θεωρούν το προσφυγικό- μεταναστευτικό οι ΗΠΑ και αναγνώρισε το ιδιαίτερο βάρος που επιφέρει στην Ελλάδα αυτό το ζήτημα.

Υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο μαζί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς ότι είχαν εκφράσει την ξεκάθαρη ανησυχία τους για την εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Εκτίμησε ότι ήταν θετικό πως κινητοποιήθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και τόνισε ότι είναι μη διαπραγματεύσιμο το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορα της, που είναι και ευρωπαϊκά συνορα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι μέρος της λύσης είναι να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει μονη η Ελλάδα, αλλά όλα τα μέλη της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν την πρόκληση.

Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και η Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακή πύλη

Με αφορμή την υποδοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ.Πάιατ απέδωσε τα εύσημα σε Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο, γιατί αναγνώρισαν όπως είπε ότι από την ώρα που η γειτονική χώρα μπήκε στη Συμμαχία, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τη δει να γίνεται ενεργό μέλος, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στην εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας στις τεχνικές, τακτικές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι στη ΔΕΘ του 2018, κατάφερε να προσελκύσει κολοσσούς όπως η Pfizer, διότι η Θεσσαλονίκη καθίσταται πύλη σε μία αγορά εκατομμυρίων και κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί το ρόλο της στα Βαλκάνια.Αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό TAP και την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακή πύλη, σημειώνοντας την απόφαση της Σερβίας και της Βουλγαρίας να συμμετάσχουν στο project.

Ερωτηθείς για το έργο του υπεράκτιου τερματικού σταθμού παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην επιτυχία αυτού τουproject, εξέφρασε ικανοποίηση για το θετικό τεστ αγοράς στις 27 Μαρτίου, παρότι οι διεθνείς αγορές είναι σε αναστάτωση αφενός καθώς με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς γεγονός που επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου και αφετέρου διότι με την κρίση του κορονοϊού έχε πέσει η ζήτηση για LNG στην Κίνα.

Θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι μόλις περάσει η κρίση του κορονοϊού το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξαναζήσει ένα τέτοιο οικονομικό σοκ. Εκτίμησε όμως ότι η αμερικανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ξεπερνά κρίσεις και να ανακάμπτει, καθώς και ότι δεν έχουν θιγεί τα θεμέλια και ο δυναμισμός της.

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ εντός της ΕΕ για το κορωνο-ομόλογο, είπε ότι θυμίζει την αρχή της ελληνικής κρίσης. Τόνισε όμως ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς τώρα το θέμα δεν είναι η μικρή Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, που είναι μέλος των G7, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και κεντρική στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

«Είμαστε σε αυτό μαζί . Όταν περάσουν οι ιατρικές προκλήσεις, η διεθνής κοινότητα και σίγουρα η αμερικανική ηγεσία θα δούμε πως θα δουλέψουμε μαζί για να επαναφέρουμε την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Πάιατ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Έβρος | Η μάχη που έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Έβρος: Εικόνες και ΒΙΝΤΕΟ από αυτά που συνέβησαν στον Έβρο και την καθημερινή μάχη που έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία απέναντι στον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας με μετανάστες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που παρατηρήθηκαν αυξημένες μεταναστευτικές – προσφυγικές συγκεντρώσεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Σχέδιο για την αντιμετώπιση τους με κυριά αποστολή την αυξημένη επιτήρηση, αντιδρώντας άμεσα και έγκαιρα ανέλαβαν δράσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως αποτελεσματικές.

Άμεσα κινητοποιήθηκε, μετακινήθηκε και διατέθηκε επιπλέον προσωπικό του Στρατού Ξηράς και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων για την αύξηση της συχνότητάς των περιπολιών και την οργάνωση επιπλέον παρατηρητηρίων.

Αναπτύχθηκαν επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ήδη ανεπτυγμένες ελαχιστοποίησαν τη δυνατότητα διέλευσης οποιουδήποτε σκάφους.

Ιπτάμενα μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, καθώς και για τη μεταφορά δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ενισχύθηκαν τα υφιστάμενα αποτρεπτικά εμπόδια στον Έβρο και άμεσα επιδιορθώθηκαν ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και με την βοήθεια και την προσφορά ιδιωτών, δημιουργήθηκαν επιπλέον εμπόδια και νέες θέσεις κάλυψης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, για την απαγόρευση της παράνομης εισόδου στη Χώρα.

Τόσο η επισκευή όσο και η δημιουργία νέων εμποδίων υπήρξε διαρκής, ανεξαρτήτως ώρας και το εξειδικευμένο προσωπικό των συνεργείων υπερέβαλε εαυτόν, ολοκληρώνοντας εργασίες σε συντομότατο χρονικό διάστημα και πολλές φορές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (υπό τη ρίψη καπνογόνων, συγκολλήσεις σε συνεργεία βραδινές ώρες). Σε συνεργασία τέλος με την ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετήθηκαν προβολείς στο φράχτη και στο δάσος ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ για τον φωτισμό της περιοχής ως μέτρο αποτροπής και ελέγχου.

Στην περιοχή έχουν αποσταλεί και έχουν χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένα πρωτότυπα μέσα και υλικά (όχημα με ανεμιστήρα, οχήματα με μεγάφωνα, ερπυστριοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, αυτοσχέδια εργαλεία απομάκρυνσης αντικειμένων από το φράχτη), τα οποία διευκολύνουν τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

Πρέπει να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας [ΕΛ.ΑΣ. – Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ)] που ενεργεί στο Δάσος των ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ, καθημερινά γίνεται μάρτυρας αλλά και καταγράφει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται στην περιοχή καθώς και των φθορών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων (ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το κόστος των φθορών σε στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις ανέρχεται έως τώρα στο ποσό των 65.000 € περίπου).

Ταυτόχρονα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθούν στη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του ΠΣ.

Το προσωπικό και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρέχουν υποστήριξη στο ΛΣ/ΕΛΑΚΤ ως προς την εξαγγελθείσα απαγόρευση Ναυσιπλοΐας για τη δια θαλάσσης αντιμετώπιση παράνομων μεταναστευτικών ροών. Από την εξαγγελία υπενθυμίζεται ότι εξαιρείται πάσης φύσεως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθώς και οι μονάδες της FRONTEX.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας του προσωπικού στα σύνορα και σε συνδυασμό με τη επιχειρησιακή εκπαίδευση, διεξάγονται εκπαιδευτικές βολές ημέρα και νύκτα στην παρέμβριο περιοχή και στα νησιά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενεργειών της γείτονος χώρας και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ