Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s για αποπληρωμή του ΔΝΤ | Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας

H πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα ποσού περίπου 2,7 δισ. ευρώ – από το χρέος ύψους 8,4 δισ. ευρώ που είχε έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 – οδηγεί σε βελτίωση των πιστωτικών δεικτών της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ανάλυσή τους.

Όπως σημειώνει, η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους του ελληνικού δημοσίου και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση διάρκεια του χρέους του, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Ο οίκος αναφέρει ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive), επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ανέρχεται στο 4,9%, σημαντικά υψηλότερο από to 1,4% που πληρώνει η Ελλάδα κατά μέσο όρο για τα δάνειά της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι, επίσης, υψηλότερο από την απόδοση 1,5% του 10ετούς ομολόγου που επανέκδωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο και την απόδοση 1,9% του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει τον Ιούλιο.

Με την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ , η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου για το 2019 και το 2020 και αναμένει μία εξοικονόμηση ύψους 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για τόκους. Η χώρα θα πρέπει να αποπληρώνει στο ΔΝΤ – για κεφάλαιο και τόκους – ποσά ύψους 1,9 – 2 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. «Ωστόσο, το προφίλ των αποπληρωμών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Η πρόωρη αποπληρωμή ακολουθεί άλλες πρόσφατες θετικές πιστωτικές εξελίξεις, όπως την πλήρη κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων την 1η Σεπτεμβρίου και την επιτυχία της κυβέρνησης στην έκδοση ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της χώρας τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση έχει αντλήσει 9 δις. ευρώ με την έκδοση ομολόγων με συνεχώς χαμηλότερα επιτόκια», προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s αναφέρει ότι το προταθέν από την κυβέρνηση σχέδιο για την προστασία στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme, APS) του τραπεζικού συστήματος, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου είναι δυνητικά πιο σημαντικό από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) που ανερχόταν σε περίπου 43,6% των δανείων τους τον Ιούνιο του 2019.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en