ΚΟΣΜΟΣ
Μητσοτάκης σε ομογενείς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα.
Στο ρόλο της Ελλάδας, αλλά και στις προοπτικές της τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα στους ομογενείς, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Να ενθαρρύνουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς, αν όχι να επιστρέψουν να «μας δουν με άλλο μάτι», να επενδύσουν στην Ελλάδα, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, να χτίσουν διαπροσωπικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας», είπε.
«Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο».
Μιλώντας για το μέλλον της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τα θεμέλια της χώρας μας, ως μια ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία. Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν τη σταθεροποίηση της χώρας, την αναγνώριση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών μας, την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των υποβόσκοντων προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά, πολλά χρόνια. Διασφαλίζοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες άμεσες επενδύσεις, ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ότι θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, θα αυξήσουμε τους μισθούς και, όπως είπε ο Drake, θα ενθαρρύνουμε περισσότερους Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να επιστρέψουν».
Αναφερόμενος στην ψήφο των ομογενών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, «δώσαμε την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές.
Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε. Είναι, πιστεύω, σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά».
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη
Εξοχότατε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Mike και τον Drake για την πολύ ευγενική τους προσφώνηση. Καμία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη δεν είναι ποτέ, μα ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς μια συγκέντρωση της δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας αυτής της υπέροχης πόλης. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ που λειτουργείτε, όπως είπε ο Drake, ως μια πολύ σταθερή και ισχυρή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.
Σήμερα είναι μια ακόμη ευκαιρία να τιμήσουμε διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, να αναγνωρίσουμε το πολύ ιδιαίτερο έργο που γίνεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για να διατηρηθούν αυτοί οι ισχυροί δεσμοί ζωντανοί και ισχυροί. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν, πιθανότατα, όταν είχα το μοναδικό προνόμιο να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2022.
Ήταν μια ευκαιρία για εμένα να μιλήσω για τους ανθεκτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, να τονίσω την κοινή δημοκρατική μας παράδοση, να μιλήσω λίγο για τις προκλήσεις που οι σύγχρονες δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν σε αυτή την εποχή της πόλωσης. Αλλά από εκείνη την ομιλία αυτό που μάλλον θυμάμαι περισσότερο είναι η υπερηφάνεια στα θεωρεία όταν είδα τα πρόσωπά σας, τα πρόσωπα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, να παρακολουθούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να απευθύνεται στο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Εργαζόμαστε για να κάνουμε αυτή τη σχέση όσο πιο δυνατή γίνεται.
Ξέρω ότι επίκεινται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν εκλεγεί, όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα, αυτή η σχέση θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών μας.
Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο.
Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τα θεμέλια της χώρας μας, ως μια ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία. Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν τη σταθεροποίηση της χώρας, την αναγνώριση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών μας, την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των υποβόσκοντων προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά, πολλά χρόνια. Διασφαλίζοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες άμεσες επενδύσεις, ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ότι θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, θα αυξήσουμε τους μισθούς και, όπως είπε ο Drake, θα ενθαρρύνουμε περισσότερους Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να επιστρέψουν.
Να ενθαρρύνουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς, αν όχι να επιστρέψουν να «μας δουν με άλλο μάτι», να επενδύσουν στην Ελλάδα, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, να χτίσουν διαπροσωπικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας.
Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το project. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς κάποια εκλογική αναμέτρηση. Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αισθάνομαι ότι η εντολή που έλαβα από τον ελληνικό λαό είναι εντολή για τολμηρές αλλαγές. Δεν με ενδιαφέρει απλώς να διαχειρίζομαι τις υποθέσεις του κράτους. Με ενδιαφέρει να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα που πραγματικά μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ευημερούσα δημοκρατική κοινωνία που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αυτό είναι το όραμά μου, και θέλουμε εσάς, την ελληνοαμερικανική κοινότητα, να είναι μέρος αυτού του σχεδίου.
Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές.
Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε.
Είναι, πιστεύω, σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό -και θα γίνει-, θα εξάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Όχι,πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Προσβλέπω ιδιαίτερα στη συμμετοχή σας.
Θα ήθελα επίσης να ξέρετε ότι ένα από τα μεγάλα project μας όσον αφορά στην αλληλεπίδρασή με τις διπλωματικές μας αποστολές, με τα Προξενεία μας, είναι να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη. Η ψηφιακή τεχνολογία θα μας βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι ένα μεγάλο project που έχω για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχουμε μία νέα Γενική Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, έφτασε μόλις πριν από μια εβδομάδα. Σας στείλαμε μία από τις καλύτερες. Ανυπομονώ πολύ για τη δουλειά που θα κάνει εδώ. Να είστε βέβαιοι πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κάνουμε υπερήφανους για την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς.
Ως άνθρωπος που έχει περάσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, που έχει δει να αθετούνται υποσχέσεις διαφόρων κυβερνήσεων όταν μιλούσαν για τη σημασία αυτής της σχέσης, θέλω να διασφαλίσω ότι λειτουργούμε διαφορετικά. Θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να γίνετε μέρος της επιτυχίας της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ για την παρουσία σας εδώ. Είναι πραγματικό προνόμιο να σας βλέπω, να σας σφίγγω το χέρι.
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
Ζελένσκι: «Ας τερματίσουμε τον πόλεμο μέσα στο 2025»
Πλήγμα για το Κίεβο, και δη για τις προσπάθειες τουΒολοντίμιρ Ζελένσκινα εξασφαλίσει το πράσινο φως των συμμάχων του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, αποτελεί αναμφισβήτητα η αναβολή της συνάντησης κορυφής της Ομάδας Επαφής για τηνΟυκρανία που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στη βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία – αναβολή την οποία επέβαλε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ματαιώσει το ταξίδι του, εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον. Ο ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει ωστόσο την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Χθες, συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μαζί με τους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς ή υπουργούς Εξωτερικών 12 ακόμα χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο Σολτς – αφού πρώτα γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Η σύνοδος
Σκοπός της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά συνόδου κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν να καταδειχθεί, ακριβώς, «η υποστήριξη της περιοχής προς τον ουκρανικό λαό». Ο Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέιγ Πλένκοβιτς, υπέγραψε μαζί του μια δεκαετή διμερή συμφωνία για τη συνεργασία και την υποστήριξη της Κροατίας στην Ουκρανία, και στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, τους κάλεσε να επενδύσουν στην παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντάς τους πως το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας (το οποίο επρόκειτο να παρουσιάσει στο Ραμστάιν…) εγγυάται «αξιόπιστη σταθερότητα» στην Ευρώπη. «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή, επιλογή για μια αποφασιστική δράση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025» πρόσθεσε.
Ο κίνδυνος του Τραμπ
Η αλήθεια είναι όμως πως οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ουκρανία· οι δυνάμεις της οπισθοχωρούν στο ανατολικό μέτωπο, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε άνδρες και όπλα, και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ – με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει. Η συνάντηση στο Ραμστάιν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γερμανία, άλλωστε, θα ήταν η πρώτη από τις αρχές της θητείας του. Οσο για την πιθανότητα επαναπρογραμματισμού της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε πως οι τρεις μήνες προεδρικής θητείας που απομένουν στον Μπάιντεν «δεν είναι πολύς χρόνος».
tanea.gr
ΚΑΒΑΛΑ
Τυφώνας Μίλτον: Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη Φλόριντα
Ο σαρωτικός τυφώνας Μίλτον έφθασε στη Φλόριντα με ανέμους που ξεπέρασαν τα 200 χλμ/ωρα. Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ, ο τυφώνας πλησίασε τη νήσο Σιέστα Κι.
Αν και εξασθενημένος πλέον, ο τυφώνας εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να να αναφέρει πως είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες στη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα»
Ανεμοστρόβιλοι πέρασαν από κομητεία Σεντ Λούσι, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί οι πρώτοι νεκροί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Πάνω από 1,4 εκατ. νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης (9.10.2024), σύμφωνα με το poweroutage.us.
Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούις, Κιθ Πέρσον, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά θύματα στην περιοχή από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου.
Οι περισσότεροι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την εκτεταμένη περιοχή, ενώ όσοι έμειναν πίσω καλούνται να βρουν καταφύγιο. Ρεπόρτερ μεταδίδουν πως οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες που επέλεξαν να μείνουν στην παράκτια Φλόριντα να γράψουν στο σώμα τους το όνομα τους και το όνομα του πλησιέστερου συγγενή τους.
Live η πορεία του τυφώνα Μίλτον στην Φλόριντα:
Σύμφωνα με το NBC, πάνω από 125 σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί από το πέρασμα του τυφώνα. Οι δρόμοι είναι ερημωμένοι, τα κτίρια σφραγισμένα με ξύλινες σανίδες και σακιά με άμμο.
Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Έλεν, ο Μίλτον – μια «θανατηφόρα και καταστροφική καταιγίδα», όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ – απειλεί το νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υλικές ζημιές στο Palm Beach
Ο τυφώνας Μίλτον έχει φέρει προβλήματα με τα νερά από την θάλασσα να πλημμυρίζουν τις παραλιακές περιοχές τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της πολιτείας. Τα νερά στη Naples καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη από 1,5 μέτρα ενώ πάνω από 2 μέτρα είναι η στάθμη τους στο Fort Myer. Η συγκεκριμένη αύξηση γίνεται με μεγάλη ταχύτητα καθώς πριν από 2 ώρες το επίπεδο της θάλασσας δεν είχε ξεπεράσει τα όρια των ακτών.
vradini.gr
ΚΟΣΜΟΣ
“Ένας Χρόνος Πολέμου στη Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση, Ανθρωπιστική Κρίση και Αβέβαιο Μέλλον”
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζει κυρίως το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε με μια ξαφνική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ και ταυτόχρονα ένοπλοι εισήλθαν σε ισραηλινά εδάφη, επιτιθέμενοι σε πολίτες και στρατιωτικούς. Αυτή η επίθεση ήταν μια από τις πιο σφοδρές και αιφνιδιαστικές επιθέσεις που είχε δεχθεί το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς.
Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση και βίαιη. Ο στρατός του ξεκίνησε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Χαμάς. Η κλιμάκωση αυτή μετατράπηκε σε έναν πλήρη πόλεμο, με συνεχιζόμενες μάχες, πυραυλικές επιθέσεις και απώλειες πολιτών και από τις δύο πλευρές.
Ένας χρόνος μετά:
Ο πόλεμος αυτός έχει διαμορφώσει δραματικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή, με βαθιές ανθρωπιστικές και πολιτικές συνέπειες. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, η κατάσταση παραμένει έντονη και ασταθής. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι υποδομές έχουν υποστεί καταστροφές λόγω των συνεχών ισραηλινών επιθέσεων, ενώ οι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως η έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων, έχουν ενταθεί. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών του και οι διαμαρτυρίες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει επανειλημμένα, καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές, και κανένα από τα δύο μέρη δεν δείχνει πρόθυμο για συμβιβασμό. Διεθνείς προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες δυνάμεις για μεσολάβηση δεν έχουν φέρει βιώσιμη ειρήνη. Αντίθετα, η σύγκρουση έχει δημιουργήσει ρήγματα και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας ριζοσπαστικές ομάδες και δημιουργώντας φόβους για επέκταση των συγκρούσεων.
Οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να καταβάλλουν προσπάθειες για διαμεσολάβηση, ενώ το Ιράν και άλλες χώρες έχουν ενισχύσει την υποστήριξή τους προς τη Χαμάς, καθιστώντας τον πόλεμο όχι μόνο περιφερειακό, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Συνολικά, είναι δύσκολο να δει κανείς μια άμεση λύση στον ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος έχει βαθιά ριζωμένα αίτια που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με στρατιωτική δύναμη. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση είναι μέσω διαπραγματεύσεων και διεθνούς πίεσης για κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Γιάννης Γεωργαλής