ΠΟΛΕΜΟΣ

Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση

Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που προκύπτουν για την περιοχή.

Η σύγκληση της Συνόδου «είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

«Το μήνυμα κλειδί που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους, είπε ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλαχλί στη Γάζα, στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν βάναυσα ή που δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version