Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση φορολογίας | Τι κερδίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (201Α/ 12.12.2019) ο νέος φορολογικός νόμος, ο οποίος- εκτός από τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και τις εκπτώσεις για τις δαπάνες ανακαίνισης- περιλαμβάνει και τη διάταξη για την παροχή του έκτακτου επιδόματος των 700 ευρώ σε πολύτεκνους, ΑμεΑ και ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα, δε, με το οικονομικό επιτελείο, από το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων, αλλά και στο τέλος επιτηδεύματος, αλλά και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% από το 22% για τα νοικοκυριά, θα υπάρξει άμεσο όφελος για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων με την καταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου.

Μισθωτοί

Όσοι μισθωτοί του δημόσιου τομέα λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά θα έχουν αύξηση το επόμενο έτος έως 14,75 ευρώ τον μήνα.

Με παιδιά, τα κέρδη ανέρχονται σε έως 13,33 ευρώ τον μήνα (ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 633 ευρώ), ή σε 16,67 ευρώ (δύο παιδιά και αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα). Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν τον Ιανουάριο αύξηση έως 12,64 ευρώ, έως 11,43 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί, ή 14,29 ευρώ εάν έχουν δύο παιδιά. Τα οφέλη αυξάνονται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών (επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα, ή 220 ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον παιδί). Ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, έως 1.400 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το 2021 και εφόσον δηλώνουν κέρδη.

Παράλληλα, μειώνεται στο 5% ο φόρος στα μερίσματα και στο 24% για τις επιχειρήσεις.

Για τα ακίνητα, εκτός του «παγώματος» του ΦΠΑ και της αναστολής του φόρου υπεραξίας, προβλέπονται εκπτώσεις για την ανακαίνιση της κατοικίας. Ενώ, όσοι κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση 5% που ισχύει αυτομάτως για όλους τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (εξαιρούνται οι αγορές υλικών) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου το επόμενο έτος και σε βάθος 4ετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια: για δαπάνες που θα γίνουν την περίοδο 2020- 2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην τριετία 2021- 2023, κατά τα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο (επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια συνολικά).

Σημαντική θεωρείται και η διάταξη που διαγράφει εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην εφορία ύψους έως 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Το μέτρο αφορά σε έναν στους οκτώ οφειλέτες (500.000 οφειλέτες από τους συνολικά 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην εφορία). Ταυτόχρονα, καθιερώνεται μηχανισμός που περιοδικά θα διαγράφει απλήρωτα χρέη κάτω από 1 ευρώ, ώστε να μην σωρεύονται άχρηστα βάρη.

Στις δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές, τέλος, από την 1η Ιανουαρίου θα απαιτείται να δαπανάται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών το 30% του εισοδήματος για να μην υπάρξει «πέναλτι». Ωστόσο, δεν θα απαιτείται να καλυφθεί το 30% για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως και για ποσά πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 50.000 ευρώ και καταβάλει 7.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης, θα υποχρεούται σε ηλεκτρονικές δαπάνες 12.300 ευρώ (30% Χ 41.000 ευρώ).

Εάν ο ίδιος πληρώνει ταυτόχρονα περισσότερα από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή προστατευόμενα τέκνα- φοιτητές κ.ά., τότε θα υποχρεούται σε 20% δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (8.600 ευρώ αντί 12.300 ευρώ).

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός | Ποιοι ενισχύονται, το νέο υπερυπουργείο και τα ανοίγματα Μητσοτάκη εκτός ΝΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ανασχηματισμός, που… δεν ήταν ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές κινήσεις, μπορεί να μην ήταν ευρύς και εντυπωσιακός, αλλά έχει ενδιαφέρουσες αναγνώσεις σε πολλά επίπεδα.

Το πρώτο και βασικότερο αφορά στους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν είναι άλλοι από την οικονομία, την υγεία και το ασφαλιστικό. Με άξονες το συντονισμό του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του «υπερΕΣΠΑ» της περιόδου 2021- 2027, την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και την ασφάλιση.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εξελίσσεται σε «υπερυπουργείο» με την προσθήκη μίας θέσης υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει η βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ Ζωή Ράπτη.

Η κ.Ράπτη όπως και ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικος Ταγαράς ήταν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς μάλιστα έμαθαν για την απόφαση του πρωθυπουργού μόλις χθες στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν την ανακοίνωση, ενώ τα τηλεφωνήματα είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας. Οι δύο αναπληρωτές πλέον υπουργοί που αναβαθμίζονται, δηλαδή ο Θοδωρής Σκυλακάκης (Οικονομικών) και Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις) γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του κ.Μητσοτάκη.

Πάντως ο πρωθυπουργός άλλαξε ορισμένα από τα σχέδια του όπως φαίνεται τελευταία στιγμή, αξιολογώντας εκ νέου όλα τα δεδομένα. Έτσι αν και αρχικά σχεδίαζε την αναβάθμιση γενικών γραμματέων σε υπουργούς και να βάλει περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα, επέλεξε να κάνει ακόμη λιγότερες παρεμβάσεις και να διατηρήσει επιτυχημένους γενικούς γραμματείς στις θέσεις τους.

Το υπουργείο Υγείας ενισχύεται και με την τοποθέτηση του Μάριου Θεμιστοκλέους στη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονιστικό χώρο
Και μία που ο λόγος για τον κ.Θεμιστοκλέους, δεν λείπουν από το διορθωτικό λίφτινγκ και τα νέα «ανοίγματα» σε πολιτικούς χώρους πέραν των συνόρων της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, ενώ το Μαξίμου απάντησε ότι πρόκειται για ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι δεν λείπουν τα πρόσωπα από τον πάλαι πότε εκσυγχρονιστικό χώρο ή το λεγόμενο σημιτικο ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου ήδη στην κυβέρνηση ο κ.Μητσοτάκης είχε αξιοποιήσει πρόσωπα που δεν έχουν γαλάζιες κομματικές ρίζες, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η πιο εντυπωσιακή νέα κίνηση αφορά στον ορισμό του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πέραν όμως του πολιτικού συμβολισμού της επιλογής αυτής, καθώς ο κ.Τσακλόγλου έχει διατελέσει συνεργάτης του κ.Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, η επιλογή αυτή έχει και πρακτική βαρύνουσα σημασία. Και αυτό καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει το νέο ασφαλιστικό, με τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση, παρότι ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, καθώς ο κορονοϊός αποτελεί επιχείρημα για νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν και με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν.

Το κεντρικό πόστο του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος το 2009- 2012 διατέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και στη συνέχεια του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ ο νέος γγ του Υγείας, κ.Θεμιστοκλέους ήταν μέλος της ομάδας που είχε επεξεργαστεί το λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης όταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν πρόκειται βέβαια για νέες μεταγραφές, καθώς ήδη από το 2016 ο κ.Κοντογεώργης και ο κ.Θεμιστοκλέους είχαν αναλάβει κομματικά πόστα στη ΝΔ. Ο κ. Κοντογεώργης, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ.Σημίτη, μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν ενταχθεί στη ΝΔ είχε ανακοινωθεί από τη Φώφη Γεννηματά στη σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων του ΚΙΝΑΛ.

Σημειωτέον επίσης ότι η κ. Βίκυ Λοίζου αναλαμβάνει γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ένα πόστο ακόμη πιο κρίσιμο λόγω των συνεπειών του κορονοϊού στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Και τώρα σενάρια εκλογών
Πάντως μετά την ανακοίνωση των διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα και ιδίως καθώς στην κυβέρνηση προστέθηκαν πρόσωπα και δεν έφυγαν υπουργοί, πολλοί βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν λέγοντας ότι ίσα ίσα ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των συνολικά 72 δισ που έχει λαμβάνειν η χώρα από την ΕΕ είναι μακροπρόθεσμος, αφού έχει ορίζοντα το 2027 και αφού οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν εφέτος αλλά στην καλή περίπτωση του χρόνου.

Άλλωστε το ότι στην καρδιά του θέρους έγιναν διορθώσεις στην κυβέρνηση, κυρίως δομικές, δε σημαίνει ότι πριν τη ΔΕΘ δε θα μπορούσε να γίνει και κανονικός ανασχηματισμός… Αυτή τη στιγμή σημειωτέον ότι επικοινωνιακά δεν είχε και κανένα λόγο να κάνει ευρύτερο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να πηγαίνει καλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινο φως για τον κορονοϊό | Η επαναφορά Τσιόδρα και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 26 Μαΐου, όταν σταμάτησε η καθημερινή απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό και επικρατούσε γενικότερα η αίσθηση ότι η χώρα είχε βγει νικήτρια από την πρώτη τουλάχιστον φάση της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε προειδοποιήσει πως όταν εμφανιστούν ξανά μαζί με τον επικεφαλής της επιτροπής ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα, τα πράγματα θα είναι και πάλι σοβαρά.

Αυτή η ώρα ήρθε χθες, καθώς το R προσεγγίζει το 1 (εάν το ξεπεράσει θα μιλάμε για νέο κύμα πανδημίας) και έτσι αποφασίστηκε στις 6 το απόγευμα το γνωστό δίδυμο να επιστρέψει στις τηλεοπτικές οθόνες για να ανάψει, όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, κόκκινο φως και να επιστήσει την προσοχή ιδίως των νέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής τόνισε δις ότι κινδυνεύουν και οι νέοι από τον κορονοϊό, ενώ πάντα μειλίχιος απάντησε κομψά στα ερωτήματα εάν διαφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι επιστήμονες και πολιτεία δεν είναι σε διαμάχη αλλά από κοινού προσπαθούν να λύσουν μία εξίσωση με πολλές μεταβλητές και με μεγάλο κόστος για την οικονομία.

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα είχε ως στόχο να σταματήσει και η φημολογία περί απόσυρσης του λόγω διαφωνιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση των μέτρων από μερίδα πολιτών.

Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα λάβουν μέρος βεβαίως και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Κίμωνας Δρακόπουλος, αρμόδιος για το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πανδημίας.

Πρόκειται για την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των εξελίξεων. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη όμως θα αποτελέσει και αφορμή για νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα δήλωση του κ.Μητσοτάκη on camera από την τηλεδιάσκεψη, με την οποία θα στείλει και εκείνος εμμέσως το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται όμως να προβεί σε «διάγγελμα» όπως στην αρχή της πανδημίας.

Τσιόδρας- Χαρδαλιάς εν τω μεταξύ απέκλεισαν και επισήμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και ειδικότερα την επαναφορά των SMS στο 13033 για άδεια μετακίνησης, εκτιμώντας ότι θα έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό σε αυτή τη φάση. Αντίθετα εστίασαν στην πειθώ και αυτό το νόημα είχε η επαναφορά της απογευματινής ενημέρωσης και η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε 10 ημέρες ολοκληρωνόνται οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς από την ανάδοχο εταιρία οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Το πρωί της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020 κατεδαφίστηκε το κιόσκι-αναψυκτήριο, ενώ τις προηγούμενες μέρες τοποθετήθηκαν και καινούρια φωτιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας, το έργο, μετά και τις ελάχιστες εναπομείνασες παρεμβάσεις στο κέντρο της πλατείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τέλος οι όρθιοι στα μπαρ από 3 εώς 9 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε

στις

Ορθιοι… τέλος προς το παρόν στα νυχτερινά μαγαζιά καθώς από σήμερα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην προσπάθεια να περιοριστεί ο κορωνοϊός.

Μετά την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων τον Ιούλιο, αλλά και τις μαζικές εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και σε μπιτς πάρτι, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ από σήμερα νέα μέτρα για όλα τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία θα ισχύσουν αρχικά για μία εβδομάδα.

Από σήμερα, ως την Κυριακή 9 Αυγούστου, οι πελάτες των νυχτερινών κέντρων (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ) θα απαγορεύεται να κάθονται όρθιοι, ενώ σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων εντός των συγκεκριμένων καταστημάτων. Τα νυχτερινά κέντρα με χώρους για όρθιους, θα έχουν την δυνατότητα μετατροπής τους με τραπεζοκαθίσματα, ώστε να μην μειωθεί και η πελατεία των νυχτερινών μαγαζιών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ