Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μηνύματα πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα

image_print

Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση και ενότητα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες

«Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, μας θυμίζει πάντα ότι μέσα από τον πόνο, τις δυσκολίες, τις κακουχίες, τις αντιξοότητες, τελικά γεννιέται το φως και η ελπίδα. Όλος ο Ελληνισμός, στην πατρίδα μας και απανταχού της γης, γιορτάζει αυτή την ημέρα και εύχεται μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας».

»Η πατρίδα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Όμως, μέσα από ένα πνεύμα αυτοπεποίθησης και ενότητας, μπορούμε όλοι μαζί να τις ξεπεράσουμε. Ας γιορτάσουμε αυτή τη σπουδαία ημέρα μαζί με τους αγαπημένους μας, ας ξεχάσουμε για λίγο τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και ας πάρουμε το μήνυμα των ημερών αυτών της Μεγάλης Εβδομάδος για να μπορέσουμε να αντικρύσουμε το προσωπικό μας μέλλον, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.Καλή Ανάσταση, χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.»

Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική»

Στο πασχαλινό μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρει πως το Πάσχα συμβολίζει το διαρκές πέρασμα από το σκοτάδι της φθοράς στο φως της Ανάστασης.

«Σε μια εποχή που η ανασφάλεια κυριαρχεί, οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και η Δημοκρατία δέχεται σοβαρά πλήγματα, το αναστάσιμο μήνυμα μάς δίνει δύναμη για να σταθούμε όρθιοι με αλληλεγγύη και ελπίδα», επισημαίνει.

«Ας αναλογιστούμε σήμερα», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, «ποιοί τραβούν τον δικό τους Γολγοθά: Όσοι αγωνίζονται να υπερβούν εμπόδια για να βρουν το δίκιο τους, οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, οι νέοι που ξενιτεύονται, οι πιο ευάλωτοι που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθημερινές δυσκολίες».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει πως «απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική» και καταλήγει: «Το φετινό Πάσχα ας μη μείνει στις τυπικές ευχές. Ας γίνει αφετηρία για αλλαγή σελίδας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία!

Ας επενδύσουμε σε ένα νέο πολιτικό ήθος, που ενώνει και οικοδομεί εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δημοκρατία.

Με όραμα και σχέδιο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, χαράσσοντας έναν νέο δρόμο προόδου για την πατρίδα μας.

Χρόνια Πολλά, με υγεία, δικαιοσύνη και ευημερία!».

Φάμελλος: «Η κοινωνική Ανάσταση δεν θα έρθει με ένα θαύμα»

«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή. Γιορτή της Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Άνοιξης. Της οικογένειας, των φίλων, της ελληνικής φύσης», αναφέρει στο πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και συνεχίζει:

«Και ίσως κάποιοι να πουν πως οι πολιτικές δηλώσεις περισσεύουν. Μα το Πάσχα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με το φως και την ελπίδα. Την ελπίδα της καινούργιας ζωής, μετά τα πάθη και τον Γολγοθά. Την ελπίδα της αναγέννησης. Και αυτή την αναγέννηση, την πρόοδο, την ευημερία, την οφείλουμε σε όλους τους ανθρώπους.

»Και η κοινωνική Ανάσταση δεν θα έρθει με ένα θαύμα. Πρέπει να τη φέρουμε εμείς. Με πρόγραμμα, με δυναμική και με συλλογική προσπάθεια, για να έχουν όλοι και όλες το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, αλλά και στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Χωρίς προνομιούχους και μη προνομιούχους. Αυτή είναι και η ευχή μου. Να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, ώστε να έρθει για όλες και για όλους μια καλύτερη ζωή, σε μια καλύτερη χώρα.Αυτή είναι και η δέσμευσή μου. Χρόνια πολλά!», καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.

Κουτσούμπας: «Καλή Ανάσταση λαών!»

Σε δήλωση του για το Πάσχα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:

«Με την ορμή του αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά κέρδη για τους λίγους και πάθη για τους πολλούς, ανοίγουμε το δρόμο για τη ριζική αναγέννηση της κοινωνίας, για να θριαμβεύσουν οι ανάγκες μας και οι ζωές μας. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση λαών!»

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Πρωτοβουλίες για την ακτή στον Όρμο Παναγίας

Καβάλα-ακτή στον Όρμο Παναγίας και πρωτοβουλίες του Συλλόγου Το Μονόπετρο
image_print

Με μαζική συμμετοχή και σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2026 η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Το Μονόπετρο», με βασικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν την ακτή και τον Όρμο της Παναγίας στην Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκαν οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Συλλόγου, οι επόμενες πρωτοβουλίες, αλλά και η ανάγκη διαλόγου για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση των μελών να συνεχίσουν τις προσπάθειες με συνέπεια και επιμονή. Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε θεσμικό και νομικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την προστασία της περιοχής.

Παράλληλα, καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας να ανακαλέσει την απόφαση για παραχώρηση της ακτής σε ιδιώτη επενδυτή και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με την τοπική κοινωνία από μηδενική βάση.

Ο Σύλλογος δηλώνει έτοιμος να συμβάλει δημιουργικά σε μία συνολική πρόταση για την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό της ακτής, στη βάση του εγκεκριμένου υφιστάμενου σχεδιασμού, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την πρόταση που διατυπώθηκε, υποδομές για την εξυπηρέτηση των λουομένων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στα υπάρχοντα κτίσματα και στις χέρσες εκτάσεις, με περιορισμένο κόστος και με τη συνδρομή του Δήμου, αλλά και των ίδιων των χρηστών του χώρου.

Ο Σύλλογος προτείνει επίσης τη δωρεάν απόδοση του χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων στους χρήστες της ακτής.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση και ενίσχυση των δράσεων του Συλλόγου, με έμφαση σε πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της ακτής και ενισχύουν τη σχέση των πολιτών με τον χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή τα «Ελευθέρια», παρουσιάζεται στον Δημοτικό Κήπο η έκθεση φωτογραφίας του Αχιλλέα Σαββόπουλου με τίτλο «Ο Κόσμος του Μονόπετρου», με επιμέλεια του Συλλόγου και την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.

Ο Σύλλογος «Το Μονόπετρο» επιδιώκει επίσης τον συντονισμό με συλλογικότητες και φορείς της πόλης και της περιοχής, ιδιαίτερα της Παναγίας, προωθώντας πρωτοβουλίες όπως η «υιοθεσία» ελεύθερων δημόσιων χώρων από τους ίδιους τους χρήστες τους.

Τέλος, καλεί πολίτες και συλλόγους σε ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη της ακτής του Όρμου της Παναγίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θασίων Γεύσεις»

Θάσος-παρουσίαση βιβλίου Θασίων Γεύσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων
image_print

Στον φιλόξενο χώρο του Deseo roof cafe bar παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θασίων Γεύσεις» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ιδιαίτερης συγκίνησης.

Η έκδοση αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας της Ομάδας Καταγραφής, Διάσωσης και Διάδοσης Παραδοσιακών Συνταγών της Θάσου, με στόχο να διασωθούν και να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές αυθεντικές συνταγές του τόπου.

Το βιβλίο παρουσιάζει με εμπεριστατωμένο και προσιτό τρόπο παραδοσιακές γεύσεις της Θάσου, αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού, την απλότητα των υλικών και τη σοφία της τοπικής κουζίνας.

Για την έκδοση μίλησε η φιλόλογος Γεσθημανή Καρατζαφέρη, η οποία είχε τη φιλολογική επιμέλεια και την τελική επεξεργασία των συνταγών. Αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου και στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάστηκε τα κείμενα, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας της κάθε συνταγής, αλλά και να είναι κατανοητή και λειτουργική για όλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ποικιλία των συνταγών που περιλαμβάνονται στην έκδοση, όπως τατάρκα, φασουλολάχανα, μαλουσοκεφτέδες, χταπόδοκεφτέδες, πουμούτσι, φλυμάρια, πιπερολάχανα, χαλβάς κλειδωτός και σιλουμπρέκια.

Η Μαρία Μαρκουλλή, εκ μέρους της Ομάδας Καταγραφής, Διάσωσης και Διάδοσης Παραδοσιακών Συνταγών της Θάσου, αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας, τονίζοντας ότι μέσα από την καταγραφή τα μέλη της ομάδας γνώρισαν την απλότητα και την αυθεντικότητα των προηγούμενων γενεών.

Όπως σημείωσε, η διαδικασία αυτή αποτέλεσε ένα μάθημα ζωής και αυτάρκειας, γεμάτο δύναμη για το μέλλον. Παράλληλα, ευχήθηκε το βιβλίο να αγαπηθεί, να βρει θέση σε κάθε σπίτι και να περάσει στις επόμενες γενιές ως ζωντανό κομμάτι της τοπικής παράδοσης.

Την παρουσίαση έκλεισε η Αναστασία Τσώμου, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι με την έκδοση αυτή τιμάται η φτωχική αλλά ουσιαστικά πλούσια κουζίνα των προγόνων.

Παράλληλα, τόνισε ότι το βιβλίο συμβάλλει στη διάσωση της παραδοσιακής διατροφής, προτάσσοντας την αυθεντικότητα των τοπικών υλικών, το λάδι, το μέλι, το γάλα, το πουμούτσι και τα αθοτύρια απέναντι στη σύγχρονη διατροφική ομοιομορφία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» εκφράζει την ελπίδα το βιβλίο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για πιάτα που θα γνωρίσουν στους επισκέπτες τη γαστρονομική παράδοση της Θάσου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε τη Γεσθημανή Καρατζαφέρη για τη φιλολογική επιμέλεια, τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συνέβαλαν στη μακροχρόνια προσπάθεια, την Ένωση Ξενοδόχων για την οικονομική στήριξη, καθώς και την εταιρεία Κοθάλη Α.Ε. για τη συμβολή της στην κάλυψη μέρους των εξόδων της έκδοσης.

Το βιβλίο «Θασίων Γεύσεις» διατίθεται στον Λιμένα, στο βιβλιοπωλείο Συκούδη Σωτηρία, στα Λιμενάρια, στο βιβλιοπωλείο «Γνώμη» Ζαγοριανού, στην Παναγία, στο «The Bodhi Tree» της Μάχης Μανακούδα, στην Καβάλα, στο βιβλιοπωλείο «Εκλογή», καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καβάλα: Εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ στη Ρίγα της Λετονίας μέσω Erasmus+

Καβάλα-εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου στη Ρίγα μέσω Erasmus+-2026
image_print

Στη Ρίγα της Λετονίας βρέθηκαν τρεις εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, συμμετέχοντας στην τελική διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA220-SCH «Raising Interest and Excellence in STEAM Education Incorporated with Non-Formal Based Video Games».

Η εκπαιδευτική κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου 2026 και αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου, με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με επίκεντρο την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, της σχεδιαστικής σκέψης, της δημιουργικότητας και των ψηφιακών εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση μη τυπικών μορφών μάθησης και ψηφιακών παιχνιδιών για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών στις επιστήμες STEAM. Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές όπως το Minecraft Education, το Scratch και το Tinkercad, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της υπολογιστικής σκέψης, της δημιουργικής έκφρασης και της επίλυσης προβλημάτων.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εταίρων, κατά τις οποίες εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου, η ολοκλήρωση των παραδοτέων, η διάχυση των αποτελεσμάτων και η μελλοντική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στις χώρες τους και παρουσίασαν παραδείγματα εφαρμογής των καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών μέσα στη σχολική τάξη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και το πολιτισμικό περιβάλλον της Λετονίας, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και τον ρόλο της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, η τελική κινητικότητα στη Ρίγα επιβεβαίωσε τη σημαντική συμβολή του προγράμματος στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις επιστήμες STEAM, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στην προώθηση δημιουργικών και συνεργατικών μορφών μάθησης.

Κατά τη διάρκεια μίας εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη Jurmala της Λετονίας, οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν την Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών Κ18 της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιούσε την προετοιμασία της πριν από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στη Λιθουανία.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας χαρακτηρίζει την κινητικότητα απόλυτα επιτυχημένη, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία άφησε πολύτιμη γνώση και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για μελλοντική αξιοποίηση στη σχολική πράξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en