ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα του Δήμαρχου Καβάλαςγια τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

“Οι ιδιαίτερες πτυχές της Ιστορίας της Καβάλας δε θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα κατανοητές – ακόμα και το αστικό περιβάλλον γύρω μας – αν δε γνωρίζαμε την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.
Έχοντας συμπληρωθεί σχεδόν 80χρόνια από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς, εκεί που διαπράχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η 27η Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και από την Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, έρχεται σήμερα, πιο εμφατικά από ποτέ, να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε να επιτρέπουμε σε άλλους να λησμονούν, να διαστρεβλώνουν ή να αρνούνται την ιστορική αλήθεια.
Ίσως ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει νόημα το σύνθημα «Ποτέ ξανά» είναι η εκπαίδευση των νεότερων γενεών, με επίκεντρο το αδιανόητο έγκλημα που συνέβη τότε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συν-λειτουργήσουν ακόμη πιο δυναμικά οι κοινωνικές και πολιτικές οντότητες, όπως το Δίκτυο Πόλεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά του Αντισημιτισμού, που αντιμάχονται δυναμικά όσους επιδιώκουν να φέρουν ξανά στο προσκήνιο πλήθος ναζιστικών ιδεών.
Διότι η ιστορική μνήμη δε συνδέεται, μόνον, με τη μνημόνευση και τη διατήρηση πληροφοριών, αλλά μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός πιο στέρεου μέλλοντος, βασισμένο στις αξίες της Ειρήνης και στον σεβασμό, τόσο στην ετερότητα, όσο και στην αξία της ανθρώπινης ζωής».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version