Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρομεσαίοι | Κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η φιλοσοφία του περιλαμβάνει τη διόρθωση αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων από διαφορετικούς νόμους. Στόχος είναι να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, μέσα στο 2024, με την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων ή την απορρόφησή τους από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.

Οι νέες παρεμβάσεις ουσιαστικά θα συμπληρώσουν το νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων.

Τι προβλέπεται σήμερα

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συνενώνονται:

  • Απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων
  • Το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500 χιλ. ευρώ στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων
  • Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125 χιλ. ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα
  • Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού αυτών με τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόμενων χρήσεων, για κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 450 χιλ. ευρώ
  • Αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης
  • Απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Μία ακόμη αλλαγή θα είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών.

Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.

Η εικόνα των μικρομεσαίων

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους. Μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το 2024 θα είναι έτος κατά το οποίο πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία. Ουσιαστικά, τα τεκμήρια έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στο εγχώριο επιχειρείν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα γραφεία υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε φορολογικά θέματα.

Στις αρμοδιότητες των νέων Γραφείων θα είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων στους ενδιαφερόμενους για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κίνητρα που προβλέπονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή συντάξεων Μαρτίου

Ενώ η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνησης βρήκε το… τάιμινγκ για να πάρει πίσω και εφάπαξ χρήματα που δόθηκαν σε εκατοντάδες συνταξιούχους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ήδη ενημερωθεί στα μηνιαία εκκαθαριστικά τους σημειώματα ότι πήραν διπλή αύξηση την οποία θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα με τα νέα μέτρα από σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το νεό πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας με την κυβέρνηση να περιμένει μεγαλύτερες μειώσεις τιμών όσο θα προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει «για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη», όπως σημείσωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε αυτοοψία σε σούπερ μάρκετ εξηγώντας ότι «τα μέτρα είναι δραστικά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στο να διορθώσουν στρεβλώσεις ετών. Οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% στα προιόντα που είδαμε».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά θέλουμε να γίνει ταχύτερα. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en