Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα στήριξης: Πότε θα πληρωθούν Market Pass και Youth Pass – Οι δικαιούχοι

Αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των πρώτων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, προκειμένου να αμβλυνθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι επιπτώσεις της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά – Πότε πληρώνονται Market Pass και Youth Pass.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται αν ανοίξει η πλατφόρμα – μόνο για τους νέους δικαιούχους – για το Μarket Pass, ενώ ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των πληρωμών, αφού εκτός από το επίδομα της ακρίβειας θα πληρωθεί και το Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

Να σημειωθεί ότι όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος από το επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προκρίνεται αυτή την στιγμή, είναι να υπάρξει μία (!) εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε ή ίσως και λίγο αργότερα – αρχές Οκτωβρίου – τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάτι τέτοιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου και σε αυτή θα μπαίνουν οι νέοι δικαιούχοι και όχι οι παλαιοί, αφού για αυτούς η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Ποιες όμως είναι οι διαφορές:

  1. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  2. Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ασταθεία με μπόρες και βοριάδες – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Με αστάθεια θα κινηθεί ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο έκανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Το κύριο γνώρισμα του καιρού από την Κυριακή και μετά θα είναι οι βοριάδες. Αύριο οι βοριάδες θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ και οι θερμοκρασίες στους 26 με 28 βαθμούς. Στη Δυτική Ελλάδα θα έχουμε 27 με 28, στην Αθήνα μέχρι 25 βαθμούς η θερμοκρασία, 23 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη. Αν έχει κάπου πιο πολλά σύννεφα αυτά θα είναι στη Θράκη.

Η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι μια μέρα που θα έχει 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Συννεφιά μόνο σε Κυκλάδες, Κρήτη και λίγο προς τη Νότια Εύβοια. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη οι άνεμοι θα φτάσουν στα 8 μποφόρ» ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Τη Μεγάλη Τρίτη αν έχουμε κάπου βροχές θα είναι αυτό στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και στη Βόρειο Κρήτη ως επί το πλείστον, αλλά μπορεί να βρέξει και λίγο στη Νότια Εύβοια και τις Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος ο καιρός. Λίγα τα σύννεφα, οι ίδιες θερμοκρασίες δηλαδή 26 – 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 24 με 25 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 25 βαθμούς.

Tη Μεγάλη Τετάρτη υποχωρούν λίγο οι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ, αλλά πιο καλές θάλασσες ενώ θα υπάρχει αραιή συννεφιά και ίδιες θερμοκρασίες.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά φαίνεται όντως μια αλλαγή του καιρού. Θα υπάρξουν κάποιες μπόρες περισσότερο στα βόρεια τμήματα της χώρας ενώ οι άνεμοι θα έχουν εξασθενήσει πλέον.

Και τη Μεγάλη Παρασκευή κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες μετακινήσεις, όμως θα υπάρχει κάποια αστάθεια. «Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή θα έχουμε κάποια αστάθεια στη Βόρεια Ελλάδα, κάποιες τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία λίγο θα ανέβει. Θα πάμε δηλαδή στους 26 με 28 βαθμούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι « φαίνεται πάντως μια αστάθεια τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας, δηλαδή Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας».

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en