ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μεταρρυθμίσεις και ακρίβεια στο πρώτο υπουργικό του 2024 | Με επενδυτικό πρόσημο τα πρώτα ταξίδια Μητσοτάκη

Ακριβώς σε μία εβδομάδα, στις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024.
Ο πρωθυπουργός στέλνει σήμα μεταρρυθμιστικής ορμής, ενώ θερμό αναμένεται το κλίμα εντός του κοινοβουλίου το προσεχές διάστημα, με την προτεραιότητα να δίνεται στο σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την προσεχή Τετάρτη και στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στο μήνυμά του, μάλιστα, προς τους Έλληνες ομογενείς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο, η οποία θα ισχύσει για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο, χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του προς τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τη νέα χρονιά, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Σε πρώτο πλάνο παραμένει και το κύμα ανατιμήσεων, που συνεχίζει να σαρώνει την αγορά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να τονίζει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα εισοδήματα των πολιτών ως «αντίδοτο» στην ακρίβεια αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και η μόνιμη μείωση τιμής σε μια σειρά από προϊόντα.
Παράλληλα, στις κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκονται και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Η δίμηνη απαγόρευση της παρουσίας οπαδών στα γήπεδα, όπου διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου της Super League, λήγει στις 12 Φεβρουαρίου και γι’ αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πρέπει άμεσα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr, καθώς και την εγκατάσταση στα γήπεδα καμερών υψηλής ευκρίνειας μέσω των οποίων θα εντοπίζονται όσοι προκαλούν προβλήματα.
Τα πρώτα ταξίδια Μητσοτάκη για το 2024
Ήδη γίνονται οι απαιτούμενες προετοιμασίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο για τα πρώτα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό για το 2024. Η αρχή θα γίνει από το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα συμμετέχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στις 18–19 Ιανουαρίου, σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αναταράξεις δημιουργούν νέα οικονομικά δεδομένα και συμμαχίες. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 του ίδιου μήνα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με κρίσιμους επενδυτικούς παράγοντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί και το Σικάγο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μητσοτάκης: «Η ΚΑΡΠΑ σώζει ζωές – Να θεσμοθετήσουμε τη διδασκαλία της στα σχολεία»

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και ουσιαστική συνάντηση είχε τη Μεγάλη Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μαθητές και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES, που εκπαιδεύονται στην παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και πρώτων βοηθειών.
Η οργάνωση, από το 2010, έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 490.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περίπου το 50% των σχολείων στην ελληνική επικράτεια.
Εκπαίδευση για ζωή – ΚΑΡΠΑ στα σχολεία
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πρόταση να καθιερωθούν οργανωμένα, πιστοποιημένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στα σχολεία όλων των βαθμίδων, διάρκειας 4 ωρών. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Αυτό που κάνουμε τώρα αποσπασματικά, να το κάνουμε οργανωμένα. Οι 4 ώρες εκπαίδευσης να προσφέρουν στα παιδιά γνώση, πιστοποίηση και τη δυνατότητα να σώσουν μια ζωή».
Παράλληλα, τόνισε τη διπλή αξία αυτής της δράσης: από τη μία την πρακτική γνώση για έκτακτες ανάγκες και από την άλλη την καλλιέργεια αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης.
Δεν φτάνει πάντα το ασθενοφόρο – Ο πολίτης μπορεί να σώσει ζωές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερης εξοικείωσης του πληθυσμού με την ΚΑΡΠΑ, όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στον στρατό και στους χώρους εργασίας:
«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ασθενοφόρο πάντα δίπλα μας. Οι πρώτες βοήθειες είναι κρίσιμες και μπορούν να σώσουν έναν άνθρωπο – πολλές φορές, ακόμη και κάποιον άγνωστο».
Αναφέρθηκε προσωπικά σε περιστατικά πολιτών που σώθηκαν χάρη στη γνώση ΚΑΡΠΑ και στάθηκε στη σημασία του εθνικού χάρτη απινιδωτών, αλλά και της ψηφιακής εκπαίδευσης μέσω εφαρμογών της οργάνωσης.
Τα παιδιά μπορούν – και μαθαίνουν γρήγορα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της KIDS SAVE LIVES, Αναστάσης Στεφανάκης, τόνισε:
«Οι μαθητές είναι ενθουσιώδεις, το σχολείο είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 ετών για να έχουμε πολίτες με γνώση ζωής για τα επόμενα 50 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και επίδειξη ΚΑΡΠΑ από τη Μαρία, τη νεότερη εκπαιδεύτρια στην Ευρώπη, ενώ αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης στη διευκόλυνση της τοποθέτησης απινιδωτών, με τη μετάταξή τους στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%.
Ευχαριστίες και δέσμευση για το μέλλον
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της οργάνωσης για τη δράση τους και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τη θεσμοθέτηση συστηματικής εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ και τις πρώτες βοήθειες στα σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Μέλη της KIDS SAVE LIVES ευχαρίστησαν τον κ. Μητσοτάκη για την επέκταση του επιδόματος κώφωσης και τη στήριξη που προσφέρει η Πολιτεία στις πρωτοβουλίες που σώζουν ζωές.
Η γνώση πρώτων βοηθειών δεν είναι πολυτέλεια – είναι ευθύνη, αλληλεγγύη και πράξη ανθρωπιάς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Ελλάδα στη 2η θέση στην Ε.Ε. για την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

Σημαντική πρόοδο κατέγραψε η Ελλάδα στον τομέα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, κατακτώντας για πρώτη φορά τη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την απολογιστική συνέντευξη Τύπου.
Έτος-ρεκόρ το 2025 για τις Δημόσιες Επενδύσεις
«Το 2025 είχαμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τελευταίας 15ετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναδεικνύοντας τη συστηματική προσπάθεια για επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο διαχείρισης και παρακολούθησης των έργων, επιτρέποντας την πιο αποδοτική αξιοποίηση των πόρων.
ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης – ΣΔΙΤ: Ένα τρίπτυχο ανάπτυξης
Η πρόοδος δεν περιορίζεται στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη:
-
Εντός του Απριλίου 2025, αναμένεται η εκταμίευση της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού.
-
Προχωρούν έργα ΣΔΙΤ, με πιο πρόσφατο την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχεδιασμού για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
Η φιλοσοφία της νέας οικονομικής πολιτικής
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
-
Δημοσιονομική σταθερότητα
-
Στοχευμένη ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να ξεκλειδώνεται το μέγιστο αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ που εισέρχεται στην οικονομία μέσω των ευρωπαϊκών και εθνικών εργαλείων».
Απλοποίηση και καταπολέμηση γραφειοκρατίας
Τέλος, έγινε αναφορά και στα εμπόδια που παραμένουν στην αποδοτική υλοποίηση έργων, με τον κ. Πιερρακάκη να σημειώνει:
«Ακόμα και εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε., η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη. Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις απορροφήσεις».
Η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους στο πεδίο των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης μέρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Όταν η σιωπή γίνεται απειλή: Το μήνυμα Στυλιανίδη για τη ΝΔ

Με λόγια που δεν χαϊδεύουν αυτιά και με ξεκάθαρες αιχμές προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης βγήκε μπροστά, θέτοντας επί τάπητος την αμήχανη –αν όχι επικίνδυνη– πραγματικότητα που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Μιλώντας στο Action24, ο πρώην υπουργός δεν δίστασε να περιγράψει ένα πολιτικό τοπίο όπου η φθορά της κυβέρνησης δεν είναι απλώς μετρήσιμη, αλλά και ανησυχητικά δομική.
«Πρώτο κόμμα είναι η αποχή, δεύτερο η Νέα Δημοκρατία, τρίτο οι αναποφάσιστοι, τέταρτο η Κωνσταντοπούλου, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ», τόνισε, με την ωμή αριθμητική του να εκθέτει το πρόβλημα καλύτερα από κάθε αναλυτή.
Σκηνικό πολιτικής αποσύνθεσης
Η εικόνα που σκιαγραφεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν είναι απλώς ένας σχολιασμός. Είναι καμπανάκι. Η αποχή ως «πρώτο κόμμα» υποδηλώνει βαθειά αποξένωση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα. Και όταν το κυβερνών κόμμα καταφέρνει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μόνο και μόνο επειδή κανείς άλλος δεν πείθει, τότε δεν υπάρχει περιθώριο για θριαμβολογίες.
Η αγωνία του βουλευτή είναι ξεκάθαρη:
«Αυτό το σκηνικό με ανησυχεί, διότι προμηνύει αστάθεια και πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος που μπορεί να πληρώσει η χώρα, και οικονομικά και εθνικά».
Όταν τα κόμματα εξουσίας χάνουν τη σύνδεσή τους με την κοινωνική βάση, η αβεβαιότητα μεταφέρεται γρήγορα από τις κάλπες στην οικονομία και –το κυριότερο– στα εθνικά συμφέροντα.
Μήνυμα προς τα ενδότερα: «Δεν βοηθάμε τη χώρα με ανασφάλειες»
Ο Στυλιανίδης δεν περιορίστηκε σε γενικόλογες παρατηρήσεις. Έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας – σε όσους προτιμούν τη σιωπή από την αλήθεια και το «ναι σε όλα» από την ειλικρίνεια:
«Πιστεύω ότι στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να λέμε και τις απόψεις που μερικούς τους δυσαρεστούν, αλλά είναι αληθινές. Εάν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και λειτουργούμε με ανασφάλεια, δεν θα βοηθήσουμε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τη χώρα».
Αυτό το «μήνυμα» έρχεται σε μια περίοδο όπου η εσωστρέφεια στη ΝΔ μοιάζει να είναι η νέα κανονικότητα. Μετά τις εκλογές του 2023, οι κραδασμοί στο εσωτερικό του κόμματος παραμένουν ανεπεξέργαστοι, ενώ η πολιτική ηγεσία φαίνεται να επιλέγει τη διαχείριση μέσω σιωπής και όχι ανοιχτής συζήτησης.
Το «πολιτικό κεφάλαιο» δεν είναι ανεξάντλητο
Η ανθεκτικότητα της ΝΔ, στην οποία αναφέρθηκε ο Στυλιανίδης, είναι υπαρκτή. Αλλά η ανοχή δεν είναι εμπιστοσύνη, και η ανοχή δεν κρατά για πάντα. Αν δεν υπάρξει ριζική αυτοκριτική και πολιτική ανανέωση, η φθορά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
Οι πολίτες δεν δείχνουν απλώς σημάδια απογοήτευσης — δείχνουν ξεκάθαρα ότι γυρίζουν την πλάτη. Και όταν ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει εκτός συστήματος τις εναλλακτικές του, δεν ευθύνεται εκείνος. Το σύστημα ευθύνεται που δεν προσφέρει λύσεις.
Ή θα μιλήσουν οι αλήθειες ή θα τους προλάβει η πραγματικότητα
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τη δημόσια τοποθέτησή του, προσπαθεί –έστω και μεμονωμένα– να ανοίξει έναν διάλογο ουσίας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ακόμα αυτιά που ακούνε εντός της ΝΔ. Γιατί η επόμενη κάλπη, όποτε κι αν έρθει, δεν θα κάνει εκπτώσεις σε κανέναν. Και τότε, η αυτοκριτική ίσως είναι πολύ αργά για να φέρει αποτέλεσμα.