Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύνοδος των MED5 για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 6η Σύνοδος των κρατών-μελών της ομάδας MED5 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα του μεταναστευτικού

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Και οφείλει να πρωταγωνιστεί, ιδίως στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που είναι η παράνομη διακίνηση και συνολικά η μεταναστευτική πρόκληση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης ως χώρα πρώτης υποδοχής μαζί με τις όμορες χώρες του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου.

«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «διεξάγεται η σημερινή 6η σύνοδος της ομάδας των MED5, με την Ισπανία η οποία έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο, την Ιταλία η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, με τη Λαμπεντούζα, και βέβαια τη Μάλτα και την Κύπρο. Η Κύπρος, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη».

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, γι’ αυτό «χρειάζεται ακόμη περισσότερη συνεργασία και συντονισμός προκειμένου η Ευρώπη ν’ αποκτήσει μία κοινή, ενιαία και γι’ αυτό αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική».

Σημειώνεται πρόοδος αλλά αυξάνονται και τα προβλήματα

Με αφορμή τις εξελίξεις για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κύριος Καιρίδης σημείωσε: «Πράγματι είχαμε μεγάλη πρόοδο πρόσφατα για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης παρά τις αντιδράσεις κάποιων πρώην ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και αυξημένα προβλήματα, τα οποία πρέπει γρήγορα ν’ αντιμετωπίσουμε.

»Το μεταναστευτικό, ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, σύνθετο, το οποίο απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα και ενότητα, γι’ αυτό οφείλουμε -και απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες- να δώσουμε ρεαλιστικές, αποτελεσματικές λύσεις χωρίς κραυγές ή αφέλειες».

Διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες από το ναυάγιο της Πύλου

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον.

Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών, ενώ για τη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα προβλήματα με την αρχαιλογία – Συνεχίζονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Προβλήματα με την αρχαιολογία ήθελαν την περασμένη εβδομάδα καθυστέρηση στα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολαου με την παράταση τους για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο η έγκριση παρθηκε σύντομα με τα έργα να μπαίνουν και πάλι σε ρυθμό, ενώ ήδη πολλά κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί μένοντας το μπάζωμα και οι τελικές λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ εκτελούνται εργασίες από τη ΔΕΥΑ  Καβάλας σε λίγα μόνο ακόμη σημεία ενώ αισιοδοξία υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς για την λήξη των έργων το συντομότερο δυνατό

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας με τους πολίτες να προτιμούν τις εξόδους τους ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Καβαλιώτες αλλά και Έλληνες πολίτες από άλλες πόλεις που επισκέπτονται την Καβάλα αλλά και οι Βαλκάνιοι τουρίστες που προσέρχονται καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Μιχάλης Μεταξάς, οι τιμές των καυσίμων έχουν δείξει κάποιες αυξομειώσεις κατά καιρούς παρόλα αυτά αισιόδοξοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων για την κίνηση μέσα στο καλοκαίρι ιδίως μετά την προσέλευση των τουριστών από γειτονιές χώρες οι οποίοι κατά  βάση ταξιδεύουν οδικώς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en