ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Medical googler | Η νέα τάση στο χώρο της υγείας και η «χρονοκαθυστέρηση» των γιατρών

Η σχέση γιατρού-ασθενή στην ηλεκτρονική εποχή είναι ένα θέμα που θίχτηκε –μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου «Θεραπευτική Συμμαχία», που διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, σε συνεργασία με το Health Daily και την GET2WORK, το σημαντικό forum διαλόγου ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών, πάνω σε θέματα σχέσης επαγγελματιών υγείας και ασθενή, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων.

Η Θεραπευτική Συμμαχία στη φετινή της Ημερίδα είχε ως στόχο την ανάδειξη όλων των σύγχρονων εργαλείων ενδυνάμωσης των ασθενών και ενίσχυσης της επικοινωνίας τους με τους ιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά σε μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

Όπως ανέφερε κ. Κωνστανίνος Βαρσάμος, Managing Partner Get2Work, η χρήση νέων εφαρμογών και συσκευών εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της υγείας. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο για την ενημέρωση πάνω στις παθήσεις τους, διαμορφώνοντας τη νέα τάση, που είναι ο ασθενής – «medical googler». Ειδικότερα οι ασθενείς με τις σπάνιες παθήσεις έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης και συχνά οδηγούνται σε αυτοδιάγνωση. Οι γιατροί ασπάζονται το διαδίκτυο με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους ασθενείς και πρέπει όλοι τους να αποδεχθούν την είσοδο στη νέα εποχή.

Παράλληλα έγινε αναφορά στους τρεις επιδιωκόμενους στόχους της «Θεραπευτικής Συμμαχίας», με σκοπό να αποκατασταθεί η σχέση γιατρού-νοσηλευτή-ασθενή για μια αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών υγείας των ασθενών.  Σύμφωνα με τον κ. Ελευθέριο Θηραίο, Γενικό Ιατρό Διευθυντή ΕΣΥ Κ.Υ. Βάρης, Γ.Γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, ο πρώτος στόχος, που φαίνεται μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια να έχει σε σημαντικό βαθμό επιτευχθεί, είναι δημιουργία ενός δικτύου με άτομα και ομάδες, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Θεραπευτικής Συμμαχίας. Ο δεύτερο στόχος, η αναζήτηση μιας κοινής γλώσσας και η αποσαφήνιση εννοιών όπως σχέση ιατρού-ασθενή, ενδυνάμωση ασθενών, αυτοφροντίδα, αυτοδιαχείριση χρόνιων νοσημάτων, φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί, αναπτύσσοντας παράλληλα και εκπαιδευτικά εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή. Για την επίτευξη του τρίτου στόχου, της πρακτικής εφαρμογής, αναμένουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ίσως δώσει δυνατότητες και προοπτικές για τέτοιες πρωτοβουλίες. «Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών θα διαθέσει ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το portal της (www.mednet.gr) και εξειδικευμένα webinars, για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» δήλωσε ο κ. Θηραίος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version