Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Με τις ευλογίες του Τραμπ ο βομβαρδισμός της Γάζας

Το Ισραήλ ξεκίνησε νέες επιθέσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα, με τις ευλογίες του Τραμπ. Ανελέητα τα χτυπήματα κατά των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ βυθίζει ξανά τη Γάζα στο αίμα, καθώς ξεκίνησε μια σειρά νέων επιθέσεων -κατά στόχων της Χαμάς, όπως δήλωσε- κλιμακώνοντας την ένταση και απειλώντας με επιστροφή στον πόλεμο, μετά τη διακοπή των συνομιλιών για την απελευθέρωση των τελευταίων αιχμαλώτων.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Ισραήλ, ακολουθεί την αποτυχία της Χαμάς να συμμορφωθεί με τις αιτήσεις για την απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων για την παράταση της εύθραυστης εκεχειρίας που είχε ισχύσει για δύο μήνες.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε την εντολή για τις επιθέσεις, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι η στρατηγική αυτή θα επεκταθεί, με στόχο τη συνέχιση των επιθέσεων και την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές.

Βέβαια, ο Μοχάμαντ Ελμάσρι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, δήλωσε ότι δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς ότι οι εν λόγω επιθέσεις αποτελούν κάποιο είδος διαπραγματευτικής τακτικής.

“Πιστεύω ότι πρόκειται για την επανέναρξη του πολέμου”, δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θα χρειαζόταν να σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους αν απλώς “ενδιαφερόταν να ασκήσει πίεση στη Χαμάς”.

Σύμφωνα με τον Ελμάσρι, το Ισραήλ “στην ουσία λιμοκτονεί τους Παλαιστίνιους” από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή όλων των προμηθευμένων αγαθών, περιλαμβανομένων των απαραίτητων, προς τη Γάζα.

“Αυτό είναι σίγουρα έγκλημα πολέμου, αλλά νομίζω ότι υπήρξε κάποια ερμηνεία πριν από λίγο καιρό που έλεγε ότι το Ισραήλ ίσως προσπαθούσε να ασκήσει πίεση στη Χαμάς”, πρόσθεσε.

Το πιο συγκλονιστικό, ωστόσο, είναι ότι οι ισραηλινές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους – εκ των οποίων πολλά παιδιά- και τραυμάτισαν ακόμη πάνω από 600.

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες από την έναρξη της εκεχειρίας τον Ιανουάριο, και η αποφασιστικότητα με την οποία έγιναν προμηνύουν ότι η αιματοχυσία στα παλαιστινιακά εδάφη δεν θα έχει σύντομα τέλος.

Με τις “ευλογίες” Τραμπ οι ισραηλινές επιθέσεις

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έγιναν ύστερα από την άδεια που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Χαμάς δεν παρέδωσε τους αιχμαλώτους, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ ενημέρωσε εκ των προτέρων την αμερικανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επιβεβαίωσε την πρόθεση του Ισραήλ να ξεκινήσει τις επιθέσεις, προειδοποιώντας τη Χαμάς και άλλους εχθρούς του Ισραήλ και των ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» για τη στάση τους. Επανέλαβε, δε, τις απειλές του Τραμπ περί κόλασης.

Χαμάς: “Θανατική ποινή” για τους αιχμαλώτους οι βομβαρδισμοί

Η Χαμάς, μέσω ανακοίνωσής της, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι με την κατάρρευση της εκεχειρίας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των αιχμαλώτων.

“Η απόφαση του Νετανιάχου να επιστρέψει στον πόλεμο είναι απόφαση να θυσιαστούν οι φυλακισμένοι της κατοχής και θανατική ποινή εναντίον τους”, δήλωσε στο CNN ο Ιζάτ αλ-Ρίσεκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Η οργάνωση επεσήμανε ότι θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων για να παραταθεί η εκεχειρία, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε την άρνηση και τον πόλεμο.

“Ο εχθρός δεν θα επιτύχει μέσω του πολέμου και της καταστροφής ό,τι απέτυχε να επιτύχει μέσω των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε ο αλ-Ρίσεκ.

Οι αιχμάλωτοι και οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Οικογένειες αιχμαλώτων ανησυχούν ότι η επιστροφή στις μάχες θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των συγγενών τους. Σύμφωνα με την Ομάδα Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, η επιστροφή στις μάχες χωρίς την απελευθέρωση των τελευταίων αιχμαλώτων θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή στους 59 αιχμαλώτους που παραμένουν στη Γάζα.

Η στρατηγική του Ισραήλ περιλαμβάνει μια σειρά από κλιμακούμενα βήματα για να αυξήσει την πίεση προς τη Χαμάς. Η πρώτη φάση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε αυτό το μήνα με την απόφαση του Ισραήλ να μπλοκάρει την είσοδο αγαθών και προμηθευτικών στο Γάζα, ενώ έκοψε και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Η επόμενη φάση περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις και τακτικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί και η εκδίωξη των Παλαιστινίων που είχαν επιστρέψει στην περιοχή βορειοδυτικά της Γάζας.

 

Πηγή:news247.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποχωρήσουν από τις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία

Στον απόηχο κρίσιμων διαβουλεύσεων στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε πως η αμερικανική προσπάθεια για μεσολάβηση σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πλησιάζει στο τέλος της, εάν δεν προκύψουν σύντομα σημάδια προόδου.

Όπως τόνισε από τη γαλλική πρωτεύουσα, οι ΗΠΑ «θα σταματήσουν να προσπαθούν» εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. «Αν δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους λίγο πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

«Ο Τραμπ έχει άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες»

Ο Ρούμπιο μετέφερε τη θέση του πρώην Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ουάσινγκτον παραμένει πρόθυμη να μεσολαβήσει, ωστόσο ο χρόνος εξαντλείται: «Ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται για μια λύση, αλλά έχει και άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο. Αν δεν προχωρήσουμε, θα εστιάσουμε αλλού».

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων στο Παρίσι αφορούσε έναν προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρουσιάστηκε τόσο σε Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους όσο και στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ενθαρρυντική υποδοχή», χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στην επίτευξη προόδου: «Οι ιδέες τους είναι χρήσιμες και εποικοδομητικές. Πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά σε μια επίλυση».

«Δεν είναι δικός μας πόλεμος»

Σε πιο αιχμηρό τόνο, ο Ρούμπιο επανέλαβε τη ρητορική Τραμπ, αποστασιοποιώντας την Ουάσινγκτον από την απευθείας εμπλοκή: «Δεν είναι δικός μας πόλεμος. Δεν τον ξεκινήσαμε. Βοηθήσαμε την Ουκρανία επί τρία χρόνια. Τώρα όμως φτάνουμε σε σημείο που πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει προοπτική λύσης».

Ο ίδιος ανέφερε ότι για 87 ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ «στο υψηλότερο επίπεδο», προσπαθεί ενεργά να επιτύχει ένα τέλος στον πόλεμο και πως οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί ή θα εγκαταλειφθεί.

Το διακύβευμα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο χρόνο του και η διεθνής κοινότητα δείχνει να αναζητά διέξοδο σε ένα αδιέξοδο, η στάση των ΗΠΑ και η προοπτική αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές: είτε θα υπάρξει σύγκλιση, είτε ο πόλεμος θα παραμείνει ένα ανοιχτό, και ενδεχομένως παγιωμένο, μέτωπο στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Made in China… και η πολυτέλεια γκρεμίστηκε

Αν ονειρευόσασταν μια τσάντα Birkin αλλά σας έλειπαν 38.000 δολάρια και η διάθεση να περιμένετε μήνες σε λίστες αναμονής, ίσως ήρθε η στιγμή που το όνειρο γίνεται… προσβάσιμο. Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν προκαλεί μόνο ζημιές, αλλά και αποκαλύψεις. Και αυτές είναι ικανές να αλλάξουν όσα ξέραμε για τις μάρκες πολυτελείας.

Όταν η πολυτέλεια φοράει «Made in China»

Η Κίνα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί: περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ειδών πολυτελείας γίνεται εντός των συνόρων της. Gucci, Hermès, Dior, Chanel, Ferragamo, Ralph Lauren, Tom Ford, Jimmy Choo – όλοι παράγουν ρούχα, τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ στην Κίνα, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στην Ευρώπη για να προστεθούν απλώς τα logos.

Μέχρι πρόσφατα, το Πεκίνο προσπαθούσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας, έχοντας θεσπίσει αυστηρούς νόμους, ποινικές ρήτρες και διαδικασίες για να προστατεύει τα brands από απομιμήσεις. Όμως, η ένταση με τις ΗΠΑ οδήγησε σε μια απότομη ανατροπή.

Το σχέδιο Li Qiang: Αντιγραφή ως αντίποινα

Στις αρχές Απριλίου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων-απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς. Ένα από αυτά, ίσως το πιο ηχηρό, ήταν η πρόβλεψη για δυνατότητα κινεζικών εταιρειών να αναπαράγουν προϊόντα αμερικανικών εμπορικών σημάτων — ακόμα και με τις ίδιες προδιαγραφές.

Το σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για πρόχειρες απομιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την παραγωγή αυθεντικών ειδών πολυτελείας χωρίς την ετικέτα τους, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργοστάσια, τα ίδια υλικά και τους ίδιους τεχνίτες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των “πρωτότυπων”. Μιλάμε δηλαδή για ακριβώς τα ίδια προϊόντα, χωρίς τη “μαγεία” του ονόματος.

Τα κόστη που σοκάρουν

Αναλύσεις κοστολόγησης δείχνουν ότι οι εμβληματικές Birkin της Hermès έχουν κόστος κατασκευής μόλις 1.400 δολάρια, αλλά πωλούνται από 38.000 μέχρι και 2 εκατομμύρια. Αθλητικά παπούτσια από Nike, Adidas και Puma κοστίζουν 10 δολάρια στην παραγωγή και φτάνουν στα 150 δολάρια στο λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχες αναλογίες εντοπίζονται σε μάρκες όπως Michael Kors, Calvin Klein, Tom Ford και Jimmy Choo.

Το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά. Προμηθευτές όπως η Thai Ho Group είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή προϊόντων Dior, Lancome και L’Oréal, με κόστος μόλις 5 δολάρια ανά μονάδα. Όλα αυτά καταλήγουν στις ευρωπαϊκές αγορές με τιμές που δεκαπλασιάζονται ή και εικοσαπλασιάζονται, αφού περάσουν από τις απαραίτητες… επωνυμίες.

Η μετάβαση από τη διακριτική πολυτέλεια στην παραγωγική διαφάνεια

Αυτό που αποκαλύπτεται πλέον είναι ότι η «πολυτέλεια» στηρίζεται όχι στην ποιότητα ή στη σπανιότητα, αλλά στην αίσθηση αποκλειστικότητας και την επιτυχία του branding. Οι ίδιοι εργάτες, τα ίδια υλικά, τα ίδια εργοστάσια παράγουν τα ίδια προϊόντα με και χωρίς logo — αλλά η τιμή αλλάζει δραματικά.

Πολλές εταιρείες που επηρεάζονται από την κινεζική στροφή ανησυχούν ότι η αγορά τους απειλείται. Ralph Lauren, Tom Ford, Coach, Jimmy Choo και άλλοι κολοσσοί φοβούνται ότι θα δουν μια «νόμιμη πλημμυρίδα» δικών τους προϊόντων να διατίθενται στο κόστος παραγωγής.

Όταν η ηθική συναντά την οικονομία

Η στροφή της Κίνας θυμίζει την τακτική της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις του 2022, όταν και νομιμοποίησε τις παράλληλες εισαγωγές χωρίς έλεγχο πνευματικής ιδιοκτησίας. Τώρα, η Κίνα απειλεί να κινηθεί με παρόμοιο τρόπο: όχι απλώς αγνοώντας τα brands, αλλά χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα εργαλεία — την παραγωγική βάση.

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος, η συζήτηση έχει ανοίξει σε βαθύτερα ερωτήματα: Τι είναι τελικά η πολυτέλεια; Αν δύο ίδια προϊόντα κατασκευάζονται με τα ίδια πρότυπα, αλλά το ένα κοστίζει 50 φορές περισσότερο λόγω του λογότυπου, τότε ποια είναι η πραγματική του αξία;

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Κίνα: Το στρατηγικό δίλημμα του Τραμπ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, πολλοί πίστεψαν ότι θα επιχειρούσε να διαχειριστεί τις βαθιές διαφορές με την Κίνα. Η ρητορική του ίδιου και των συνεργατών του έδειχνε αρχικά διάθεση να επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα όπως οι εμπορικές διαφορές, η ένταση στην Ταϊβάν, η παραγωγή φαιντανύλης και η τύχη του TikTok.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στους New York Times ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πραγματικότητα σήμερα απέχει πολύ από αυτές τις προσδοκίες.

Η στρατηγική σύγχυση και ο διχασμός στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με τον Σάνγκερ, ο Λευκός Οίκος παραμένει διχασμένος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί τη σχέση με το Πεκίνο. Οι εμπορικοί δασμοί τέθηκαν σε εφαρμογή πριν καν υπάρξει ενιαία στρατηγική ή σαφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Άλλοι αξιωματούχοι προωθούν την ιδέα εξαναγκασμού της Κίνας μέσω εμπορικής πίεσης, ενώ άλλοι βλέπουν στον Τραμπ έναν ηγέτη που επιδιώκει μια αυτάρκη αμερικανική οικονομία, ανεξάρτητη από τον βασικό γεωπολιτικό αντίπαλο.

Ο Ρας Ντόσι, καθηγητής στο Τζόρτζταουν και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, σχολιάζει:

«Δεν έχουν ακόμη στρατηγική. Έχουν ασύνδετες τακτικές».

Κλιμάκωση χωρίς σαφή κατεύθυνση

Παρά τις εξαγγελίες για εξαιρέσεις σε εμπορικά αγαθά, ο Τραμπ εξετάζει νέους δασμούς σε κρίσιμα προϊόντα όπως τσιπ υπολογιστών και φαρμακευτικά είδη. Το Πεκίνο απαντά ελεγχόμενα, αναστέλλοντας εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, θέλοντας να δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς δηλώνει πως η κατάσταση συνιστά «μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας από το 1979», όταν αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιος από τους δύο ηγέτες –ο Τραμπ ή ο Σι Τζινπίνγκ– θα κάνει πρώτος πίσω, πολιτικά και οικονομικά.

Από τον Νίξον στον Τραμπ: Μια διαχρονική πρόκληση

Η διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ – Κίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση για καμία αμερικανική κυβέρνηση. Ο Νίξον και ο Κίσινγκερ εργάστηκαν χρόνια για το άνοιγμα προς την «Κόκκινη Κίνα». Ο Κλίντον ξεκίνησε με σκληρή στάση και κατέληξε να εισάγει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο Τζορτζ Μπους εστίασε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Μπάιντεν έβαλε φρένο στην τεχνολογική πρόσβαση της Κίνας.

Όμως, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, σημειώνει ο Σάνγκερ. Η διασύνδεση των δύο οικονομιών, η τεχνολογική εξάρτηση και η παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία καθιστούν τον ανταγωνισμό πιο περίπλοκο από ποτέ.

Στο σταυροδρόμι: Συμβιβασμός ή ρήξη;

Ο Σάνγκερ καταλήγει επισημαίνοντας πως ο Τραμπ καλείται να επιλέξει:

Έναν δύσκολο «γάμο» με την Κίνα ή ένα απότομο «διαζύγιο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en