Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Μαθιός Ρήγας, COP 28 | H Ανατ. Μεσόγειος θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια με το φυσικό αέριο και στην ενεργειακή μετάβαση με την αποθήκευση CO2

Την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου, και να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, μέσα από νέα projects αποθήκευσης CO2 εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο ίδιος, θα υποστηριχθεί η βαριά βιομηχανία και η οικονομική ανάπτυξη, με τη προϋπόθεση να υφίστανται οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ενισχύουν τις επενδύσεις. 

«Πρέπει να βρούμε περισσότερο φυσικό αέριο», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας. «Χωρίς νέες έρευνες, δεν έχουμε αρκετό αέριο να φέρουμε από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Γι΄αυτόν τον λόγο, για παράδειγμα, η Energean προχωρεί με τους εταίρους της σε μια νέα γεώτρηση στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση – αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα». Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρείας για την Κύπρο: «Πάρτε για παράδειγμα την Κύπρο. Θα θέλαμε πολύ να δραστηριοποιηθούμε εκεί, υποστηρίζοντας την παραγωγή και την εξαγωγή φυσικού αερίου, όπως κάνουμε σε άλλες χώρες. Χρειάζεται, όμως, να υπάρχει η σωστή πολιτική και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», επεσήμανε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean πρόσθεσε ότι η εταιρεία «είναι υπερήφανη που είναι μέλος του East Mediterranean Gas Forum, ενός ζωτικής σημασίας οργανισμού ο οποίος, όπως και το COP, φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο εταιρείες και κυβερνήσεις για να συζητούν τα θέματα της ενεργειακής αγοράς. Κι είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος της αλυσίδας που αποτελεί τον μόνο τρόπο για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας. Η δέσμευση και η αποθήλευση CO2 είναι καίριος τομέας για την παγκόσμια βιομηχανική πολιτική. Όλοι χρειαζόμαστε την βαριά βιομηχανία καθώς υποστηρίζει την καθημερινότητά μας με την παραγωγή της και καθώς απασχολεί πολλούς εργαζόμενους. Άρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την απανθρακοποιήσουμε και η δέσμευση και αποθήκευση CO2 μαζί με το υδρογόνο είναι οι απαντήσεις».

 

To project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας

Ειδικά για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουμε βασισμένοι στις δικές μας τεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το project: o Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο CO2 στη ΝΑ. Ευρώπη, επιδρώντας σημαντικά στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής.  Η ιστορία του Πρίνου δείχνει ότι η ιδιωτική βιομηχανία διαδρματίζει έναν καίρο ρόλο όταν κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν μαζί της – τότε μπορούμε να κάνουμε την διαφορά».

Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κατέληξε: «Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για τους υπεύθυνους operators στον χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, για τις εταιρίες που λαμβάνουν στα σοβαρά ως προτεραιότητα το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα κριτήρια ESG, και οι οποίες δεν μιλούν απλώς, αλλά πράττουν. Ας δούμε την πορεία της Energean: προχωρήσαμε στην ενεργειακή μετάβαση και, πλέον, είμαστε εστιασμενοι κατά 80% στο φυσικό αέριο. Η ένταση των εκπομπών μας μειώθηκε στα 9 kgCO2e/boe, σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου μας. Τώρα, πραγματοποιούμε άλλο ένα βήμα, με την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη επίδραση τόσο στην συνέχεια της δικής μας μετάβασης, όσο και της μετάβασης της βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή».

Το θέμα του πάνελ του East Mediterranean Gas Forum ήταν η προσπάθεια απανθρακοποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτός του κ. Ρήγα σε αυτό συμμετείχαν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez, o CEO της IGI Poseidon Fabrizio Mattana και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας. 

Νέες πρωτοβουλίες για το Κλίμα

Σημειώνεται ότι η Energean δεσμεύθηκε και στις δύο νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του COP28 στην προσπάθεια για την επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (net zero). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για: 

  1. Το Oil & Gas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο έχει ως στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιμέρους στόχοι είναι η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, με την εξαίρεση συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και η επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα. 
  2. Το Industrial Transition Accelerator (ITA) που στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO2. Μέσω του ΙΤΑ, κυβερνήσεις, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες για τις απαιτούμενες επενδύσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση των projects προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2.

 

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράει η απόκτηση για την Θάσο του σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης του περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο, για το οποίο είχε δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2021, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου θέματος, που αποτελεί διαχρονική και δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Θάσου, ο κ. Λαζαρίδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των σκαφών, όπως τους εξήγησε και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Στις 3/11/2021 είχα δεσμευτεί για την απόκτηση ενός περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο.  Στις 5/4/2023 ανακοίνωσα την απόκτηση του σκάφους, μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το θέμα, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά, ο οποίος με ενημέρωσε για την πορεία απόκτησης του σκάφους, που θα θωρακίσει την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχει υπάρξει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί περί τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των 11 σκαφών, ένα εκ των οποίων θα έρθει στην Θάσο.

Το είπαμε! Το κάνουμε! Συνεχίζουμε!»

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Χατζηγιώργης | Πρώτη αποκριάτικη εκδήλωση στις 3 Μαρτίου

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Χατζηγιώργης προσκαλει στην πρώτη αποκριάτικη εκδήλωση , στις 3/3/2024 που τελειώνει την καθαρά Δευτέρα, με το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού. Τις μέρες αυτές λαμβάνει χώρα το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και στις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στο Θεολόγο της Θάσου χωρίς LATIN….Aαλλά με πολύ Ελληνικό τραγούδι και τρελό χορό, “πώς του τρίβουν το πιπέρι κι μι πουλά αφυσκ`ρκα”.

Χωρίς πλαστικά Άρματα αλλά με ρούχα απ’ της γιαγιάς το συρτάρι , χωρίς αναστολές …..αλλά με Πολλές εκπλήξεις. Φορέστε ότι βρείτε στο συρτάρι σας ή ελάτε να σας βάψουμε εμείς. Σας περιμένουμε να κάνουμε Αποκριές όπως έκαναν παλιά αυτοί που ήταν μόνιμα σε κρίση. Φάτε σουβλάκι της Φτώχιας απολαμβάνοντας το Λαϊκό Τοπικό Συγκρότημα των Ημιυπαίθριων καλλιτεχνών.

Αφήστε τα παιδιά, αν σας βαρεθούν ,στη Στέγη Πολιτισμού Θεολόγου να ασχοληθούν με την εκμάθηση κατασκευής Χαρταετού , από εμπειροτέχνες του είδους που ψάχνοντας να αναπληρώσουν τις περικοπές των συντάξεων τους, θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους Κυριακή 3/3/2024 ώρα από 13.οο και όσο αντέξουμε ………..

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μενδώνη | Εντός του καλοκαιριού του 2024 παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου

Για το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου μίλησε από την Κομοτηνή μετά από ερώτηση του ENA Channel και του Κώστα Τοτοκώτση η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως τόνισε η κ.α Μενδώνη οι εργασίες είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους και δεν αποκλείεται εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2024 να γίνουν παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en