Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Market Pass | Ανοίγει σε λίγες μέρες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Tην Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα vouchers.gov.gr  για τη χορήγηση του Market Pass, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με του κωδικούς Taxis. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Κριτήριο εισοδήματος

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

  • Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Αρχίζουν οι εγγραφές για το πρόγραμμα Αθλητισμός και Παιχνίδι

Ο Δήμος Δράμας στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής με δράσεις που αφορούν το παιδί και την οικογένεια και, στοχεύοντας ιδιαίτερα στους εργαζόμενους γονείς, υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα Αθλητισμός & Παιχνίδι 2024 διάρκειας από 17/6/2024 έως 26/7/2024

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών (γεννηθέντες 2012-2017) και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες (παιχνίδι, χορό, ζωγραφική και πολλές άλλες) στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και στο Α.Π.Κ Κραχτίδης.

Η απασχόληση των παιδιών θα γίνεται υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών και θα παρέχεται στα παιδιά δωρεάν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας. Η επιλογή θα γίνει με κοινωνικοοικονομικά  κριτήρια Η χρονική διάρκεια του προγράμματος αφορά σε διάστημα θερινών σχολικών διακοπών, με έναρξη την Δευτέρα 17-06-2024 και λήξη την Παρασκευή 26-07-2024 και θα υλοποιείται, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 08:00 ως 14:30.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν από Τετάρτη 5/06/2024 έως και 12/06/2024 και ώρες 09:00 έως 13:00, στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου (Παλιό Δημαρχείο – Πλατεία Ελευθερίας), στον 1ο όροφο (Κέντρο Νεότητας)  

Πληροφορίες κα Παρασίδου τηλ.: 25210 37310. 

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

    • Αίτηση εγγραφής (Διατίθεται στο Δημαρχείο)
    • Υπεύθυνη δήλωση γονέα (Διατίθεται στο Δημαρχείο)
    • Προσκόμιση βιβλιαρίου υγείας παιδιού (και φωτοτυπία μόνο η σελίδα με τα ατομικά στοιχεία)
    • Βεβαίωση εργοδότη (για τους εργαζόμενους γονείς)
    • Εκκαθαριστικό Σημείωμα 2022 (για τα εισοδήματα χρήσης 2022)
  • Λογαριασμός ΔΕΚΟ (όπου θα αποδεικνύεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας)

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες | Εκπαιδευτική επίσκεψη 30 μαθητών και μαθητριών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2024, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Οι 30 μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, έμαθαν για την ζωή του καλλιτέχνη και μελέτησαν τα έργα του διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη.

Μετά την ξενάγηση δόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες η δυνατότητα να  αποτυπώσουν στο χαρτί με τη φαντασία τους τις εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Μουσείο, δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

Η δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή – CULTURAL DIPOLE»  του προγράμματος  INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». 

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Μουσείο προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε ηλικίας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Να τα «μαζέψει» προσπαθεί το υπουργείο

Συνεχίζεται η απόλυτη σύγχυση που έχει προκαλέσει ο κανονισμός πυροπροστασίας κι έχει ανάψει φωτιές σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού έδωσε στο …μιλητό παράταση για την υποβολή της τεχνικής έκθεσης από τους μηχανικούς έως τις 21 Ιουνίου (την οποία ωστόσο δεν έχει αποτυπώσει εγγράφως σε κάποια υπουργική απόφαση), εμφανίζεται να κάνει πίσω στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για τη φετινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει χωρίς περιστροφές ότι ο εν λόγω κανονισμός εκτός του ότι ήταν αχρείαστος δεδομένου ότι οι ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις κρίνονται επαρκέστατες, ουσιαστικά αντιβαίνει στις αρχές του Συντάγματος και της ιδιοκτησίας.

Με το κύμα των αντιδράσεων να γιγαντώνεται, το υπουργείο οδηγείται σε μερική αναδίπλωση, η οποία, πάντως, δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα επιχειρεί να απαντήσει.

Οπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, η υποβολή της τεχνικής έκθεσης – η οποία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 500 ευρώ ανά ιδιοκτησία – παραμένει υποχρεωτική, αλλά μειώνονται οι παρεμβάσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι ιδιοκτήτες.

«Οι προδιαγραφές των τεχνικών μελετών πυροπροστασίας, που θέτει το ΥΠΕΝ είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος πάντως φρόντισε να σημειώσει ότι ο Κανονισμός είχε καταρτιστεί πριν ο ίδιος αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου. Υπογράμμισε ότι η ανάγκη για προστασία θα προσαρμόζεται με την πραγματικότητα. Επιχειρώντας να εξηγήσει την αλλαγή φιλοσοφίας του υπουργείου υστερα από τις σφοδρές διαμαρτυρίες, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες και ενόψει ευρωεκλογών, ο υπουργός είπε ότι πρακτικά οι μελέτες θα αποτελούν ένα προιόν …συμβιβασμού μηχανικού και ιδιοκτήτη.

Αυτό βεβαίως αφήνει το τοπίο ακόμα πιο θολό και ενέχει κινδύνους υποβολής ελλιπών ή και με ψευδή στοιχεία δηλώσεων. Κατά συνέπεια το μοναδικό θέμα που παραμένει σαφές είναι η μετακύλιση της απόλυτης ευθύνης σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς.

Την ίδια στιγμή μπάχαλο επικρατεί και ως προς τα δασικά αυθαίρετα, κυρίως όσα δεν είχαν δηλωθεί στην πλατφόρμα τακτοποίησης και είναι πολλαπλάσια των περίπου 2.600 που δηλώθηκαν όσο αυτή παρέμενε ανοιχτή. Σύμφωνα με το υπουργείο, και οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τακτοποίησης, οφείλουν να υποβάλλουν τεχνικές μελέτες. Αν και πρόκειται για ακίνητα εξαιρετικά ευάλωτα σε πυρκαγιά εξαιτίας της θέσης τους, θεωρείται αμφίβολο ότι οι ιδιοκτήτες τους θα πάρνουν το ρίσκο να …αποκαλυφθούν από μόνοι τους. Αλλωστε ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά πως ενδεχόμενη υποβολή τεχνικής έκθεσης δεν συνιστά δήλωση τακτοποίησης.

Στις δηλώσεις, πάντως, τις οποίες θα υποβάλλουν οι δήμοι για να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας μπορούν να συμπεριληφθούν και οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις.

Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη

Για υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει πολλές χιλιάδες ευρώ (πχ. κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, κτλ), κάνει λόγο σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στο κείμενο επισημαινεται ξεκάθαρα πως «το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς». Προσθέτει πως η διοίκηση και οι σχετικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων κατά των πυρκαγιών με τις ενδεδειγμένες προληπτικές ενέργειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Συνήγορο, «η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δε δύνανται να τα καταβάλλουν θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων, που καμία αντιστοιχία δεν έχουν με τα πρόστιμα που προβλέπονται στις υφιστάμενες πυροσβεστικές διατάξεις».

Προειδοποιει επίσης και για ζητήματα δυσχέρειας στην ασφάλιση της περιουσίας κατά της πυρκαγιάς, «γιατί εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απαιτήσουν την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων πριν προβούν στη σύναψη σύμβασης, ενώ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που βρίσκονται σήμερ εν ισχύ, ειναι πολύ πιθανό να τροποποιηθούν με επαχθέστερα ασφάλιστρα για όσους πολίτες δεν εχουν προβεί στις προβλεπόμενες εργασίες».

Σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος υπογραμμίζει πως το πλήθος των πολιτών που θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυτά τα μέτρα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς η εν λόγω ΚΥΑ θεσπίζει οριζόντιες διατάξεις – με μόνη παράμετρο μερικής διαφοροποίησης των υποχρεωτικών εργασιών την κλίμακα επικινδυνότητας του ακινήτου – που αφορούν τόσο τα ακίνητα εντός, όσο και τα ακίνητα εκτός σχεδίου, τα ακίνητα μόνιμης ή εξοχικής κατοικίας, όπως και τα ακίνητα οποιασδήποτε χρονολογίας κατασκευής, όσα και αυτά που πρόκειται να ανεγερθούν.

Και όλα αυτά τη στιγμή που «το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών σε συνάρτηση με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων κλπ., ενώ, έχει κρίνει ως ανεκτά και τα μορφώματα οικισμών εντός δασών και δασικών εκτάσεων, με τις αντίστοιχες διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Πολλώ δε μάλλον παραμένουν ακίνητα εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων τα οποία, εάν και έχουν κριθεί ως τελεσιδίκως αυθαίρετα, δεν κατεδαφίζονται».

Ταυτόχρονα ο Συνήγορος υπενθυμίζει πως η διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας καθυστερεί, ενώ συχνά σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, μάλιστα, οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα, είναι «επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες».

Οσον αφορά τις υποχρεώσεις των δήμων, ο Συνήγορος κρίνει πως είναι απαραίτητη η οργάνωση, στελέχωση και υποστήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών τους ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι σε τακτική βάση, ενώ θεωρεί ότι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παρακολούθησης των ελέγχων και της πορείας του καθαρισμού των γηπέδων από την κεντρική διοίκηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για την επιστολή, ο κ. Σκυλακάκης έστρεψε τα βέλη του και προς τον Συνήγορο σημειώνοντας με νόημα ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί τις αρμοδιότητές του, κάτι για το οποίο κρίνεται.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en