Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρία Βαρύτη: Υγειονομική βόμβα στα Τενάγη των Φιλίππων

Υγειονομική βόμβα στα Τενάγη των Φιλίππων: Ακατέργαστα λύματα στο ρέμα της Νικήσιανης

“Μετά από καταγγελία συνδημότη μας, ότι υπάρχει περιβαλλοντικό «έγκλημα» στο Ρέμα της Νικήσιανης, όπου καταλήγουν εδώ και πολλά χρόνια οι αποχετεύσεις των χωριών Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου, πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία απηύθυνε την καταγγελία (την οποία και πρωτοκόλλησε), έκανε αυτοψία στην περιοχή.

Για την ιστορία αναφέρουμε τα εξής:

Στις 22/06/2011, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το έργο κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης Δήμου Παγγαίου.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει δυναμικότητα 8.000 κατοίκων και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νικήσιανης – Γεωργιανής – Αγ. Χριστοφόρου, Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

Η κατασκευή της Μονάδας ολοκληρώθηκε το 2019 από τη σημερινή διοίκηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο οι οικισμοί Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι έχουν συνδεθεί με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Τα ερωτήματα:

Το ερώτημα των κατοίκων της περιοχής είναι γιατί δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η σύνδεση του δικτύου των οικισμών  Νικήσιανης – Γεωργιανής – Αγ. Χριστοφόρου, εφόσον το εξωτερικό δίκτυο είναι ήδη κατασκευασμένο, από την προηγούμενη διοίκηση (όχι βέβαια του κυρίου Αναστασιάδη).

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι διαπίστωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και αν έχει επιδώσει την έκθεση της αυτοψίας στη ΔΕΥΑ Παγγαίου.

Αν διαπίστωσε περιβαλλοντική επιβάρυνση ή άλλα προβλήματα προχώρησε σε λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος;

Κατήγγειλε αυτήν την αυθαιρεσία στην Εισαγγελική Αρχή ως όφειλε;

Η ΔΕΥΑ Παγγαίου έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης που δεν έχουν συνδεθεί οι οικισμοί αυτοί και επιτρέπει να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να χύνονται λύματα στο Ρέμα της Νικήσιανης.

Για την εγκληματική ολιγωρία αυτών των τεσσάρων ετών και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή ζητάμε:

Την άμεση παραίτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑ Πάρη Γρηγοριάδη, του Αντιπροέδρου Χρήστου Παρασκευά και του τοπικού Αντιδημάρχου Βασίλη Δημητρακούδη που είναι υπόλογοι και ευθύνονται για την καθυστέρηση του έργου.

Πρέπει να μας απαντήσουν που δαπανήθηκαν τα χρήματα που είχαν εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο της σύνδεσης των οικισμών Νικήσιανης – Γεωργιανής – Αγ. Χριστοφόρου με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Φίλιππος Αναστασιάδης πρέπει να μας απαντήσει, αν σκοπεύει να έχει ως συνυποψηφίους του στις προσεχείς εκλογές τους εμπλεκομένους συνεργάτες του, που είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την καθυστέρηση του έργου.

Εάν οι προαναφερθέντες υπεύθυνοι, οι οποίοι αμείβονται με παχυλούς μισθούς όλα αυτά τα χρόνια, είναι στο συνδυασμό του στις ερχόμενες εκλογές τότε είναι και ο ίδιος υπόλογος και συνυπαίτιος! “

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπεύδουν για νέες ταυτότητες: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα ραντεβού για Οκτώβριο-Νοέμβριο, διπλασιάζονται από Δεκέμβριο

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.
Νέες ταυτότητες: 46.000 ραντεβού μέσω id.gov.gr από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας
Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη για την οριστική καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας

“Καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αυτού που εφαρμόζεται, τουλάχιστον, στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών στον επίτιμο συνδημότη μας Οσμάν Καβάλα.
Καταγγέλλω την απόφαση αυτή, η οποία, στην πραγματικότητα, επικύρωσε, την έωλη πολιτική απόφαση της -μόνον κατ’ όνομα δημοκρατικής- τουρκικής Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τιμωρεί όποιον θεωρεί αντίπαλό της χρησιμοποιώντας το δικαστικό σύστημα.
Υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε προ πολλού ότι ο Καβάλα και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν, επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, κι ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε ποτέ αυτήν την απόφαση.
Πλέον, η τύχη του Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στα χέρια της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και όποιο άλλο όργανο μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάπτυστη απόφαση.
Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειες του Δήμου Καβάλας, ο οποίος θα συμπαρασταθεί μέχρι τελικής δικαίωσης στον επίτιμο συνδημότη μας, τον ακτιβιστή που αποτελεί σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία”.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι η 15η Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου είτε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, πέρσι είχε οριστεί ημερομηνία που ήταν Σάββατο και η διάθεση ξεκίνησε τελικά Παρασκευή, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Οι αλλαγές – Τα ποσά επιδότησης

Δεδομένου ότι, φέτος δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρουν μια ανάσα. Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, φέτος, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τα εισοδηματικά όρια

  • Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο, είναι 16.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους είναι 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο είναι 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το όριο φτάνει τις 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα κριτήρια

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: