Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μανώλης Χριστοδουλάκης : Το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική, Μανώλης Χριστοδουλάκης  μιλά για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και τους δικούς του πολιτικούς και εκλογικούς στόχους 

Την αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής από το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ώστε να μην μπει η χώρα σε αστάθεια και περιπέτειες», προτείνει ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Ανατολική Αττική, Μανώλης Χριστοδουλάκης.  «Για εμάς δεν υπάρχει εκ των προτέρων καμένη λαϊκή ετυμηγορία», λέει χαρακτηριστικά ο τέως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος από τις νεότερες γενιές του κόμματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει ότι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι «ένα ποσοστό που θα μας επιτρέπει με μία σοβαρή ενίσχυση των προγενέστερων συσχετισμών μας, να παίξουμε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα και να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση», ενώ υπογραμμίζει ότι είναι μεγάλες οι διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του, τόσο με τη ΝΔ, όσο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Με τη συνέντευξή του στο protothema.gr  ο κ. Χριστοδουλάκης ασκεί σκληρή κριτική στα δύο κόμματα, επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, απαντά στο ερώτημα για το αν το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» είναι μια δήλωση σε ρεαλιστική βάση, εξηγεί γιατί επέλεξε για την κάθοδό του την περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής και εκφράζει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του την προσεχή Κυριακή.
 
-Κύριε Χριστοδουλάκη , έχετε ως κόμμα θέσει το στόχο για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Δηλαδή ποιο είναι για σας το “ιδανικό” ποσοστό;

Είναι προφανές ότι στην πολιτική δεν έχει νόημα να βγάζεις τη μεζούρα και το υποδεκάμετρο. Όμως είναι σαφές από τους εκλογικούς συσχετισμούς, το ποια εντολή σου δίνει ο κόσμος. Εμείς το έχουμε πει με καθαρό τρόπο, πως τυχόν μονοψήφιο ποσοστό το εκλαμβάνουμε ως εντολή να ασκήσουμε αντιπολίτευση. Θα το κάνουμε υπεύθυνα, αξιόπιστα με «ναι» εκεί που συμφωνούμε, με «όχι» και αντιπρόταση εκεί που διαφωνούμε. Αλλά δεν είναι αυτή η επιδίωξη μας. Η επιδίωξη μας είναι ένα ποσοστό που θα μας επιτρέπει με μία σοβαρή ενίσχυση των προγενέστερων συσχετισμών μας, να παίξουμε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα, να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση. Το δίλλημα λοιπόν επιστρέφει στους Έλληνες πολίτες, αν θέλουν οι πολιτικές μας προτεραιότητες να βρουν πεδίο εφαρμογής την επόμενη μέρα, τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ.

-Εάν δεν πετύχετε το στόχο σας, θα αρνηθείτε κυβερνητικές συμμαχίες, ακόμη κι αν το ποσοστό σας είναι αναγκαίο για τη συγκρότηση κυβέρνησης;

Οι κυβερνητικές συμμαχίες για εμάς έχουν ως κεντρική προϋπόθεση τη δυνατότητα εφαρμογής των κεντρικών αξόνων του προγράμματος μας. Δεν είναι αυτοσκοπός να μοιράσουμε θέσεις, καρέκλες και Υπουργεία. Το ποσοστό είναι η δύναμη για να διαμορφώσουμε την ατζέντα που θα αλλάξει την υφιστάμενη πολιτική, που θα δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στο αδιέξοδο που αισθάνεται σήμερα ο ελληνικός λαός. Άρα όχι, οι προϋποθέσεις δεν είναι για να διατυπώνονται και να ανακαλούνται. Θα παραμείνουν ακέραιες ως μέσο για να προτάξουμε την πολιτική μας και όχι απλώς την θεσιθηρία.

-Ο αρχηγός σας έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή. Προς ποια κατεύθυνση;

Προς την αυτονόητη. Στις εκλογές της 21ης Μάιου, να επιδιώξουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μην μπει η χώρα σε αστάθεια και περιπέτειες. Για εμάς δεν υπάρχει εκ των προτέρων καμένη λαϊκή ετυμηγορία, σε εμάς δεν κυριαρχεί η προσωποκεντρική εμμονή για την καρέκλα της εξουσίας, εμείς  θα επιδιώξουμε προγραμματικές συγκλίσεις στην πολιτική βάση που θεωρούμε ότι μπορεί να εγγυηθεί μια Ελλάδα με ευκαιρίες, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια ξανά. Επί αυτών ας αναλάβουν την  ευθύνη αυτοί που θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες προτάσσοντας ως αυτοσκοπό την καρέκλα της εξουσίας.
 
-Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το κόμμα του έχει μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί του. Είναι και για σας μια …βολική εξέλιξη;

Έχουμε όντως μεγάλες διαφορές. Εμείς διαφωνούμε με τους υψηλούς οριζόντιους φόρους, με την αρρύθμιστη αγορά ενέργειας, με την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια σε συνθήκες κρίσης, με τα προεκλογικά δώρα στις τράπεζες, με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη διατήρηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, με τους αδύναμους δανειολήπτες να είναι έρμαιο των funds και της κερδοσκοπίας του κάθε Πάτση, με την απαξίωση των θεσμών, της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, με αυτούς που παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με τον αυταρχικό υπερσυγκεντρωτισμό της δημόσιας διοίκησης. Μοναδικό εργαλείο του Μητσοτάκη, ο χαμηλός πήχης του Τσίπρα και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ορθώσει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης. Ανάμεσα στο πολιτικό αδιέξοδο των δύο και στη δική μας πρόταση, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιον από τους δύο δρόμους προτιμά. Και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, βολικές ή μη.
 
-Σας χωρίζουν μεγάλες διαφορές και με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αυτονομία είναι γραμμένη στην πέτρα;

Φυσικά και μας χωρίζουν και με το ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα κόμμα που στη διακυβέρνηση του υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, δαιμονοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία, έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, παρέδωσε τα δάνεια στα funds, επιχείρησε να παρέμβει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης και αποδέχτηκε ως συγκυβερνήτη έναν πολιτικό σχηματισμό ακραίων δεξιών καταβολών. Έπαιξε το δικό του ρόλο για την όξυνση, την τοξικότητα και το διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη, και αφορά στο ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στις πολιτικές μας προτεραιότητες. Δε σημαίνει όμως και πολιτική περιθωριοποίηση. Και φυσικά δε σημαίνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και ουσιαστικά. Έχουμε αποδείξει διαχρονικά με τη στάση μας ότι ξέρουμε να βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πάντα στο ύψος των περιστάσεων. 
 
-Το “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός” είναι μια δήλωση με ρεαλιστική βάση;

Με βάση πολιτικά αναγκαία. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική εκείνη που πλήγωσε το λαό και την ελληνική κοινωνία. Αυτοί που ταυτίστηκαν και υλοποίησαν την πολιτική αυτή αποτελούν αντικείμενο της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε. Δε θα τους κάνουμε εμείς από την πίσω πόρτα και υποκείμενο της. Η χώρα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Όπως και στις πολιτικές, εμείς ζητάμε και τα πρόσωπα να είναι κοινής αποδοχής, να είναι αντικείμενο συνεννόησης και συναινέσεων.
 
-Πως “ακούγεται” σε ένα νέο άνθρωπο η κόντρα για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του Ανδρέα Παπανδρέου το 2023;

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο καθένας σε αυτήν επέλεξε τη μεριά που θα σταθεί. Εμείς με τις αρχές, τις αξίες και τον ριζοσπαστισμό του Α. Παπανδρέου και αυτοί με εκείνους που ήθελαν να τον κλείσουν στη φυλακή. Η δική μας επίκληση στο παρελθόν της παράταξης συνδέεται με το αξιακό πλαίσιο που υπηρετούμε διαχρονικά, με τα εχέγγυα αξιοπιστίας που άφησε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει προς το καλύτερο τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η δική μας πρόταση όμως αφορά την επόμενη ημέρα. Όχι την προηγούμενη. Μιλάμε για το αύριο και αφήνουμε στην άκρη τον τοξικό, τεχνητό δικομματισμό του σήμερα και του χθες. Τους χαρίζουμε την απολίτικη όξυνση, εμείς ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την πατρίδα μας ξανά.

-Έχετε την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα είναι μαζικότερη η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές; Και ειδικά των νέων;

Δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά σίγουρα το ελπίζω. Πιστεύω βαθιά πως όταν βλέπεις γύρω σου όλα αυτά που θέλεις να αλλάξεις, έχεις πάντα μόνο μία επιλογή. Να γίνεις μέρος της αλλαγής που θέλεις να φέρεις. Η συμμετοχή είναι το πρώτο βήμα για αυτό. 
 
-Ανησυχείτε ότι το κόμμα σας μπορεί να απολέσει δυνάμεις στις πιθανές επαναληπτικές εκλογές από τις πιέσεις των δύο μονομάχων;

Εκτιμώ πως το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικά ώριμη και συνειδητοποιημένη κοινωνική και εκλογική βάση. Και σταθερό πρόταγμα και διακύβευμα σε κάθε εκλογική διαδικασία: τη δύναμη να έχουμε εμείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που θα διαμορφωθεί το μίγμα διακυβέρνησης την επόμενη μέρα. Άρα όχι, ο ελληνικός λαός δεν «τσιμπάει» πλέον στον τεχνητό φόβο, την ανασφάλεια και τα σκιάχτρα που θα του περιφέρουν όσοι αγωνιούν για τους δικούς τους μειωμένους συσχετισμούς.
 
-Βλέπετε πράγματι αύξηση της ακροδεξιάς; Που το αποδίδετε;

Εκεί στον κόσμο έξω υπάρχει αντίδραση, αγανάκτηση, απογοήτευση, θυμός. Η ακροδεξιά και γενικά τα άκρα μπορεί να αποτελούν διέξοδο εκδίκησης και τιμωρίας, σίγουρα όμως όχι ελπίδας και προοπτικής. Το δικό μας στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το θυμό αυτό σε δύναμη δημιουργίας. Να γίνει η δική μας δύναμη στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.
 
-Γιατί επιλέξατε να “κατέβετε” για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική;

Γιατί είναι μία περιφέρεια τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας αλλά και τόσο ξεχασμένη από αυτά. Με τους πολίτες της πολλές φορές να αισθάνονται αποκομμένοι και δεύτερης κατηγορίας. Αισθάνομαι βαθιά μέσα μου την ανάγκη αλλά και την πρόκληση να δουλέψουμε πραγματικά για την περιοχή μας, να τη φέρουμε ξανά στο προσκήνιο. Να αναδείξουμε τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της. Να της δώσουμε πρόσημο αναπτυξιακό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας σε πολιτικές και αποφάσεις που υπονομεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Να απαντήσουμε στα κρίσιμα θέματα υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινότητας μας, των συνανθρώπων μας. Να μιλήσουμε σοβαρά για ποιοτικές παροχές υπηρεσιών υγείας. Γιατί δεν γίνεται μία περιφέρεια με πάνω από 600.000 κατοίκους και εργαζόμενους να μην έχει νοσοκομείο, να μην έχει σύγχρονα και ποιοτικά κέντρα υγείας. Να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε λύσεις και να παλέψουμε για κρίσιμα ζητήματα όπως το οικιστικό και το χωροταξικό. Θέματα συγκοινωνιών και μεταφορών, θέματα που αφορούν τα οδικά μας δίκτυα, την πολιτική προστασία, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας που ταλανίζουν την περιοχή.
 
-Έχετε ένα δίδυμο αδερφό – μοιράζεστε το πρόγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας;

Έχω ναι και μοιάζουμε πολύ! Του ζήτησα να μοιράσουμε την Ανατολική Αττική στη μέση, γιατί είναι και γεωγραφικά αχανής, αλλά διαφώνησε. Προχωράμε ως έχει λοιπόν!

 

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια και οι πολιτικές προεκτάσεις

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται πλέον αναπόφευκτος, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά την κατάλληλη χρονική στιγμή και τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν σε δύο βασικά σενάρια, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και πολιτικές προεκτάσεις.

Το σενάριο του άμεσου ανασχηματισμού

Το πρώτο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε ανασχηματισμό εντός των επόμενων ημερών. Μια τέτοια επιλογή θα έστελνε άμεσα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα λάθη της και είναι έτοιμη να ανανεώσει τη σύνθεσή της. Επιπλέον, θα άλλαζε την πολιτική ατζέντα, αποσπώντας την προσοχή από δύσκολα θέματα και επιδιώκοντας μια νέα δυναμική.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διάσπαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως ένδειξη ανάληψης ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Παράλληλα, αναμένεται σημαντική μείωση των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και μεγαλύτερη αξιοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένοι εκ των οποίων θα αναλάβουν κυβερνητικό πόστο για πρώτη φορά.

Το σενάριο του ανασχηματισμού τον Μάρτιο

Το δεύτερο σενάριο τοποθετεί τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στα μέσα Μαρτίου, πιθανότατα μεταξύ 15 και 20 του μήνα. Αυτή η επιλογή συνδέεται με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, δίνοντας μια πιο θεσμική διάσταση στις αλλαγές.

Η καθυστέρηση του ανασχηματισμού θα επέτρεπε, επίσης, την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων για τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και την πρόοδο της Προανακριτικής Επιτροπής, μειώνοντας έτσι το πολιτικό κόστος της αναδόμησης. Επιπλέον, θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο για αξιολόγηση των στελεχών και προσεκτικότερη επιλογή των νέων υπουργών.

Οι πολιτικοί υπολογισμοί

Όποια απόφαση και αν ληφθεί, ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση για την κυβέρνηση. Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τη φθορά από πρόσφατες κρίσεις να είναι αισθητή, το ζητούμενο είναι να δοθεί νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα, να ενισχυθεί η συνοχή και να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας στην κοινωνία. Το επόμενο διάστημα θα δείξει ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει και ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές των αλλαγών.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κεραμέως: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε η κα Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η προωθούμενη πρωτοβουλία αφορά στη μείωση εισφορών στις υπερωρίες, στην υπερεργασία, στα νυχτερινά και στις αργίες, υπενθυμίζοντας ότι είναι μία σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «να προσπαθούμε να μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος για όλους».

«Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, καθώς έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η μεγαλύτερη μείωση εισφορών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη» σημείωσε.

Για τους εργαζόμενους στον Δήμο Θήρας, η Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε μέτρα για την προστασία τους. Όπως είπε, «η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία. Τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουμε, είναι πολύ άμεσα για τη στήριξη των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας, ακολουθώντας μέτρα που έχουμε εφαρμόσει και στο παρελθόν, δηλαδή στήριξη με αναστολές συμβάσεων εργασίας και αποζημιώσεις προς αυτούς τους εργαζόμενους. Εκ των πραγμάτων, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν. ‘Αρα, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και πρέπει να ενσκήψει. Πρέπει να στηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους».

Για την ανεργία, η κα Κεραμέως τόνισε ότι έχει μειωθεί στο 9,4% από περίπου 18%, που ήταν το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Προφανώς, είναι κάτι το οποίο είναι ελπιδοφόρο, με την έννοια ότι οι πολιτικές αποδίδουν, διότι η ανεργία δεν πέφτει από μόνη της. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν εκπονηθεί όλα αυτά τα πέντε χρόνια, προκειμένου ακριβώς να έχουμε μείωση της ανεργίας και τόνωση της απασχόλησης» σχολίασε.

«Ημέρες Καριέρας»

Αναφερόμενη στις «Ημέρες Καριέρας», που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Βόλο, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε τα εξής: «55 επιχειρήσεις ήρθαν και έρχονται και πολίτες, που αναζητούν εργασία. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε τη σύζευξη μεταξύ των δύο. Φέρνουμε τους δύο κοντά. Στον Βόλο ήρθαν πάνω από 2.000 άνθρωποι. Πάνω από 8.500 πολίτες έχουν βρει δουλειά μέσα από τις “Ημέρες Καριέρας”».

Επίσης, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στην επόμενη εκδήλωση, η οποία θα γίνει το Σάββατο στην Ελευσίνα, αλλά και σε αυτή που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Για τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με την απασχόληση, η Υπουργός Εργασίας τόνισε τα ακόλουθα: «Για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, 3 στους 4 Έλληνες είναι πλήρους απασχόλησης. Έχει μεγάλη σημασία. Είναι σήμα μίας κατεύθυνσης πολύ πιο υγιούς αγοράς εργασίας. Εμείς προφανώς θέλουμε πλήρη απασχόληση εν γένει. Υπάρχουν βεβαίως ανάγκες για μερική, αλλά η πλήρης απασχόληση σημαίνει άνθρωποι που στέκονται στα πόδια τους, που μπορούν να είναι αυτόνομοι. Θέλουμε και επιδιώκουμε την πλήρη απασχόληση».

Σε ερώτηση για την αύξηση των μισθών, η κα Κεραμέως απάντησε: «Έχουμε μία διττή πολιτική. Η πρώτη είναι η αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους, γι’ αυτό αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και αυξάνεται σημαντικά και ο μέσος μισθός. Ο μέσος εργαζόμενος κέρδισε σχεδόν 100 ευρώ από πέρυσι, μία αύξηση 7,2%. Ταυτόχρονα, όμως, με την αύξηση των μισθών, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, για να μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή το πόσο κοστίζει εν τέλει η εργασία και αυτό έχει οδηγήσει στο να έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο από πέρυσι σε σχέση με εφέτος, έχουμε 93.000 νέες θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά, το 53% των Ελλήνων εργαζομένων κερδίζει πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν ήταν έτσι πριν».

Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η Υπουργός υπογράμμισε: «Η Κάρτα έχει εφαρμοστεί σε αρκετούς κλάδους, όπως σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, εταιρίες security, στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο. Πιλοτικά έχει εφαρμοστεί σε τουρισμό και εστίαση και καθολική εφαρμογή θα έχει σε αυτές τις κατηγορίες από την 1η Μαρτίου 2025» και συμπλήρωσε ότι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, δηλώθηκαν 815.000 παραπάνω υπερωρίες.

«Αυτές οι υπερωρίες κάπου ήταν πριν. Ένα μέρος έχει να κάνει με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι όμως 815.000 παραπάνω υπερωρίες. Να, λοιπόν, η σημασία της Κάρτας, που έρχεται να προστατεύσει τον εργαζόμενο, αλλά και την υγιή επιχείρηση» δήλωσε η κα Κεραμέως.

Πηγή:newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κοντογεώργης για Τέμπη: Η κυβέρνηση δημιουργεί ανάχωμα στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης

Ξεκινώντας από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, στην τραγωδία των Τεμπών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι είναι «ένα στοιχείο το οποίο εισφέρεται στην ποινική προδικασία. Φαίνεται να έχει κάποια σημαντικά, ίσως, δεδομένα». Ωστόσο, η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το αξιολογήσει, όπως πρόσθεσε.

Διαπίστωσε, δε, επιπλέον, μία μετατόπιση από εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιχειρούν να εργαλειοποιούν την υπόθεση, όπως υποστήριξε. Εν προκειμένω, «αυτή η απολυτότητα και η βεβαιότητα», που ήθελε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν ενορχηστρώσει τη συγκάλυψη, «φαίνεται να υποχωρεί κάπως υπό το φως των νέων στοιχείων. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι όταν τοποθετούμαστε σε ποινικά ζητήματα που συνδέονται με εθνικές τραγωδίες», πρότεινε ο κ. Κοντογεώργης με την παράλληλη παρατήρηση ότι «οι πολιτικοί δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας».
Εξάλλου, συμπλήρωσε, «αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι μια τέτοια βαρύτατη κατηγορία, που έφθασε στο σημείο να αποτυπωθεί και σε ένα κατηγορητήριο, θα πρέπει κάπως να στοιχειοθετείται. Με τον αστερίσκο ότι τα βίντεο θα πιστοποιηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι αυτά συναξιολογούνται στο πλαίσιο της δικογραφίας. Η αρχική και πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως συγκάλυψη». Ακόμη, η κυβέρνηση κινείται «στον άξονα της αλήθειας και της υποβοήθησης της δικαιοσύνης να κάνει τη δουλειά της», διαβεβαίωσε σημειώνοντας πως υπάρχει «ένα εθνικό πένθος και ένα συλλογικό τραύμα» για τα Τέμπη.

Επιστρέφοντας στα νέα βίντεο, χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα γιατί εμφανίζεται το υλικό τώρα, όμως, «η δικαιοσύνη, διά του εφέτη ανακριτή, θα τοποθετηθεί και για αυτά». Άλλωστε, «ποιο συμφέρον έχει η κυβέρνηση να μη δημοσιοποιείται το βίντεο εδώ και δύο χρόνια;», τόνισε. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αυτό θα φανεί από τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε και η ΝΔ να καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε: «Η ΝΔ και η κυβέρνηση ήταν πάντα επισπεύδουσες και ανταποκρίθηκαν σε όλα τα αιτήματα». Όμως, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το κατηγορητήριο κατά Τριαντόπουλου, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από το ΠΑΣΟΚ και «δεν θα είναι αρωγός στην πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης», διεμήνυσε και συνέχισε: Η κυβέρνηση είναι «υποχρεωμένη να απαντά σε βαρύτατες κατηγορίες, καταγγελίες, αιτιάσεις, με πολύ βαριά ρητορική από την αντιπολίτευση».

Σε άλλη ερώτηση εάν θα έβλεπε προανακριτική και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, επεσήμανε: «Έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αιτιολογημένη πρόταση έρχεται και συνεισφέρει στην όλη συζήτηση θετικά και παραγωγικά. Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στη διαδικασία, αλλά στήνουμε ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό».

Για το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση από την ίδια τη ΝΔ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κ. Κοντογεώργης έστρεψε τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «την επαύριο, την ίδια μέρα μην σας πω που έγιναν συγκεντρώσεις και σε όλη την Ελλάδα, έγινε διαγκωνισμός ποιος θα βγει μπροστά, ποιος θα κάνει πρόταση μομφής, προανακριτική κ.ο.κ. Μέλημά τους να χωρέσουν αυτό το συναίσθημα στις δικές τους κομματικές επιδιώξεις και ταυτόχρονα μια διαπάλη να φανεί ποιος έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει όλοι να συναισθανόμαστε -τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας αντίληψη- ότι ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης και με τόσο δύσκολα θέματα, χρειάζεται μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Αλλάζοντας θέμα, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο κ. Κοντογεώργης είπε πως ήταν μία ευκαιρία για «συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, δόθηκε έμφαση κυρίως στα θέματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην απαιτούμενη δημοσιονομική ευελιξία προς τα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα».

Συγχρόνως, παρέπεμψε και στη συζήτηση που έγινε πριν από 15 ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής επί της κοινής πρότασης Μητσοτάκη-Τουσκ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Είναι «μια συζήτηση στην οποία ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις». Εν κατακλείδι, στη διμερή συνάντηση στο Παρίσι, «επαναβεβαιώθηκε από τη γαλλική πλευρά η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών». Εξάλλου, συμπλήρωσε, είναι «πάντοτε καλοδεχούμενος στην Αθήνα ο Πρόεδρος Μακρόν» και οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι «σε ένα πολύ καλό σημείο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού παρατήρησε ότι «και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», συμπέρανε πως «τέτοιες επαφές βοηθούν πάντοτε στην ενδυνάμωση των σχέσεων και στην καλύτερη κατανόηση των δύο πλευρών».

Κλείνοντας με το σεισμικό φαινόμενο στις Κυκλάδες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι «θέλει μια προσεκτική διαχείριση το συγκεκριμένο ζήτημα». Πάντως, συνέχισε, «σε όλες τις κρίσεις, η κυβέρνηση ακούει και εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα, επομένως πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και αναλόγως θα λάβει τις κατάλληλες ενέργειες», πρώτη από τις οποίες είναι η διασφάλιση κατοίκων και επισκεπτών.

Πηγή:newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en