Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τι συμβαίνει στη δομή της Καβάλας, κύριε Καιρίδη;»

Την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής του Περιγαλίου στην οποία βρίσκεται η δομή προσφύγων και μεταναστών και οι οποίοι καθημερινά γίνονται μάρτυρες σοβαρών περιστατικών κυρίως έξω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», μετέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δ. Καιρίδη, με θέμα: «Περίεργη κινητικότητα στο πρώην στρατόπεδο ‘’Ασημακοπούλου’’».

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, θέτοντας του την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της συγκεκριμένης δομής, ο κ. Λαζαρίδης περιγράφει καταγγελίες «τουριστικά λεωφορεία να καταφτάνουν γεμάτα από επιβάτες στη δομή, κυρίως βραδινές ώρες και να αναχωρούν από αυτές άδεια. Εύλογες είναι οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με την προέλευση των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο και την προοπτική παραμονής τους σε αυτόν», τονίζει.

Δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα, να έχει εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και να γνωρίσει τις μελλοντικές κυβερνητικές προθέσεις για το χώρο, ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό τι ακριβώς συμβαίνει στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», ποια η σημερινή της κατάσταση, καθώς και από που προέρχονται και πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτήν.

Παράλληλα, ζητά να μάθει αν είναι στις προθέσεις του κ. Καιρίδη να κλείσει τη  δομή και αυτή να επιστραφεί προς αξιοποίηση στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δ. Καιρίδη

Θέμα: Περίεργη κινητικότητα στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»

Στις 10 Ιουλίου 2023, κατά τη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο με αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, πέρα από τις ευχές μου για επιτυχία στο έργο σας, σας έθεσα την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Μια δομή που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Καβάλας, εδώ και πάνω από μια επταετία, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Όπως σας εξήγησα, οι συνθήκες πλέον το επιτρέπουν και πραγματικά μπορεί και πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, έτσι ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες της Καβάλας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην κατοχή του οποίου ανήκει πλέον το 50% του στρατοπέδου.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η ανησυχία και ο προβληματισμός των κατοίκων της περιοχής του Περιγιαλίου, όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο, εντείνεται, καθώς  καθημερινά γίνονται μάρτυρες σοβαρών περιστατικών που λαμβάνουν χώρα κυρίως έξω από τη δομή φιλοξενίας.

Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο τουριστικά λεωφορεία να καταφτάνουν γεμάτα από επιβάτες στη δομή, κυρίως βραδινές ώρες και να αναχωρούν από αυτές άδεια.

Εύλογες είναι οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με την προέλευση των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο και την προοπτική παραμονής τους σε αυτόν.

Με δεδομένο ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα, να έχει εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και να γνωρίσει τις μελλοντικές προθέσεις σας για το χώρο,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Τι ακριβώς συμβαίνει στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» και ποια η σημερινή της κατάσταση;
  2. Από που προέρχονται και πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτήν;
  3. Προτίθεστε κάποια στιγμή να κλείσετε τη συγκεκριμένη δομή και αυτή να επιστραφεί προς αξιοποίηση στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες και, αν ναι, μπορείτε να εκτιμήσετε το χρόνο που θα γίνει αυτό;

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ

Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε “άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ” για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.

«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο. Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις». Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής. Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία. «’Αρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.

makthes.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία»

Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Λαζαρίδης ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ κατά τη μετακίνησή τους με επιβατηγά πλοία.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ένα παιδί ΑμεΑ ταξίδευε για 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου της γραμμής Κεραμωτής-Θάσου. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, κάτι που δεν συνέβη λόγω της έλλειψης ράμπας στο πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ρωτά τον Υπουργό:

  1. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά;
  2. Υπάρχει πρόθεση για την υποχρεωτική εγκατάσταση ραμπών και ανελκυστήρων στα επιβατικά πλοία για ΑμεΑ; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
  3. Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί και μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των ΑμεΑ με επιβατηγά πλοία;
  4. Θα αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου;

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει την ανάγκη να παρέχονται στους συμπολίτες ΑμεΑ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

4o

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Γ. Πασχαλίδη με τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα της Π.Ε. Καβάλας.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, κ. Γιάννης Πασχαλίδης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για να συζητήσει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Ο κ. Πασχαλίδης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι το Γ.Ν. Καβάλας δεν διαθέτει οργανισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για τον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής, για την αντιμετώπιση των πολλών περιστατικών καρκίνου που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en