Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η υπερψήφιση της επιστολικής ψήφου είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας»

Τη σημασία εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, καθώς και της δυνατότητας επέκτασής της και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους, υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή́ ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που συμπληρώνονται φέτος. «Θα τιμήσουμε τη σημαντική αυτή επέτειο με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με έντονο το συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό της αποτύπωμα: Παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα σε όλους, εντός και εκτός των συνόρων, να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα», σημείωσε.

Είναι – όπως είπε – «το ύψιστης σημασίας νομοθέτημα που συζητάμε σήμερα εδώ, στο ναό της Δημοκρατίας. Μια γενναία θεσμική παρέμβαση που θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα πολύ νωρίτερα και πρακτικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που προσέρχονται στις κάλπες. Αυτών – το ξεκαθαρίζουμε προς αποφυγήν παρερμηνειών – οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι «η επιστολική ψήφος, που έχει ήδη καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επί της ουσίας αποτελεί έναν τρόπο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Μια τολμηρή μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας, δίνοντας την ευχέρεια σε όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, να το ασκήσουν χωρίς πρόβλημα».

Η καθιέρωση αυτής της ψήφου, ανέφερε, «τυγχάνει και της απόλυτης αποδοχής των Ελλήνων του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπρόσωποι αυτών που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ζήτησαν το σύστημα αυτό να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, προς διευκόλυνση των αποδήμων… Έτσι», είπε, «θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να υπερψηφίσουμε την σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές».

Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου δεν χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, αλλά διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου. Μέλημά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια διευρυμένη κοινωνική και πολιτική συμμαχία σε ένα ζήτημα το οποίο ασφαλώς είναι πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία επί του νομοσχεδίου και της τροπολογίας είναι βέβαιο ότι θα αποτυπώσει εμπράκτως την πολιτική ωριμότητα του καθενός. Έκαστος αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα λογοδοτήσει στους αποδήμους και στην ιστορία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή προσδοκάμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξετε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, – έναν από τους κεντρικούς και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης των Σερρών – βλέποντας ΙΧ αυτοκίνητο να “πετάει” και να καταλήγει πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα επί της οδού, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σέρρες: ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης
Η  οδηγός που για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, είναι καλά στην υγεία της.
epiloges.tv

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στάδιο Ανθή Καραγιάννη | Άλλες 100.000 ευρώ απο την Περιφέρεια ΑΜΘ

Η υπογραφή απόφασης από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για χρηματοδότηση έργων συντήρησης στο γήπεδο αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χορήγηση πόρων ύψους 70.000 ευρώ από παλιότερη απόφαση του 2023, καθώς και η προοπτική για επιπλέον 100.000 ευρώ, αναδεικνύουν την προσπάθεια των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για το έργο.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση των έργων συντήρησης, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση του ταρτάν που απαιτεί 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να αναζητά επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα ή συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Ο υπό προθεσμία Κασσελάκης, τα κέρδη του Παππά, το χαμένο κόμμα του Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον τρία στρατόπεδα. Και τίποτα δεν δείχνει πως η μεταξύ τους συνύπαρξη θα είναι αρμονική. Τουναντίον, οι αιχμές, τα ψηφισμένα κείμενα και οι διαφορετικές αναγνώσεις των στελεχών, δείχνουν πως οι ευρωεκλογές παραμένουν η «ημέρα κρίσης» του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης νοιάζεται μόνο για την εικόνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτό το συνέδριο ότι δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις υπάρχουσες κομματικές δομές. Τον απασχολεί μόνο πώς θα υπερισχύσει επικοινωνιακά και πώς θα διατηρήσει την ιδιότυπη επαφή του με τους οπαδούς του. Γι αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να συμπεριφερθεί περισσότερο ως pop είδωλο παρά ως πολιτικός ηγέτης. Χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις (αγαπώ, προδίδω, ραγισμένη καρδιά κλπ) ενώ δεν δίστασε στον οίστρο της ομιλίας του να στοχοποιήσει όσους και όσες δεν τον χειροκρότησαν ή δεν σηκώθηκαν όρθιοι να τον «αποθεώσουν». Το εχθρικό (με όλη τη σημασία της λέξης) κλίμα φάνηκε άλλωστε και κατά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, όταν δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις ακραίου εχθρικού οπαδισμού.

Το περιβάλλον του από την άλλη επιχείρησε να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα. Οι Καπνισάκης και Αυγέρη έφτασαν χθες στην αίθουσα των δημοσιογράφων, με σκοπό να τους πείσουν ότι δεν έγινε καμιά ψηφοφορία επειδή απέσυρε την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη. Τα σχετικά ντοκουμέντα και βίντεο διέψευσαν τα περί απουσίας ψηφοφορίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ από την μάχη. Κατόπιν στην αίθουσα έφτασε και ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου, τον οποίο συνόδευε -διόλου διακριτικά- ο Μανώλης Καπνισάκης.

Όλα αυτά δεν αφορούν το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό του συνεδρίου, άλλωστε στα ψηφισμένα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου συμπεριελήφθη η πρόταση των Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα. Η βασική έγνοια του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του ήταν να φανεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αλώβητος και με ανανεωμένη εντολή από τη συνεδριακή σύγκρουση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει «αναβάπτισή» του από τα μέλη και «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πιο σοβαρό τεστ στο οποίο θα κριθεί και η συνέχιση της προεδρίας του.

Η ομάδα των «τριών» θέλει τον έλεγχο των δομών και του Κασσελάκη

Την ώρα που οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός προέδρου που βγήκε πιο ισχυρός από το Συνέδριο, οι Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας σε συνομιλίες τους αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του προεδρικού περιβάλλοντος, ενώ εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τα περί μη υπερψήφισης του κειμένου που κατέθεσαν.

Πριν την ομιλία Κασσελάκη, πληροφορίες έφεραν τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, και τον Νίκο Παππά να επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση. Τελικά όμως, η πρότασή των «τριών» στρεφόταν κατά της επιμονής του Στέφανου Κασσελάκη να πάει σε εκλογές. Όταν χθες φάνηκε ότι η πρόταση των «τριών» είχε την ευρύτατη υποστήριξη του συνεδριακού ακροατηρίου, που εμφανέστατα δεν μπορούσε να διακρίνει τους λεπτούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες των διαφόρων ομάδων, ο Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη και κήρυξε την «λήξη» του ερωτήματος για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές. Επιχείρησε λοιπόν να εμποδίσει να καλλιεργηθούν εντυπώσεις περί ήττας του.

Ωστόσο, η τελική συμπερίληψη της πρότασης των τριών στα ψηφισμένα ντοκουμέντα, έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεούται πια να επανενεργοποιήσει το Εκτελεστικό Γραφείο, που θα τον πλαισιώσει για τις ευρωεκλογές. Είναι μια εξέλιξη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει, καθώς κάθε όργανο είναι γι αυτόν βραχνάς και μπορεί να επιφέρει έλεγχο και αμφισβήτηση. Παράλληλα, δε, η ομάδα των «τριών» ανάγεται σε ρυθμιστή της διάρκειας και της ευελιξίας της προεδρίας Κασσελάκη.

Ο Τσίπρας πάλεψε σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο θαυμασμός για τον ηγέτη να παραμένει, ωστόσο πλέον λαμβάνει τοξικά χαρακτηριστικά ανοιχτής εχθροπραξίας. Η βάση του κόμματος έχει μεταλλαχθεί, η φρασεολογία έχει εκτραχυνθεί, οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από τα συνήθη πολιτικά όρια. Και οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, τα άτομα που ο ίδιος εννοεί ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις παραδόσεις της Αριστεράς.

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης χθες «έκλεινε» το συνέδριο, οι αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμού χειροκροτήματος. Είχε προηγηθεί σειρά ομιλιών συνεργατών του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, με κεντρική «γραμμή» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κακώς παρενέβη και απουσίασε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en