Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ τήρησε απόλυτα τη «Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε με τον ελληνικό λαό

Σε συνέντευξη που του παραχωρήθηκε μίλησε ο υποψήφιος Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε Καβάλας Λαζαρίδης Μακάριος στο ENA CHANNEL

Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη:

Μπορείτε να μας κάνετε ένα απολογισμό της κυβερνητικής θητείας τα τελευταία 4 χρόνια; 

Η Ελλάδα, μέσα σε τέσσερα χρόνια, άλλαξε μορφή.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τήρησε απόλυτα τη«Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε με τον ελληνικό λαό το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, τις διαρκείς απειλές τηςΤουρκίας,την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια που ακολούθησε.

Η χώρα μας σήμερα είναι ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Ανάμεσα στα άλλα:

-Μειώσαμε ή καταργήσαμε 50 και πλέον φόρους, ύψους 7 δισ. ευρώ. Μεταξύ τους, οΕΝΦΙΑκατά 35% και η εισφορά αλληλεγγύης που καταργήθηκε για όλους.

-Μειώσαμε κατά 4% τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις.

-Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Από 17,5% το 2019 έπεσε στο 10,8% τον περασμένο Ιανουάριο.

-Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ το 2019 και σήμερα-μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις- έχει ανέβει στα 780 ευρώ, συνολική αύξηση 20%.

-Αναπτύξαμε σειρά δράσεων που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες στις νέες και τους νέους μας.

-Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δόθηκε αύξηση 7,75% στις συντάξεις.

-Στη διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους, διαθέτοντας 43 δισ. ευρώ, αποτρέποντας λουκέτα και σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

-Στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα, συνολικά με το ποσό των 1,8 δις ευρώ, για αποζημιώσεις, ενισχύσεις και έκτακτες πληρωμές.

-Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, η Πολιτεία ύψωσε αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το Market Pass δίνουν μία σημαντική ανακούφιση στους πιο ευάλωτους, αλλά και στη μεσαία τάξη.

Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι η ακρίβεια είναι εδώ, παραμένει, αλλά αυτό κάνει ακόμα ισχυρότερη την πολιτική μας βούληση και την προσπάθειά μας να μην σταματήσουμε μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο και να στεκόμαστε σταθερά στοπλευρότου κάθε πολίτη.

-Κάναμε άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

-Το 2019 η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σήμερα η ανάπτυξη είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

-Κάναμε την Ελλάδα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας ρεκόρ και το 2021 και το 2022.

-Σε ό,τι αφορά στην Παιδεία, τα δημόσια σχολεία μας, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, και παραπάνω από 4.000 στην ειδική αγωγή.

-Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τα μαχητικάRafale, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα σύγχρονα άρματα Marder.

Παράλληλα, ανασυγκροτήσαμε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την οποίαπαραλάβαμε σε τραγική κατάσταση το 2019.

-Προχωρήσαμε στην υπογραφή 5 σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ενισχύουν τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της χώρας μας, την αποτρεπτική ικανότητα, αλλά καιτο διεθνές κύρος μας.

-Περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

-Η φωνή της χώρας μας ακούγεται σήμερα δυνατά και υπολογίζεται παντού: Από το Αμερικανικό Κογκρέσο και τις Βρυξέλλες, μέχρι το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Είναι κάποια μόνο από όσα έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τετραετία, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε προς όφελος των πολιτών και μόνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη 4ετία; 

Όπως αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας 2023-2027 που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός,  στόχος είναι έως το 2027 η χώρα να έχει συγκλίνει ακόμη περισσότερο με την Ευρώπη σε μισθούς, επενδύσεις, στη λειτουργία του κράτους υγεία και παιδεία.

Ένα σχέδιο που είναι καλά μελετημένο, σωστά σχεδιασμένο και με ακρίβεια κοστολογημένο με εξασφαλισμένους πόρους -ευρωπαϊκούς, εθνικούς- δημόσιους.

Δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 9 δισ. ευρώ την τετραετία, είναι όλα τα μέτρα του ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με την Κομισιόν και γι’ αυτό και υπηρετεί τον τριπλό στόχο:

Της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023,της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της δυναμικής και βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και των εισοδημάτων.Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, γιατί αυτό το πρόγραμμα είναι προϊόν της διαρκούς μας επαφής με την κοινωνία.

Προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι η περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η πιο τολμηρή σύγκρουση με τις νοοτροπίες που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στάσιμη.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, θέλουμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας να έχει φτάσει στα 950 ευρώ,  ενώ εφικτό θεωρούμε και το στόχο για αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027.

Παράλληλα, θα «σβήσει» έως το 2027 το τέλος επιτηδεύματος για όλους, θα υπάρξει νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024 και στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων από τις αρχές του επόμενου έτους, αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους, καθώς και μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Πως βλέπετε την περαιτέρω ανάπτυξη της Καβάλας; 

Την τελευταία τετραετία έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα στην Π.Ε. Καβάλας και τέθηκαν οι βάσεις για ακόμα περισσότερα. Είμαι σίγουρος ότι στη νέα κυβερνητική θητεία οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και επίλυσης των τοπικών προβλημάτων είναι μεγάλες. Τα δείγματα γραφής έχουν δοθεί, σε αντίθεση με την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η περιοχή μας είχε εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού. Οι συνθήκες υπάρχουν, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι πολλά, η πολιτική βούληση υπάρχει, όπως το σχέδιο και η ικανότητα.

Επί προσωπικού, πριν από τις εκλογές του 2019 παρουσίασα το αναπτυξιακό μου σχέδιο «Καβάλα 2020-2050», μία μελέτη που «δείχνει» πώς μπορεί και πρέπει η περιοχή μας να πορευτεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να έρθει η πρόοδος και η προκοπή.

‘Ηταν ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από καθηγητές του Χαροκόπειου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Στόχος, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας.

Γι’ αυτό το σκοπό εξακολουθώ να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις σε καθημερινή βάση και είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι οι άξονες του σχεδίου άρχισανήδη να ξεδιπλώνονται. Πολλές από τις προτάσεις για την αναπτυξιακή πορεία του τόπουέχουν υλοποιηθεί ήδη.

Μεταξύ άλλων, σας αναφέρω ενδεικτικάτην επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος του Παλαιού Νοσοκομείου, τα ΚΕΠ στον Αμυγδαλεώνα, την Κεραμωτή (θα λειτουργήσει άμεσα) και τα Λιμενάρια, τη διανομή 15 φορητών σύγχρονων απινιδωτών σε κομβικά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατοίκων του Παληού,την ένταξη της ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας Νέστου στο εθνικό σκέλος τουΠρογράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την μόνιμη γιατρό στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου, την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα, τα έργα ύδρευσης καιαποχέτευσης σε Καβάλα και Κρηνίδες, την απόκτηση για τη Θάσο ενός περιπολικού σκάφους μεσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και φυσικά το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας για την εγκατάστασηστην περιοχή μας του φυσικού αερίου.

Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η καθημερινότητα του πολίτη και προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργώ.

Πιστεύετε έγιναν λάθη και παραλείψεις κατά την διάρκεια της θητείας σας; 

Δεν αρνήθηκε κανείς ότι υπήρξαν στο διάστημα της θητείας μας και λάθη και αστοχίες. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το είπε άλλωστε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας το θάρρος και σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει έως τώρα.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξανπεριπτώσεις που δεν προλάβαμε νακάνουμε ορισμένα πράγματα που έπρεπε ναγίνουν και ορισμένα που έγιναν, δενέγιναν όσο καλά θα θέλαμε. Αλλά, δεδομένωντων συνθηκών, οι εν λόγω αστοχίεςδεν μπορούν και δενπρέπει ακυρώσουν το συνολικό έργο.

Και βεβαίως, οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά που καταφέραμε, σε καμία περίπτωση δεν είναιδεδομένα και τυχόν λάθος επιλογές στις κάλπες κινδυνεύουν να οδηγήσουν τηχώρα πίσω, σε νέες περιπέτειες.

Πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία ο ελληνικός λαός; Αν ναι, για ποιον λόγο; 

Ασφαλώς και είναι καταφατική η απάντηση, προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει και για το οποίο έχουμε δώσει σαφή διαπιστευτήρια. Η σχέση μας με τους πολίτες είναι ειλικρινής και ξεκάθαρη, δεν κοροϊδεύουμε και αυτά που υποσχόμαστε, τα υλοποιούμε.

Στις προσεχείς εκλογές οι ψηφοφόροι θα κληθούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του 2023 με την Ελλάδα του 2019, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν προτάσεις και αξιοπιστία για το πώς η χώρα θα πορευτεί από εδώ και πέρα.

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς τα εμπρός, προς την πρόοδο και την προκοπή ή θα επιστρέψει σε επώδυνες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Αν την επόμενη τετραετία θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Και θεωρώ ότι η εν λόγω σύγκριση είναι καταλυτική υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού σε σχέση με τον προκάτοχό του.

 Τι σημαίνει ένα σενάριο μη-αυτοδυναμίας της Ν.Δ την επομένη των εκλογών; 

Η αυτοδυναμία δεν είναι μια εγωιστική διεκδίκηση ή απόρροια κάποιας αλαζονικής συμπεριφοράς εκ μέρους μας, αλλά αναγκαία για τον τόπο, ως βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητά του.

Σε καιρούς αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον καιέχοντας στα ανατολικά μας την απρόβλεπτη Τουρκία, η χώρα χρειάζεται μιακυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που θα μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα καιαποφασιστικά την ώρα της κρίσης.

Και δυστυχώς -όπως όλα δείχνουν- οι κρίσιμεςσυγκυρίες, από εδώ και στο εξής θα είναι πολλές και συχνές.

 Γι’ αυτό η θέση μας είναι σαφής και την έχουμε κάνει γνωστή από την πρώτη στιγμή. ΑυτοδύναμηΕλλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκλογές της 21ηςΜαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου.

 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Η περιφορά του Επιταφίου στα κοιμητήρια της πόλης απο ψηλά

Στον χώρο των Δημοτικών Κοιμητηρίων της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023 η πρώτη περιφορά Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δημος Παγγαίου | Στολισμός του Επιταφίου σε Ακροπόταμο -Καριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κάριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ακροπόταμος

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αυλής

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ποταμιά Θάσου | Ιερός Ναός ” Εισόδια της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους “

Με κατάνυξη ,ο  στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό ” Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους ” στην Ποταμιά της Θάσου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en