Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Lockdown | Στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου τα πρώτα ανοίγματα

image_print

Με τα κρούσματα χθες να σημειώνουν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας η συζήτηση περί ανοίγματος μοιάζει περισσότερο με ουτοπική. Αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι μία πραγματική συζήτηση που όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά και απαραίτητη. Με αυτά τα δεδομένα πάντως η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Ένα σενάριο που μπορεί να δούμε να υλοποιείται είναι κάποια περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Δευτέρα με επίκεντρο της διαδημοτικές μετακινήσεις. Αλλά μέχρι εκεί.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται για – τουλάχιστον – μία εβδομάδα μετά στις 5 Απριλίου, αφού η κυβέρνηση θα μελετά τα βήματα της εβδομάδα την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θεωρείται πως θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για να πάμε στα πρώτα ανοίγματα, καθώς από όλους τους ειδικούς εικάζεται πως το τρίτο κύμα θα παρουσιάσει κάμψη.

Τότε εξάλλου σχεδιάζει η κυβέρνηση και την «είσοδο» στην αγορά του self testing που, όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα λειτουργήσει βοηθητικά με το άνοιγμα καθώς όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως θα μπορούν να τεστάρονται και να δημιουργηθεί ένα τείχος ατομικής προστασίας.

«Αρχές Απριλίου θα είμαστε έτοιμοι» είπε χθες η κ. Πελώνη, προαναγγέλοντας «αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες». Από εκεί και πέρα το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως προαναφέρθηκε είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάθε εβδομάδα να έχουμε και ένα άνοιγμα, δίνοντας προτεραιότητα μετά το λιανεμπόριο στα σχολεία και ακολούθως στην εστίαση. Χθες ο αν. υπουργός Στέλιος Πέτσας άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στα τέλη Απριλίου και μετακίνηση από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάιντεν 

Την ίδια ώρα στην Κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους στην αυριανή ημέρα, όχι μόνο λόγω της σημαντικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και των υψηλών προσκεκλημένων αλλά και λόγω της προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας – της πρώτης – μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Η επικοινωνίας θα γίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά την Σύνοδο Κορυφής και θα είναι ανεξάρτητη από αυτήν καθώς θα έχει αποκλειστικά διμερή χαρακτήρα. Πρόκειται βεβαίως για σημαντική εξέλιξη καθώς πλην των εθιμοτυπικών ευχών η συζήτηση θα έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα. Το γεγονός δε, πως γίνεται χωρίς ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν της δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι ισχύει για τον καύσωνα τον Ιούλιο

Ελλάδα - Καλοκαιρινός καιρός τον Ιούλιο - 2026
image_print

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες αλλά χωρίς, προς το παρόν, ενδείξεις για ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα συνεχίζεται ο καιρός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν ένα επεισόδιο καύσωνα.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κάνει λόγο για γενικά αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Αφορμή για συζήτηση αποτέλεσαν τα σενάρια που έκαναν λόγο για έντονο κύμα ζέστης μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτει, με τα σημερινά δεδομένα, καύσωνας στη χώρα.

Όπως εξήγησε, οι μέγιστες θερμοκρασίες ενδέχεται να προσεγγίσουν τους 38 με 39 βαθμούς στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ στις περισσότερες μεγάλες πόλεις ο υδράργυρος θα κινηθεί γύρω στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο όρος «καύσωνας» δεν σχετίζεται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, αλλά και με τις ιδιαίτερα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες πρέπει να διατηρούνται για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τις Σποράδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικές ασθενείς βροχές ή όμβροι ενδέχεται να εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική και την ανατολική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 και κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές, αγγίζοντας στις περισσότερες περιοχές τους 33 έως 35 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την Τετάρτη

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και την Τετάρτη 15 Ιουλίου, με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας. Στα ορεινά δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας.

Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, με τις υψηλότερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 35 και 36 βαθμών στα ηπειρωτικά.

Χωρίς συνθήκες καύσωνα προς το παρόν

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον Ιούλιο, οι μέχρι στιγμής μετεωρολογικές εκτιμήσεις δεν δείχνουν παρατεταμένο επεισόδιο καύσωνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ζέστη των επόμενων ημερών παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων της εποχής, ενώ η εξέλιξη των προγνώσεων θα παρακολουθείται συνεχώς, καθώς τα καιρικά δεδομένα ενδέχεται να μεταβληθούν όσο πλησιάζουμε στο δεύτερο μισό του μήνα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en