Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λευτέρης Αυγενάκης: Στόχος μας να ξαναβρεί γρήγορα η Ρόδος τον βηματισμό της

Τις πυρόπληκτες περιοχές της νότιας Ρόδου επισκέφθηκε το απόγευμα, σήμερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο

Τον ΥπΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή τους στις πυρόπληκτες περιοχές Ασκληπιό, Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνα της Ρόδου, συνόδευαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο  χωρικός  Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και εντεταλμένος στον Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης και ο  Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Στα Απόλλωνα ο κ. Αυγενάκης προήδρευσε σύσκεψης των φορέων της περιοχής, με αντικείμενο την αποκατάσταση και θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί, εν όψει του χειμώνα και την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, στην οποία μετείχε και Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Απολλώνων Στέργος Πλάτσης.

Ο κ. Αυγενάκης σε δηλώσεις του επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, ώστε η Ρόδος να ξαναβρεί σύντομα τον βηματισμό της και τόνισε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινείται στους εξής άξονες:

  1. Αποζημιώσεις στους πληγέντες, μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγής.
  2. Δημιουργία έργων υποδομής ώστε εν όψει του χειμώνα να μη υποστεί περισσότερες ζημιές το έδαφος στις πληγείσες περιοχές.
  3. Εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για το πώς θα διαχειριστούν τη γη.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τη Ρόδο ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης είπε:

«H Ρόδος δοκιμάστηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω. Έτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τα τοπικά στελέχη , τις υπηρεσίας μας, δουλεύουμε όλοι μαζί, συντονισμένα, ώστε πολύ γρήγορα να βρει το βηματισμό της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, έσκυψε πάνω στα προβλήματα, που δημιούργησε η πολυήμερη πυρκαγιά. Όλο το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Είμαστε εδώ με τον  πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον  κ. Λυκουρέντζο,  του οποίου στελέχη από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ, κατέγραψαν τις ζημιές και ήδη με ταχύτατο ρυθμό, που δεν έχει προηγούμενο, ξεκινάμε τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, την ίδια στιγμή με τον κ. Τριαντόπουλο , μέσω της κρατικής αρωγής. Στόχος μας, συντομότατα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζωϊκή, φυτική, παραγωγή να βρουν τον βηματισμό τους.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί κοντά στους πληγέντες ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για θέματα υποδομών κ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος θα συζητήσει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια έργα τα οποία πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε να κρατήσουμε τη λαβωμένη γη.

Σύντομα θα είναι εδώ και στελέχη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους, ανθρώπους της παραγωγής, πώς πρέπει να διαχειριστούν τη γη , έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσει να παράγει ζωή και να δίνει χαρά στους κατοίκους της περιοχής και στους χιλιάδες τουρίστες  που επισκέπτονται το όμορφο νησί της Ρόδους.

Στη σύσκεψη με τους φορείς, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εθελοντές για τον αγώνα που έκαναν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και τόνισε:

«Είμαστε  εδώ πρώτα απ΄ όλα,  για να δηλώσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα και εμπράκτως εκφράσει τη στήριξή του στην περιοχή. Ένα νησί που δεν έχει μόνο τουρισμό, έχει και πρωτογενή τομέα κι αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το δάσος που έχει καεί «θα παραμείνει δάσος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και δέσμευση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει χρήση δάσος, το οποίο χάθηκε, αλλά με τη βοήθεια της πολιτείας και των τοπικών φορέων σύντομα θα λειτουργήσει ξανά ως πνεύμονας οξυγόνου, ζωής και χαράς».

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ και στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ενώ, όπως σημείωσε, θα αξιοποιηθούν τόσο η Κρατική Αρωγή, όσο και άλλα κρατικά προγράμματα ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ, το συνολικό κόστος των καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών φθάνει τα 2.500.000 €.

Έχουν υποβληθεί 25 δηλώσεις από ασφαλισμένους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Αναφέρθηκαν απώλειες περίπου 1.500 αιγοπροβάτων και περίπου 600 μελισσοσμηνών με πλαισοκυψέλες.

Το συνολικό κόστος των μη καλυπτόμενων ζημιών (Κρατική Αρωγή) εκτιμάται στο 1.800.000 €

Ο αριθμός των ζημιωθέντων δένδρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα του Copernicus (πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ), εκτιμάται 50.000 δένδρα & 2.000 δενδρώδεις καλλιέργειες ( πχ. πυρηνόκαρπα)

Οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο εκτιμώνται σε 500.000 €.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τη Ρόδο ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ώστε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εξετασθεί ποιά αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν. «Θα γίνει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο που διαθέτουμε για να χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά, αρδευτικά αλλά και λοιπά έργα που χρειάζονται και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία του Υπουργείου ή από το Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Θα κινηθούμε ταχύτατα για να βοηθήσουμε και σε αυτόν τον τομέα με κάθε τρόπο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπεύδουν για νέες ταυτότητες: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα ραντεβού για Οκτώβριο-Νοέμβριο, διπλασιάζονται από Δεκέμβριο

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.
Νέες ταυτότητες: 46.000 ραντεβού μέσω id.gov.gr από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας
Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη για την οριστική καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας

“Καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αυτού που εφαρμόζεται, τουλάχιστον, στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών στον επίτιμο συνδημότη μας Οσμάν Καβάλα.
Καταγγέλλω την απόφαση αυτή, η οποία, στην πραγματικότητα, επικύρωσε, την έωλη πολιτική απόφαση της -μόνον κατ’ όνομα δημοκρατικής- τουρκικής Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τιμωρεί όποιον θεωρεί αντίπαλό της χρησιμοποιώντας το δικαστικό σύστημα.
Υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε προ πολλού ότι ο Καβάλα και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν, επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, κι ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε ποτέ αυτήν την απόφαση.
Πλέον, η τύχη του Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στα χέρια της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και όποιο άλλο όργανο μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάπτυστη απόφαση.
Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειες του Δήμου Καβάλας, ο οποίος θα συμπαρασταθεί μέχρι τελικής δικαίωσης στον επίτιμο συνδημότη μας, τον ακτιβιστή που αποτελεί σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία”.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι η 15η Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου είτε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, πέρσι είχε οριστεί ημερομηνία που ήταν Σάββατο και η διάθεση ξεκίνησε τελικά Παρασκευή, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Οι αλλαγές – Τα ποσά επιδότησης

Δεδομένου ότι, φέτος δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρουν μια ανάσα. Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, φέτος, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τα εισοδηματικά όρια

  • Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο, είναι 16.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους είναι 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο είναι 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το όριο φτάνει τις 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα κριτήρια

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: