Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαϊκή Συσπείρωση | Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του νερού με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ (ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΙΩΝ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ) ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, με τη συγχώνευση τους. Βρήκε το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ, λόγω της αδυναμίας τους, μεταξύ άλλων, να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλ. ρεύματος.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτελεί  κρίκο στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη ΔΕΥΑ της χώρας, την ΕΥΔΑΠ, με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ήδη από το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), φτάνοντας σήμερα να κατέχεται από ιδιώτες το 39% των μετοχών της. Ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις παρέδωσαν την εταιρεία αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια στο Υπερταμείο (ΣΥΡΙΖΑ) προς περαιτέρω «αξιοποίηση», ακολουθώντας και τις σχετικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Στην ίδια κατεύθυνση και την ίδια περίπου περίοδο κινήθηκε και η ιδιωτικοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης ΔΕΥΑ,  ΕΥΑΘ της  Θεσσαλονίκης.

Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, έφτασε η ώρα και των μικρότερων ΔΕΥΑ, οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν μεγάλες για να συμφέρει στους “επενδυτές”.

Έτσι η κυβέρνηση προχωράει στη συνένωση των ΔΕΥΑ, αφού ήδη έστρωσε το έδαφος με την ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μία  κοινοτική υποχρέωση και προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, κι ας ισχυριζόταν, λίγους μήνες πριν, όταν νομοθετούσε τη Ρυθμιστική Αρχή, ότι δεν έχει σχέση με τις συγχωνεύσεις και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο ρόλος της Αρχής θα είναι, μεταξύ άλλων, η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η Ρυθμιστική Αρχή απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που τέτοια δυνατότητα τώρα έχουν μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Γι αυτό τώρα προχωράει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, με τη συνένωση όλων των ΔΕΥΑ. 

Η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα την ”απελευθέρωση” και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των τηλεπικοινωνιών. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό, αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ που θα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της εξέλιξης.

Βρισκόμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση στους ιδιώτες, ανοίγοντας έτσι νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού, με τη λειτουργία της με το αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας. 

Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας που προκρίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα, να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζόμενων. Κανένας εφησυχασμός.

Η μοναδική ελπίδα των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ είναι ο δικός τους αγώνας, που θα  συντονίζεται με την πάλη του εργαζόμενου λαού, με τα σωματεία της πόλης που βρίσκονται σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΚΑΒΑΛΑ 06/12/2024

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δίπλα στους πληγέντες καλλιεργητές ακτινιδίων στις Πηγές ο Μ. Λαζαρίδης

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ενημερώνει τους πληγέντες καλλιεργητές ακτινιδίων των Πηγών για τις πρωτοβουλίες του, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Επισκέφθηκα χωράφια με ακτινίδια στις Πηγές, τα οποία επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες από τους ισχυρούς ανέμους. Ενημέρωσα αμέσως για το μέγεθος της καταστροφής τον ΕΛΓΑ για να πράξει τα προβλεπόμενα.

Ήδη το υλικό που συνέλεξα βρίσκεται στα γραφεία τόσο του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου όσο και της προϊσταμένης του ΕΛΓΑ στην Καβάλα, κυρίας Ρ. Κατσικέρη Παραμένω πάντα δίπλα στους παραγωγούς μας».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επίσκεψη Γ.Πασχαλίδη στον ΕΛΓΑ Αθήνας για τις πληγείσες καλλιέργειες του Ορφανίου του Δήμου Παγγαίου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφτηκε χθες το Ορφάνι του Δήμου Παγγαίου προκειμένου να δει τις ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από το χαλάζι και για να συναντηθεί με παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους.

Ο Βουλευτής προχώρησε τάχιστα στις κατάλληλες ενέργειες και επισκέφτηκε σήμερα τον ΕΛΓΑ Αθήνας για να ενημερώσει τους αρμοδίους, προσκομίζοντας αντίστοιχο οπτικοαστικό υλικό.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης, βρισκόμενος σε διαρκή επαφή με τους ανθρώπους της γης συμμερίζεται την αγωνία τους, γνωρίζει καλά τα ζητήματα που προκύπτουν και ενημερώνει καθημερινά τους αρμόδιους, ώστε να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα τα ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων από αεροδρόμια και τελωνεία έσπασε το φετινό Πάσχα στην Ελλάδα

Κάθε ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων από το εξωτερικό έσπασε το φετινό Πάσχα στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την κίνηση στο “Ελ. Βενιζέλος” αλλά και από τα τελωνεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία ρεκόρ έσπασε στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Χιλιάδες Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα με αποτέλεσμα σήμερα, ημέρα ολοκλήρωσης των διακοπών τους, από το πρωί να σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων στο τελωνείο του Προμαχώνα. Από το πρωί, αρκετές φορές στον σταθμό διοδίων της περιοχής, κατά χρονικά διαστήματα, ήταν ελεύθερη η διέλευση για να διευκολυνθούν οι Βαλκάνιοι τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ περισσότεροι από 10.000 Ρουμάνοι πέρασαν τον Προμαχώνα με προορισμό τη Θάσο ενώ πολλοί Βούλγαροι διατηρούν εξοχικές κατοικίες σε Χαλκιδική, Στρυμονικό κόλπο και στο Νομό Καβάλας.

Η κίνηση στον Προμαχώνα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών ενώ όλα δείχνουν ότι ανάλογη θα είναι κίνηση στον συνοριακό σταθμό όλο το καλοκαίρι. Σε γενικές γραμμές το φετινό Πάσχα όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό ήταν το καλύτερο των τελευταίων 7 ετών.

fimotro.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en