Ανησυχία επικρατεί στην Κυβέρνηση για τις αυξημένες ροές στο μεταναστευτικό. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα παρουσιάσουν την κατάσταση ενημερώνοντας για τις διαβουλεύσεις που γίνονται.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον Έβρο συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας προκειμένου μα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη των δικτύων που έχουν στήσει οι διακινητές.

Στην ελληνική πλευρά έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία έχει ειλικρινείς προθέσεις να καταπολεμήσει τα κυκλώματα, καθώς έχει εντάξει το μεταναστευτικό στη γενικότερη στροφή που επιχειρεί να κάνει προς τη Δύση.

Όμως και το δικό τους σύστημα φύλαξης των συνόρων έχει «τρύπες», τις οποίες γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Χωρίς συντονισμό των όμορων κρατών θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα, γιαυτό και έχουν ξεκινήσει τακτικές συνεννοήσεις.

Σε αυτό βοηθά το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο που θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις μακριά από το προσκήνιο, σε συνεννόηση και με την ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας.

Μαρινάκης: Βιώνουμε μια επιδείνωση του ζητήματος

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, άλλωστε, τοποθετήθηκε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Θεωρώ ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Και θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε. Είμαστε στην κατεύθυνση των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προφανώς, όταν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο.

Το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων».

Είναι δεδομένο ότι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι καθοριστικής σημασίας το χτύπημα στη ρίζα της βασικής αιτίας του προβλήματος που είναι οι παράνομοι διακινητές. Και βέβαια η συνολική διαχείριση των ροών και κάποιες επιστροφές, που πρέπει να υπάρχουν, ανθρώπων από τη χώρα προέλευσης. Και σε αυτό προφανώς είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία.

Βιώνουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, μία επιδείνωση του ζητήματος αυτού ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες.

Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000.

Αυτό γιατί γίνεται; Για να πάμε στα του οίκου μας. Γιατί πλέον η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχει μια διαδικασία πολύ ταχύτερης απονομής ή μη ασύλου, εξέτασης, τέλος πάντων, των αιτήσεων», ανέφερε.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Με βάση όλα τα παραπάνω η συνεδρίαση στις 12:00 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Θα συζητηθεί, σίγουρα, η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας όσο και η πορεία των συζητήσεων με την Τουρκία μετά τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Το μεταναστευτικό θα τεθεί επί τάπητος και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη. Κατά τη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν σημαντικά νομοσχέδια της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και αυτό του υπουργείου Μετανάστευσης.

tovima.gr