Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ | Αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ για τις οικονομικές αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου έτους 2019

Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλαν οι σύλλογοι κτηνοτρόφων ΑΜΘ σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ για τις οικονομικές αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου έτους 2019.

 

Θέμα: « Αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ για τις οικονομικές αποζημιώσεις από τα      μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου έτους 2019»

Κύριε Υπουργέ

Με την ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19)  <<Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019>>, μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα πληρωμής του παραπάνω προγράμματος, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Τους κτηνοτρόφους φυσικά δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός. Εκτός από την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για το 2019, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις περιφέρειες, δε φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!

Δυστυχώς όμως, δεν τελειώνει στην καθυστέρηση των πληρωμών, η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων.

Επειδή με βάση τη νέα ΚΥΑ, η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις περιφέρειες, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Δηλαδή, σε κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, ζητούν να είναι φορολογικά κι ασφαλιστικά ενήμεροι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Όλοι, αρμόδιοι κι αναρμόδιοι, μας λένε ότι δεν έχει λογική η συγκεκριμένη απαίτηση των οικονομικών υπηρεσιών των περιφερειών κι ότι έχουμε δίκιο να τη στηλιτεύουμε. Ενημερωθήκαμε χαρακτηριστικά, για την περίπτωση της  πληρωμής των ιδιοκτητών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται, από τις περιφέρειες, κάτι που είναι ανάλογη περίπτωση με την υποχρεωτική σφαγή των ζώων, όπου δεν απαιτείται φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα.    

Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε φημίζονται για το εύρος των πρωτοβουλιών κι ενεργειών τους κι εν τέλει δε φτιάχνουν τους νόμους, αλλά τους εφαρμόζουν ερμηνεύοντάς τους. Αυτοί που τους φτιάχνουν και τους ψηφίζουν είναι οι πολιτικοί. Όταν ο νόμος ή το πνεύμα του δε γίνεται κατανοητό  πλήρως, οι πολιτικοί πρέπει να παρεμβαίνουν δίνοντας γραπτές διευκρινιστικές κατευθύνσεις. Όταν μάλιστα ο νόμος αυτός είναι άδικος ή ελλιπής ή υπερβολικός, τότε οι πολιτικοί πρέπει πάλι να παρεμβαίνουν διορθώνοντας ή αλλάζοντάς τον.

Στο θέμα της πολυιδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο, η κυβέρνηση άλλαξε ένα νόμο που θεώρησε άδικο και υπερβολικό εντός 24 ωρών. Για να ικανοποιηθούν  μεγαλοεπιχειρηματίες και οι οπαδικοί στρατοί τους, για να μη χωριστεί η πατρίδα μας σε βορρά και νότο και για να μη διχαστεί το έθνος!!!

Όταν το θέμα αφορά τη δικαίωση των  απλών ανθρώπων της παραγωγής, χωρίς την απειλή του όχλου και του εθνικού διχασμού, ποιος θα πρέπει να είναι ο χρόνος αντίδρασης της πολιτείας;      

Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ, ενημέρωσε άμεσα κι εγγράφως το ΥΠΑΑΤ, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής και πρότεινε λύσεις, όπως λογικά θα έχουν κάνει και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων περιφερειών. ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ!

Αν η πολιτεία θέλει την αρμονική συνεργασία των κτηνοτρόφων σε θέματα ζωονόσων, πρέπει πρώτα εκείνη να είναι φερέγγυα απέναντί τους και κατόπιν να απαιτεί! 

Στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές  του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018!

Αναμένουνε την άμεση παρέμβασή σας κύριε υπουργέ, για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί υπηρεσιακά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας χρειάζεται η πολιτική παρέμβαση, για να κινηθεί ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός και να εφαρμοστεί το αυτονόητο.  

Για να μπορέσουν να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!!!

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

 

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
  • ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798

 

Πίνακας αποδεκτών:

Υπουργός ΑΑΤ κ. Μ.Βορίδης

Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή

Υφυπουργός κ. Κ.Σκρέκας

Βουλευτές ΑΜΘ

Περιφερειάρχης  ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος 

Αντιπεριφερειάρχης  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης

Εντεταλμένος σύμβουλος  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης

Μ.Μ.Ε.

 

           

   

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στην Χρυσούπολη

Πραγματοποιηθηκε στην Χρυσουπολη του Δημου Νεστου μια πρωτη συσκεψη αγροτων και κτηνοτροφων απο ολη την Περιφερεια ΑΜΘ ετσι ωστε να παρθουν αποφασεις σχετικα με τα προβληματα των αγροτων.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι απο τους Νομούς Δραμας, Ξανθης Ροδοπης και φυσικα Καβαλας δινουν το παρων.

Μεταξυ αλλων αναφερθηκε και η συσταση ομοσπονδιας για διεκδικηση συμφεροντων ολων των αγροτων και κτηνοτροφων.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες στις Σέρρες

Την αγωνία τους αναφορικά το μέλλον του επαγγέλματος τους όπως επίσης και με τον πρωτογενή τομέα εξέφρασαν δεκάδες αγρότες οι οποίοι πήραν μέρος στη γενική συνέλευση του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/1) στο Επιμελητήριο Σερρών.

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι αγρότες αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα και να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη και αν είναι δυνατόν και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκινήσουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισαν στόχος είναι να βγάλουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ώστε να μετρηθούν όπως είπαν και στη συνέχεια σε συνεννόηση με αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εκεί που θα αποφασίσουν και κυρίως στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

«Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός»

Οι αγρότες παράλληλα τόνισαν ότι για να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές και το σημαντικότερο στις Σέρρες να υπάρξει συσπείρωση και ενότητα. «Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός. Το πρόβλημα είναι ένα και το μέτωπο είναι ένα, άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε όλοι μαζί» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Η αίθουσα «Γεώργιος Χριστίδης» του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη από αγρότες οι οποίοι μίλησαν για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Στα ήδη υπάρχοντα, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά η συνέλευση. Μεγάλη μαζικότητα. Έκδηλη η αγωνία του κόσμου καθώς και η απογοήτευση. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τόνισα ένα πράγμα, ότι ίσως, από τότε που εγώ γνωρίζω τον εαυτό μου ως ενεργό αγρότη σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, περνάμε την πιο κρίσιμη στιγμή και καμπή στην αγροτική παραγωγή και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Ο κ. Παναγής μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο με τη νέα ΚΑΠ:

«Με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν προκύψει αυτά μετά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μιλάμε ότι το ταξίδι είναι χωρίς γυρισμό. Τα λέγαμε πέρυσι και κάποιοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Φέτος, λοιπόν, με τις πληρωμές που έχουν γίνει, μόνο τα ευτράπελα της κακοδιαχείρησης από την μεριά του οργανισμού πληρωμών που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αυτό το ξεπερνώ γιατί τα ζητήματα είναι πολύ πιο φλέγοντα, θα αλλάξει η διοίκηση. Όλος ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας δυναμικός Νομός, ένας πλούσιος Νομός με δυναμικές καλλιέργειες τελειώνει. Θα γίνει μια διαπραγμάτευση άμεσα με τον Υπουργό, με πρώτο αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε παρών, ούτε μέλλον».

Για το αν θα δούμε τρακτέρ στους δρόμους ο κ. Παναγής είπε:

«Θεωρώ ότι θα τα δούμε. Δεν ξέρω αν θα τα δούμε με την ίδια μορφή, δεν ξέρω αν θα τα δούμε με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κατά καιρούς, αλλά να είστε σίγουροι όπως ανέφερα, μιας και κατανοούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, που είναι θέμα καθαρά επιβίωσης, χρειάζεται στόχευση και μαζικότητα. Αυτό θα είναι το μυστικό της επιτυχίας, γιατί να ξέρετε, αύριο δεν υπάρχει και νομίζω ότι το κατάλαβαν όλοι εδώ».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξημένες κατά 50% αποζημιώσεις για ζώα που υποδεικνύονται προς σφαγή ζητούν οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ :

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, για να σας επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογή της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή, μετά από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Η λήψη σχετικών αποφάσεων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, που φτάνουν μέχρι και την παραπάνω διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για την κτηνοτροφία, αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους  πολίτες  καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.

Ταυτόχρονα αυτές οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά δίκαιες και να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατό. 

Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη.

Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. Υπουργέ και ο νοών, νοείτω. 

 

Με εκτίμηση

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

 

Πίνακας Αποδεκτών 

Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ

Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ κ. Χ. Μέτιος 

Βουλευτές ΑΜΘ 

ΜΜΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en