Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κτηματολόγιο | Πότε χάνεται ένα ακίνητο | Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

city_image

Ξεπερνούν τις 170.000 τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι περιέχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.

Αυτά τα ακίνητα αποκαλούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη». Έτσι, καθίσταται πλέον σαφές πως το μότο του Κτηματολογίου «Δηλώστε τα ακίνητά σας έστω και την τελευταία στιγμή» δεν είναι απλώς μία ευχή, αλλά μία πραγματικότητα, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης και έχουν υποβληθεί – μέχρι στιγμής– περίπου ένα εκατομμύριο δηλώσεις, αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ήδη οι επιπτώσεις για όσους ιδιοκτήτες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το προαναφερόμενο μότο είναι πλέον ορατές. Και αυτό διότι τη διετία 2017-2018 για 15.000 ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εκτιμάται ότι τη φετινή και την ερχόμενη χρονιά, έως και 40.000 ακίνητα συνολικά σε όλη τη χώρα θα περάσουν στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα ακίνητα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να περάσουν για αξιοποίηση στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Από την ΠΟΜΙΔΑ θεωρούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν τα ακίνητα αυτά να περιέλθουν στους δήμους για τη δημιουργία ενός πυρήνα «κοινωνικής κατοικίας» στέγαση απόρων με χαμηλά μισθώματα.

Η εκτίμηση είναι ότι πλέον κάθε χρόνο γύρω στα 20.000 ακίνητα θα περιέρχονται στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν έχω και την τελευταία στιγμή τα να δηλώσουν. Σε όλες αυτές τις περιοχές είναι σε εξέλιξη τα παλαιά και τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης, αυτά δηλαδή που τρέχουν από το 2009 και μετά.

Πότε χάνεται ένα ακίνητο

Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 15 χρόνια και για τα νέα (από το 2008 και μετά ) αν δεν δηλωθεί μέσα σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν κι άλλα ακίνητα επειδή δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, από την ΠΟΜΙΔΑ διεκδικούν νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Η καταγραφή δεν είναι κάτι κακό, είναι μάλιστα επιβεβλημένη σε μία σύγχρονη κοινωνία. Το πρόβλημα είναι με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα!

Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα έχασαν ή θα χάσουν τον ύπνο τους. Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη τη χώρα που κάποτε ήταν χαρακτηρισμένες δασικές.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en