Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Τον Απρίλιο το νέο «Ερευνώ- Καινοτομώ» με 300 εκ. ευρώ για δράσεις σε τέσσερις τομείς

Το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο οι συνολικές ετήσιες δαπάνες να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ ανέπτυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη».

«Η καινοτομία είναι η ατμομηχανή που θα πάει τη χώρα μας μπροστά», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις.

«Το 2023 έως το 2025 έχουμε στοχεύσει να διοχετεύσουμε σε δράσεις καινοτομίας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Αυτή την περίοδο εκπονούμε την Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία και το φθινόπωρο θέλουμε να το έχουμε ολοκληρώσει, ώστε να το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση», ανέφερε, σημειώνοντας πως το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Ο στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε έναν κόμβο καινοτομίας, διπλασιάζοντας τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια», εξήγησε.

Τον Απρίλιο το νέο «Ερευνώ- Καινοτομώ»

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Θα διοχετεύσουμε 403 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εστιασμένες δράσεις καινοτομίας τα επόμενα τρία χρόνια, 207 εκατομμύρια για την αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών -και το ΕΚΕΤΑ παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι από εκεί-, 139 εκατομμύρια ευρώ σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της πλατφόρμας ”Elevate Greece”, 25 εκατομμύρια ευρώ σε 36 ερευνητικά έργα που έχουν αξιολογηθεί με υψηλή βαθμολογία στο ”Ερευνώ- Καινοτομώ” και δεν είχαν ενταχθεί λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών το προηγούμενο διάστημα».

Σχετικά με τον νέο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», γνωστοποίησε ότι θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμώντας ότι «θα ανοίξει τον Απρίλιο, για να υποδεχθεί αιτήσεις για δράσεις σε τέσσερις τομείς».

Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις ενίσχυσης των επιμελητηρίων και αναβάθμισης των κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας. «Θέλουμε σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας να δημιουργηθεί μία θερμοκοιτίδα, ένα κέντρο προώθησης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με χρήματα τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε τα Επιμελητήρια να παίξουν τον ρόλο που θέλουμε στην καινοτομία. Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας, τον ΟΒΙ, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που ονομάστηκε και Καινοτομίας, ΟΒΙΚ. Θέλουμε και δημιουργούμε ένα εθνικό κέντρο ικανοτήτων, ένα εθνικό Innovation Agency, ώστε μέσα από εκεί να δικτυώνονται όλα τα κέντρα καινοτομίας που δημιουργούνται και να συντονίζονται, όταν κάποιος επενδυτής από την αγορά, ένας επιχειρηματίας θέλει να δει στο προϊόν που παράγει τι έρευνα γίνεται», είπε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ka-business.gr.

Η πρόοδος της χώρας στις επενδύσεις στην έρευνα

Ο κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας τους σχετικούς δείκτες σημείωσε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 3 δισ. το 2022. «Οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,6 δισ. το 2022, αυξήθηκαν 51% σε σχέση με το 2018 και 116% σε σχέση με το 2012, όπου είχε διατεθεί λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο. Το 2022, μόνο στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη -όχι δημόσιες δαπάνες, όχι δημόσιες επενδύσεις- ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αύξηση 22% σε σχέση με το 2021. Δηλαδή μόνο οι επιχειρήσεις το 2022 επένδυσαν στην καινοτομία όσο όλοι οι φορείς συνολικά το 2015, που σημαίνει ότι και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από την καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «για έρευνα και ανάπτυξη από το 2012 στο 2022 και σε απόλυτους αριθμούς είναι η έβδομη σε ό, τι αφορά τις δαπάνες, με 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από 0,92% του ΑΕΠ το 2015».

Σε ό,τι αφορά τις νεοφυή επιχειρηματικότητα ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «σημειώνουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων την τελευταία πενταετία». «Η αξία των ελληνικών των ελληνικών start-ups από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017 έχει οκταπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη το 2022. Το 17%, δηλαδή 141 start-ups, βρίσκονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Οι 120 είναι στη Θεσσαλονίκη […] Το 2023 σημειώθηκαν 11 εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων, κάποιες εκ των οποίων ξεπέρασαν σε αξία τα 100 εκατομμύρια ευρώ, μία και στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα. Το 2023 13 ενεργά ελληνικά venture capitals με συνολικά κεφάλαια ύψους 545 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσαν σε 62 εταιρείες νεοφυείς και κάλυψαν το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών».

Το Thessintec από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πάρκα της Ευρώπη

Αναφερόμενος στο Thessintec ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «θα καταστεί το πρώτο ελληνικό κέντρο καινοτομίας τέταρτης γενιάς, θα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών πάρκων της Ευρώπης και ίσως είναι πρώτη φορά που τόσα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος -και όχι μόνο- θα συμμετέχουν ενεργά στη στρατηγική της ανάπτυξης της χώρας μας η οποία θα εδράζεται στην καινοτομία».

«Η Θεσσαλονίκη ήδη αποτελεί ένα innovation hub και έχει εξαιρετική δυναμική και αυτό αποδεικνύεται από την έλευση της Pfizer, της Deloitte, της Cisco, της Chubb, της Accenture, της Deutsche Telekom που σύντομα θα ξεπεράσουν τα 5.000 άτομα υψηλής εξειδίκευσης, υψηλά αμειβόμενου προσωπικού, που απασχολούν εδώ στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο υπουργός.

 

ΠΗΓΗ | newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε ρέμα κοντά στο Ορφάνι του Παγγαίου

Φωτιά ξέσπασε κοντά σε ρέμα στην περιοχή του Ορφανίου στον Δήμο Παγγαίου.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ελευθερούπολη αλλά και αρκετοί εθελοντές.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία

Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων στο νομό Καβάλας, έχοντας αναλάβει Χορηγός της 67ης διοργάνωσης που διεξάγεται από τις 7 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, είναι φέτος αφιερωμένο στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλικό και έχει ως τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και έφυγε πέρσι από κοντά μας. 

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, έπειτα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να συμβάλλουμε και φέτος στην πραγματοποίησή του. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς και το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων μάς πείθουν απόλυτα ότι και φέτος οι θεατές και οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοί μας στον Πρίνο, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα υψηλότατου επιπέδου. 

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων και φέτος μεριμνά για την κατάρτιση των νέων ηθοποιών, πραγματοποιώντας το 8ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και τοποθεσίες στην πόλη, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι βέβαιο ότι και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής».

Η πρωτοβουλία της Energean να αναλάβει Χορηγός του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που έχει ως επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο αρ.11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο αρ. 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων. 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en