Quantcast
Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Θα τον σταματήσει η άνοιξη; Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Αρκετές ασθένειες εμφανίζουν μια εποχικότητα και είναι συχνότερες σε συγκεκριμένες εποχές.

Πολλοί άνθρωποι -ειδικοί και μη- «ποντάρουν» ακριβώς ότι ο νέος κορωνοϊός, που προκαλεί τη φονική νόσο Covid-19, θα αποδειχθεί και αυτός εποχικός, υποχωρώντας σημαντικά μόλις μπει για τα καλά η άνοιξη και πολύ περισσότερο όταν αρχίσει το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες παραδέχονται όμως ότι δεν έχουν σίγουρη απάντηση και μπορούν μόνο να εύχονται ότι αυτό θα συμβεί. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να στοιχηματίσει σήμερα ότι ο νέος κορωνοϊός θα αλλάξει πράγματι τη συμπεριφορά του μετά την εισβολή της άνοιξης (κάτι που τυπικά θα συμβεί στις 20 Μαρτίου), αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ανθρωπότητα δεν έχει καμία ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Όσα πάντως είναι ήδη γνωστά για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science», δεν παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξαφανιστεί ξαφνικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τουλάχιστον 68 μεταδοτικές νόσοι είναι εποχικές, με διαφορετικό «προφίλ» η κάθε μία, σύμφωνα με έρευνα της Μικαέλα Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens». Οι διάφορες ασθένειες έχουν τη δική τους διαφορετική εποχικότητα, η οποία μάλιστα επηρεάζεται και από τη γεωγραφία (διαφορετική συμπεριφορά κατά τόπους του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου). Μερικές κορυφώνονται στην αρχή ή στο τέλος του χειμώνα, άλλες την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Και κάποιες ασθένειες δεν εμφανίζουν καμία εποχική διακύμανση.

Ακόμη και για τις ασθένειες με σαφή εποχικότητα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί εμφανίζουν εποχικά «σκαμπανεβάσματα». Στην περίπτωση της γρίπης, για παράδειγμα, η οποία ενισχύεται το χειμώνα, πολλοί επιστήμονες εστιάζουν στην πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στα παθογόνα μικρόβια, στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη συμπεριφορά (π.χ. οι άνθρωποι συνωστίζονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους), στην πτώση της θερμοκρασίας ή στις αλλαγές στη διατροφή και στα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό λόγω της μικρότερης έκθεσης στον ήλιο. Μια άλλη ιδέα είναι ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει με τις εποχές, αποκτώντας μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα μικρόβια, ανάλογα με το πόσο φως δέχεται το σώμα μας.

Η «προϋπηρεσία» των κορωνοϊών

Ποια είναι η έως τώρα εμπειρία ειδικότερα για τους κορωνοϊούς; Ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στο τέλος του 2002 και προκάλεσε τη νόσο SARS, είχε -μετά από εντατικές προσπάθειες- ουσιαστικά εξαφανιστεί έως το καλοκαίρι του 2003 και έκτοτε δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Ο πιο επίμονος κορωνοϊός της νόσου MERS, ο οποίος σποραδικά «πηδά» από τις καμήλες στους ανθρώπους, δεν κατάφερε να έχει ποτέ ευρεία μετάδοση διεθνώς, όπως ο τωρινός της νόσου Covid-19.

Τρεις άλλοι κορωνοϊοί που προκαλούν κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριφέρονται σαν τη γρίπη, καθώς έχουν σαφή εποχικότητα με κορύφωση το χειμώνα, με λιγοστά έως μηδενικά περιστατικά λοιμώξεων το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη μοριακή βιολόγο Κέιτ Τέμπλετον του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία έκανε τη σχετική μελέτη τους.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο νέος ιός SARS-CoV-2 της νόσου Covid-19 θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο εποχικό τρόπο. Όπως δείχνει π.χ. η περίπτωση της Σιγκαπούρης, που έχει ήδη περισσότερα από 200 περιστατικά, ο νέος ιός μπορεί ασφαλώς να μεταδίδεται σε υγρό και ζεστό κλίμα.

Δύο πολύ πρόσφατες μελέτες για τη νόσο Covid-19 κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα. Η μία βρήκε ότι ο ιός μεταδόθηκε στην Κίνα εξίσου από τις κρύες έως τις πιο τροπικές περιοχές της, ενώ η άλλη -πιο αισιόδοξη- συμπέρανε ότι η μετάδοση του ιού συμβαίνει διεθνώς κυρίως σε περιοχές με θερμοκρασίες 5 έως 11 βαθμών Κελσίου και με σχετική υγρασία 47% έως 70%.

Όμως, σύμφωνα με τη Μαρτίνεζ, «ακόμη και αν ο νέος ιός εμφανίσει μεγάλη εποχική υποχώρηση, από τη στιγμή που αρκετοί ευάλωτοι άνθρωποι χωρίς ανοσία βρίσκονται τριγύρω, ο ιός μπορεί να συνεχίσει για αρκετό καιρό».

Εξίσου συγκρατημένος είναι ο επιδημιολόγος Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος δεν πιστεύει ότι ο νέος θα «σβήσει» τον Απρίλιο. Όπως έγραψε στο ιστολόγιο του, η όποια υποχώρηση του «αναμένεται να είναι μέτρια και όχι αρκετή για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού από μόνη της». Τελικά, μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η αλλαγή εποχής θα «φρενάρει» το νέο κορωνοϊό.

www.cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός | Τέλος οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από σήμερα και επίσημα. Πού παραμένουν μαζί με τα rapid tests

Διαβάστε τι προβλέπει το ΦΕΚ που εκδόθηκε και ισχύει από σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο προβλέπει διατήρηση της χρήσης μάσκας και rapid test σε ανεμβολίαστους μόνο στις δομές Υγείας.

Αντίθετα στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές αυτές αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορονοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

Για τους ασθενείς:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
  • Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:
  1. Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  2. Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής-νοσηλείας τους.
  3. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά επτά (7) ημέρες.

Για τους συνοδούς ασθενών

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 7, αντιστοίχως, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις (3) ημέρες.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118). Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 αντιστοίχως και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 (Β’4207) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69461/5.11.2021 (Β’ 5163) και Δ1α/ΓΠ.οικ.23985/3.5.2022 (Β’ 2196) όμοιες αποφάσεις και την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.64232/15.10.2021 (Β’ 4766) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69459/5.11.2021 (Β’ 5165) και Δ1α/ΓΠ.οικ.24415/3.5.2022 (Β’ 2193) όμοιες αποφάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μόνο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

 

 

Πηγή: kavalapost.gr

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θεοκλής Ζαούτης: Θα κοιτάμε τα λύματα στο αεροδρόμιο – Όχι στις μάσκες

Πόσο ανησυχητική είναι η έκρηξη της πανδημίας; Ποια είναι η κατάσταση στην Κίνα; Υπάρχει φόβος για μετάλλαξη;

Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα και την Αμερική, το πώς θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τουρίστες από την ασιατική χώρα, την έξαρση των ιών του αναπνευστικού στη χώρα μας και τα αντιβιοτικά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κίνα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε πως «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού. Αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19 που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να έχει μια ενιαία προσέγγιση προς την Κίνα. Και πραγματικά όλες οι συναντήσεις είναι στη ”γραμμή” να είμαστε όλοι ενωμένοι στις απόψεις μας. Υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη. Υποχρεωτικό τεστ για όλους που έρχονται με απευθείας πτήση από την Κίνα».

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η μυστικοπάθεια της Κίνας για τα δεδομένα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είμαστε σε εγρήγορση, να δούμε κάποια νέα μετάλλαξη».

Για το κατά πόσο ανησυχητική είναι αυτή η έκρηξη της πανδημίας ανέφερε ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή εμβολιασμένους και άτομα που έχουν κολλήσει και έχουν ανοσία από τη λοίμωξη. Οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε αντιμετωπίσει και έτσι θεωρούμε πως είμαστε προστατευμένοι από σοβαρή νόσο και από θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούμε πολύ. Είμαστε σε εγρήγορση και θα αυξήσουμε την επιτήρηση για μεταλλάξεις».

Αν υπάρχει φόβος για μετάλλαξη επισήμανε πως, «θα κοιτάζουμε τα λύματα στα αεροδρόμια. Ήδη κοιτάμε τα λύματα σε όλη την επικράτεια, αλλά θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις να εστιάσουμε σε λύματα στα αεροδρόμια. Τα λύματα γενικότερα στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά στην περίοδο της πανδημίας».

«Την μετάλλαξη που είναι στην Αμερική δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα. Πιθανόν να έρθει όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες μεταλλάξεις. Είναι μια μετάλλαξη της παραλλαγής της Όμικρον. Οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε για την κατάσταση στην Αμερική.

«Δεν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Μπορεί να τελειώσουμε με την πανδημία κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται πως όλες οι μεταλλάξεις πηγαίνουν προς τις πιο μεταδοτικές αλλά όχι τόσο σοβαρές. Αυτό όμως αναμένεται να το παρακολουθούμε».

«Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες. Δεν ανησυχούμε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε. Καλύπτεται η νέα παραλλαγή από το εμβόλιο όσον αφορά σοβαρή νόσο και θάνατο» δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τις μάσκες και το εμβόλιο.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην γρίπη και τον ιό RSV που απειλούν το τελευταίο διάστημα τα παιδιά:

«Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς. Άλλα μέτρα, κλείσιμο σχολείο, με μάσκες κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Ενώ για την μάστιγα των αντιβιοτικών και την κατανάλωση τους σε μεγάλη ποσότητα δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είμαστε πολύ υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατανάλωση αντιβιοτικών για τις ιώσεις. Συγκεκριμένα για τους ιούς τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, δεν έχουν καμία επιρροή και έτσι όλα αυτά τα αντιβιοτικά που δίνουμε για τους αναπνευστικού ιούς δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε. Μπορεί να κάνουν κακό στη δημόσια υγεία, δηλαδή το μικρόβιο να αναπτύξει αντοχή. Η πλειοψηφία των λοιμώξεων αυτών από ιών δεν χρειάζονται αντιβιοτικά».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωταθλητισμό» στον κορονοϊό κάνουν οι Σέρρες!

Στο 14,65% ανήλθε ο δείκτης θετικότητας μετά τα χθεσινά, Σάββατο, rapid test COVID-19 που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε 20 σημεία της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 18,1% στη θετικότητα.

Μεγαλύτερος δείκτης θετικότητας από τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε στον Δυτικό τομέα Αθηνών, στις Σέρρες όπου ξεπέρασε το 30% και στην Αχαΐα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en