Quantcast
Connect with us

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Κορονοϊός | Η Πολιτεία αναστέλλει κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών

Μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επέλεξε να συνεχίσει την κυριακάτικη λειτουργία παρά τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊου, η κυβέρνηση προχωρά σε δραστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και

β) την ατομική προσευχή

Και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναβληθούν οι καθημερινές Λειτουργίες

Η Ιερά Σύνοδος μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε σήμερα 16 Μαρτίου να αποφάσισε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ΄ιδίαν προσευχή. Κάλεσε μάλιστα τους ηλικιωμένους να προσέχουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε επίσης, ότι αναβάλλονται προσωρινά οι καθημερινές Λειτουργίες και τα Μυστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο εκπρόσωπος της εκκλησίας κλήθηκε να απαντήσει για το αν οι κυριακάτικες Λειτουργίες θα γίνονται με τη συμμετοχή πιστών, ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει ότι κάλεσαν τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς να πάρει θέση για τους υπόλοιπους πιστούς.

Επίσης η Σύνοδος ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο στενό οικογενειακό κύκλο εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν. Οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς όπως και τα μνημόσυνα μόνο επί του τάφου.

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας να μείνουν στο σπίτι τους.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών.

Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συμμετείχε και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Λοιμωξιολόγος κ. Σωτήριος Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε τους Ιεράρχες για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το κοινό καλό.

«Υπήρξε απόλυτη κατανόηση σχεδόν σε όλα, τώρα το μόνο που περιμένουν είναι οι αποφάσεις των Ιεραρχών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου:

  • Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
  • Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
  • Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.
  • Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.
  • Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.
  • Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.
  •  Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.
  • Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

www.newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Λήμνος: Πήρε φωτιά η Ανάσταση στον Άγιο Δημήτριο από βεγγαλικά και κροτίδες

Αρκετοί έβαλαν τις φωνές σε όσους πέταξαν τα βεγγαλικά

Αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», έπεσαν βροχή τα βεγγαλικά και οι κροτίδες στο προαύλιο της εκκλησίας με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά κορμός δέντρου έξω από τον ιερό ναό.

Παρά τις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά με το λάστιχο της εκκλησίας, αυτό δεν κατέστη εφικτό κι έτσι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχημα της οποίας κατέφθασε μετά από λίγα λεπτά και έθεσε υπό έλεγχο την κατάσταση. 

Δείτε βίντεο:

www.limnosfm100.gr

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Πλήθος κόσμου στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός – Live μετάδοση

Δείτε live εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο από το Ισραήλ θα μεταφερθεί σε κάθε ορθόδοξη γωνιά του πλανήτη για να πιστοποιήσει το μεγάλο θαύμα του Χριστιανισμού, που δεν είναι άλλο από την Ανάσταση του Κυρίου.

Δείτε live εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο

Το απόγευμα η άφιξή του στην Αθήνα

Η ώρα της Ανάσταση πλησιάζει, με τον Άγιο Φως να αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 19:30. Η ελληνική διπλωματική αποστολή θα το παραλάβει από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και μετά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει η μεταφορά του σε κάθε γωνιά της χώρας με έκτακτα δρομολόγια.

Η ειδική πτήση της AEGEAN, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα για να φέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Το αεροσκάφος επιβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μόλις φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα, αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα το μεταφέρουν σε οκτώ προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

-Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

-Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

-Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

-Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

-Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

-Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

-Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

-Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

-Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

-Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

-Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

-Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα το “Άγιο Φως” με ειδική πτήση της AEGEAN

Αναλυτικά τα δρομολόγια για τη διανομή του σ’ όλη τη χώρα

Η ώρα της Ανάσταση πλησιάζει, με τον Άγιο Φως να αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 19:30. Η ελληνική διπλωματική αποστολή θα το παραλάβει από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και μετά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει η μεταφορά του σε κάθε γωνιά της χώρας με έκτακτα δρομολόγια.

Η ειδική πτήση της AEGEAN, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα για να φέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Το αεροσκάφος επιβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 16:30.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μόλις φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα, αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα το μεταφέρουν σε οκτώ προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

-Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

-Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

-Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

-Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

-Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

-Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

-Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

-Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

-Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

-Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

-Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

-Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en