Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Eris – Τζανάκης: Θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα

Από τις 20 Ιουλίου, τα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη έχουν εκτοξευτεί και αφού αφορά τόσο ενδονοσοκομειακές συρροές όσο και ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.gr εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή Eris

Από τα 2-3 περιστατικά, ξαφνικά η διασπορά του κορονοϊού δεκαπλασιάστηκε. «Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας ότι η παραλλαγή Eris μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα το χειμώνα αλλά για την ώρα δεν πιέζει το σύστημα υγείας. Δείχνει, όμως, ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένας εποχικός ιός.

Η παραλλαγή Eris έχει ήδη εντοπιστεί σε 45 χώρες και η Ελλάδα είναι μια απ’ αυτές! Η νέα εξέλιξη, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, δείχνει ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένα εποχικός ιός και εκτιμά ότι το χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων και αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή ERIS που βρήκαμε και στο δικό μας εργαστήριο στην Κρήτη, στα τέλη του Μάη. Και τώρα, έχει δεκαπλασιαστεί είναι στο 20% με 30% των περιπτώσεων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εικάζει ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να έχει ήδη επικρατήσει, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί γιατί έχει μειωθεί η επιτήρηση! «Δεν στέλνονται πλέον μοριακά για να βρίσκουμε τα γονιδιώματα, αλλά πιθανότατα αυτό το οποίο προκάλεσε συρροές στη Μεγάλη Βρετανία και αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, είναι κι αυτό Eris».

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, η παραλλαγή Eris «ευθύνεται» για την αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, όπου καταγράφηκε αύξηση τόσο στις ενδονοσοκομειακές συρροές όσο και στις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. «Έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα, λόγω της οικογένειας κολλάει ο ένας με τον άλλον», σημειώνει ο καθηγητής.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) ξαφνικά μετά τις 20 Ιουλίου, εκεί που είχαμε δύο και τρία περιστατικά νοσηλευομένων, ξαφνικά εκτοξευθήκαμε στα 20 και 25 περιστατικά. Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ο παιδί έχει βγει πλέον από την Εντατική.

Ο Νίκος Τζανάκης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Eris δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί πίεση στο υγειονομικό σύστημα. «Αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός, ο οποίος κοιμάται το καλοκαίρι και ξυπνάει κάθε φθινόπωρο ή χειμώνα και άνοιξη. Είναι ένας διαχρονικός και μη εποχιακός ιός, το προφίλ και η δυναμική του οποίου, εξαρτάται απολύτως από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών».

Και προειδοποιεί ότι η αύξηση στις συρροές και στα κρούσματα που προκαλεί η Eris «κατά πάσα πιθανότητα προμηνύει ότι τον χειμώνα θα έχουμε θέμα, ίσως και με καινούργιες παραλλαγές, δηλαδή δεν είναι απλό.

Δεν παύει να είναι ένας ιός που δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους και σε ανθρώπους με καλά ρυθμισμένα προβλήματα, αλλά αποσταθεροποιεί την υγεία πολύ ευάλωτων υγειονομικά ανθρώπων, που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν αποκλείεται να τους προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα».

Και κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης: «Η προτροπή μου είναι στους θεράποντες γιατρούς και στους γιατρούς πρωτοβάθμιας που βλέπουν ανθρώπους με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και με πιθανότητα να νοσήσουν, να τους συνταγογραφούν άμεσα τα αντιικά φάρμακα».

newsit.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – “Σανίδα” σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

Τα καύσιμα κίνησης εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,040 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,853 ενώ το Brent καταγράφει μικρές, ωστόσο απότομες αυξομειώσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από μια αβέβαιη οικονομική προοπτική έναντι των προσδοκιών για πιο περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Την Τρίτη το απόγευμα, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 93,80 δολάρια το βαρέλι και παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων, όπως εκείνη της JP Morgan ότι το Brent θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, το ισχυρότερο δολάριο και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών κρατούν υπό πίεση τα προϊόντα διύλισης.

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου και κατ’ επέκταση συμπιέζει τις τιμές. Ομοίως, ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Aύξηση θετικότητας, εισαγωγών και διασωληνώσεων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Συνοπτικά την εβδομάδα 38/2023:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ θα αφήσουν τον Δήμο Καβάλας χωρίς νερό και θα φέρουν αυξήσεις!»

Η διοίκηση του Δήμου λέει ΨΕΜΑΤΑ, ότι:

  • δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ.
  • υπάρχει ελπίδα το Υπουργείο Εσωτερικών να πληρώσει τις οφειλές των ΔΕΥΑ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι:

  • αν δεν πληρώσουν Μουριάδης-Χρόνης το ρεύμα, θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ!
  • το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμηνύσει πως δε θα καλύψει τις οφειλές των ΔΕΥΑ.

Άλλες ΔΕΥΑ της χώρας (π.χ. ΔΕΥΑ Νέστου) έχουν κάνει ρυθμίσεις για τις οφειλές τους και δεν κινδυνεύουν!

Η ΔΕΥΑ Καβάλας όχι!

Δήμαρχε και Πρόεδρε της ΔΕΥΑΚ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ:

Πώς και από πού θα πληρώσετε την οφειλή των 4 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΥΑΚ για το ρεύμα;

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ!

Μία δεύτερη θητεία Μουριάδη – Χρόνη στη διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ:

  • θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού!
  • δε θα μπορεί να πληρώσει τη μισθοδοσία των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ!

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: