Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κομοτηνή | Σε νευρική κρίση η αγορά νέων αυτοκινήτων

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στο νομό Ροδόπης.

Το «κλίμα» της αγοράς φαίνεται να είναι θετικό – ή τουλάχιστον όχι πτωτικό – συνολικά σε επίπεδο Επικράτειας, ωστόσο στο νομό Ροδόπης οι πωλήσεις του πρώτου οκταμήνου του ’19 έχουν πάρει την κατιούσα, σε σχέση με πέρσι και τις περασμένες χρονιές. Οικονομική στενότητα του πληθυσμού, αλλά και πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, φέρεται να είναι οι παράγοντες που «κρύβονται» πίσω από την χαμηλή κινητικότητα αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων στο νομό.

Τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, τα πράγματα δεν πάνε καλά σε επίπεδο νομού. «Η αγορά μας έχει ανοδική πορεία πανελλαδικά, αλλά ο νομός μας είναι χειρότερα», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του αντιπροσώπου Γιώργου Τζαμπαζλή, που εμπορεύεται αυτοκίνητα με έδρα την Ροδόπη.

Συγκεκριμένα, οι επίσημες πωλήσεις σε επίπεδο νομού ανά μήνα έχουν ως εξής:
Ιανουάριος 19 (15 ιδιωτικά, 4 επαγγελματικά)
Φεβρουάριος 13 (10 ιδιωτικά, 3 επαγγελματικά)
Μάρτιος 17 (15 ιδιωτικά, 2 επαγγελματικά)
Απρίλιος 15 (10 ιδιωτικά, 5 επαγγελματικά)
Μάιος 20 (16 ιδιωτικά, 4 επαγγελματικά)
Ιούνιος 14 (12 ιδιωτικά, 2 επαγγελματικά)
Ιούλιος 20 (15 ιδιωτικά, 5 επαγγελματικά)
Αύγουστος 10 (10 ιδιωτικά, 0 επαγγελματικά)

Συνολικά μέσα σε οκτώ μήνες έχουν πωληθεί λιγότερα από 130 καινούργια αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως χρήσης.

«Τεράστια πτωτική πορεία»
«Η αγορά του αυτοκινήτου θα κλείσει με πάνω από 109.000 αυτοκίνητα για όλο το 2019», σχολιάζει σε επίπεδο Επικράτειας ο Γιώργος Τζαμπαζλής, παρατηρώντας πως «η Ελλάδα έχει ανεβασμένους δείκτες πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων, κι αυτό με βάση τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών». Ωστόσο, κατά την εκτίμηση του αντιπροσώπου, «ο νομός Ροδόπης όμως μέχρι στιγμής το 2019 έχει τεράστια πτωτική πορεία». Μάλιστα, λίγες είναι κι οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει να εμπορεύονται καινούργια αυτοκίνητα.

«Πιστεύω ότι ο νομός είναι πάρα πολύ πεσμένος. Η αγορά της Κομοτηνής δεν είναι σαν Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης ή Καβάλας», εκτιμά ο κος Τζαμπαζλής, προτάσσοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς την αγορά της Κομοτηνής σε σχέση με τις δίπλα: Τον Αύγουστο πωλήθηκαν στην Ροδόπη 10 καινούργια αυτοκίνητα, ενώ τον ίδιο μήνα στην Αλεξανδρούπολη πωλήθηκαν 68, στην Ξάνθη 33, ενώ ακόμη και στην Ορεστιάδα 8 – δηλαδή, πωλήθηκαν σχεδόν όσα και στην Κομοτηνή. Αντίστοιχη είναι η εικόνα, με μικρότερη την «ψαλίδα», και τους επτά μήνες του ’19 που προηγήθηκαν του Αυγούστου.

Αλόγιστη εισαγωγή μεταχειρισμένων από Βουλγαρία
Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε θέματα αυτοκινήτων ιστοσελίδα newsauto.gr, συνεχίζεται η αλόγιστη εισαγωγή κακών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας, με το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε έλεγχο. Η αναζήτηση μεταχειρισμένων περιλαμβάνει επισκέψεις σε μεγάλες εμπορίες της Γερμανίας και του Βελγίου.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων καθορίζει και την τιμή, όπου σε περιπτώσεις Euro4 μοντέλων αυτή δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Μάλιστα, η εισαγωγή πολλών τέτοιων αυτοκινήτων στη χώρα μας γίνεται μέσω Βουλγαρίας, ώστε να γυρίζονται τα χιλιόμετρα σε «λογικά» επίπεδα.

Επίσης, μια νέα κομπίνα έχουν ανακαλύψει επιτήδειοι για να εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για δασμούς ενώ παράλληλα να τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και παράνομα.

Ο λόγος για τα λεγόμενα αυτοκίνητα «φαντάσματα» που έχουν κατακλύσει σχεδόν όλη την Επικράτεια και κυρίως την επαρχία τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα κανονικά από την Βουλγαρία χωρίς να δηλώνονται στο Τελωνείο εισόδου και στη συνέχεια οι κάτοχοί τους αναζητούν τον υποψήφιο αγοραστή. Ειδικότερα οι επιτήδειοι αγοράζουν τα αυτοκίνητα από τη γειτονική Βουλγαρία και στη συνέχεια εκδίδουν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στην Ελλάδα χωρίς το όχημα να δηλώνεται στο ελληνικό τελωνείο.

Κατόπιν περνούν από τα ελληνικά σύνορα και ενώ οι προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας έχουν ισχύ για μόλις 24 ώρες οι επιτήδειοι τα κυκλοφορούν κανονικά αλλά εντελώς παράνομα καθώς τα οχήματα είναι ανασφάλιστα και άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en