ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομοτηνή: Νέα ώθηση στα δύο Δικαστικά Μέγαρα

Νέα ώθηση αποκτούν οι διαδικασίες για το νέο και το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, έπειτα από συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.
Από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Πέλοψ Λάσκος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση της αναβάθμισης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και η δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη διάσωση και ανάπλαση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.
Δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου έως το τέλος του 2026
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους η έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών της Ροδόπης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.
Το σχέδιο για το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο
Παράλληλα, κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΤΑΧΔΙΚ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η προγραμματική σύμβαση αφορά τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης.
Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Γραμματέα στην Κομοτηνή, οι σχετικές ενέργειες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε:
«Ευχαριστούμε τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης και καλό φίλο Γιάννη Μπούγα για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε συστηματικά. Συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογό μας και προωθούμε αιτήματα για τα οποία παλεύουμε εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι επιταχύνουμε την αναβάθμιση των δικαστικών μας υποδομών και αναδεικνύουμε τα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής μας. Τα παρακολουθούμε από κοντά ώσπου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε βήμα μετράει.»
Η δήλωση της Σοφίας Μιχαλιτσούδη
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, δήλωσε:
«Συνεχίζοντας τις προσπάθειες ετών του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, βρεθήκαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταθέσουμε το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Η ηγεσία του Υπουργείου, τηρώντας τη δέσμευσή της, προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, ώστε να σωθεί το τοπόσημο της πόλης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συνεισφέρει, μέσω της αναπτυξιακής της εταιρείας, στην εκπόνηση των απαιτούμενων ενεργειών.»